Ruski zahtev ostaje na snazi! Poljska mora da plati ruski gas po novoj šemi - u rubljama!

26.04.2022

17:20

0

Varšava je u "obavezi da plati za isporuke gasa u skladu sa novim načinom plaćanja".

Ruski zahtev ostaje na snazi! Poljska mora da plati ruski gas po novoj šemi - u rubljama!
profimedia-0028867214 - Copyright Profimedia

Poljska mora 26. aprila da plati ruski gas po novoj šemi - u rubljama, saopštila je kompanija "Gasprom".

Kompanija nije potvrdila informaciju da su već obustavljene isporuke ruskog gasa Poljskoj, istakavši da je Varšava danas u "obavezi da plati za isporuke gasa u skladu sa novim načinom plaćanja".

Premijer Mateuš Moravjecki je prošlog petka upitan da li će se odlučiti da vrši transfere u rubljama, kako je to tražila ruska strana. Rok za plaćanje je dospeo prošlog petka.

- Sve pravne službe u Evropskoj komisiji rade na formulisanju mišljenja o ovoj stvari. Držaćemo se linije koju je razvila Evropska komisija. Ako se ispostavi da plaćanja u rubljama ne krše sankcije, države će doneti sopstvene odluke o ovom pitanju. I mi ćemo to takođe razmotriti. Ako se pokaže da takva regulacija plaćanja krši sankcije, mi ćemo se striktno držati ove linije Evropske komisije - odgovorio je Moravjecki.

Prema pismu koje su dobili kupci Gasproma, od 1. aprila ove godine, "neprijateljske zemlje" moraju da plate gas u rubljama ili u suprotnom Rusi da „zatvore slavinu“.

Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Nemačku, nije pristala na ovaj diktat. Nezvanično se saznaje da je u petak, 22. aprila, istekao rok za izmirenje plaćanja gasa u ruskoj valuti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike