Moskva odgovorila na mere iz Londona: Na ruskoj "stop listi" 287 članova Parlamenta Velike Britanije!

27.04.2022

11:51

0

Navedeni poslanici najaktivnije su učestvovali u uspostavljanju antiruskih sankcija

Moskva odgovorila na mere iz Londona: Na ruskoj "stop listi" 287 članova Parlamenta Velike Britanije!
britanski parlament kremlj profimedia-0295593629 - Copyright 24sedam/Profimedia

Ruska Federacija uvodi personalna ograničenja za 287 članova Donjeg doma Britanskog Parlamenta. Ovaj potez je odgovor na sankcije Velike Britanije poslanicima Državne dume Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Kao odgovor na odluku vlade Velike Britanije donetu 11. marta 2022. da uvrsti na sankcioni spisak 386 poslanika Državne dume Ruske Federacije, po recipročnom principu se uvode personalna ograničenja protiv 287 članova Doma komuna - navodi se u saopštenju.

Među ljudima koji su uvršteni na sankcionu listu našla se i predsednica Donjeg doma parlamenta Lindzi Harvi Hojl.

- Navedena lica, kojima je od sada zabranjen ulazak u Rusku Federaciju, najaktivnije su učestvovala u uspostavljanju antiruskih sankcionih instrumenata Londona i doprinosila neosnovanom raspirivanju rusofobne histerije u Velikoj Britaniji - dodaje Ministarstvo.

Kako navodi Ministarstvo inostranih poslova Rusije, neprijateljska retorika i izmišljene optužbe britanskih parlamentaraca povlađuju londonskoj politici demonizacije Moskve i njene međunarodne izolacije, a koriste ih i protivnici uzajamnog poštovanja dijaloga sa Rusijom da potkopaju temelje bilateralne saradnje.

- Uzimajući u obzir usredsređenost Londona na dosledno jačanje antiruskih sankcija, nastaviće se rad na uzvratnim merama, uključujući proširenje ruske stop liste - upozorilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

AP Photo/Ivan Sekretarev, File
 

Kako je ranije upozorilo, Moskva će u najskorije vreme proširiti "stop listu“ uključivanjem britanskih političara i parlamentaraca koji doprinose raspirivanju antiruske histerije, podstiču "kolektivni Zapad“ da koristi jezik pretnji u dijalogu sa Moskvom i koji se bave besramnim huškanjem kijevskog neonacističkog režima.

Velika Britanija je sredinom aprila proširila sankcioni spisak protiv Rusije, uvrstivši još 206 lica, navedeno je ranije u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade. Kako je tada saopšteno iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova, zabranjen je uvoz ruskog gvožđa i čelika, ali i izvoz kvantnih tehnologija i naprednih materijala.

Rusija na sve mere koje dolaze sa Zapada recipročno reaguje, te je tako danas ruski gigant Gasprom potpuno obustavio isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj. Kao razlog je osim sankcija navedeno i neizmirivanje obaveza prema ovoj kompaniji.

- Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom - saopštila je kompanija.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike