Rusija u Ujedinjenim nacijama: Moguće provokacije na ukrajinskim nuklearnim elektranama

26.04.2022

20:18

0

Rusija u Ujedinjenim nacijama: Moguće provokacije na ukrajinskim nuklearnim elektranama
Černobilj - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Postoje veliki rizici da će ekstremisti, teroristi ili strani plaćenici organizovati provokacije na ukrajinskim nuklearnim elektranama Černobilj i Zaporožje, navodi se u komentaru predstavništva Rusije u Ujedinjenim nacijama.

- Ruska vojska je, tokom specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, preuzela potpunu kontrolu nad nuklearnim elektranama Černobilj i Zaporožje. To je urađeno u cilju sprečavanja da ukrajinski ekstremisti ili druge terorističke organizacije, kao i strani plaćenici koriste situaciju u zemlji za organizovanje nuklearne provokacije. Međutim, rizici od takvih provokacija, nesumnjivo, postoje, piše u komentaru predstavništva Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Ranije je načelnik vojske za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov naveo da postoji mogućnost da se dogode provokacije na objektima nuklearne energije Ukrajine, pre svega na nuklearnu elektranu Zaporožje koju kontroliše Rusija. On je naveo da je na kontrolnom punktu 21. aprila zaustavljena kolona od deset automobila sa opasnim teretom koja se uputila ka nuklearnoj elektrani.

Pritom, Kijev je prekinuo potpisivanje sporazuma sa Rusijom i Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA) o osiguranju bezbednosti nuklearne elektrane Černobilj i Zaporožje, piše u komentaru.

Kako se navodi u saopštenju, Moskva je stalno u kontaktu sa sekretarijatom IAEA i redovno obaveštava agenciju o stanju elektrane Zaporožje, dok je za bezbednost elektrane Černobilj u potpunosti odgovorna Ukrajina. Predstavništvo Rusije u UN je podsetilo, da je Rusija predala Ukrajini kontrolu nad Černobiljom u martu i da nisu dobili nikakve žalbe na tu odluku.

Ruska strana navodi da se nekoliko nedelja aktivno razmatra inicijativa generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafaela Grosi o sklapanju sporazuma između agencije, Rusije i Ukrajine kao bi se osigurala bezbednost nuklearnih elektrana Černobilj i Zaporožje.

-Rusija je od samog starta podržala generalnog direktora IAEA i bila spremna da potpiše dokumentaciju. Međutim, zbog kijevskih vlasti, zaključivanje prvo tripartitnog, a zatim bilateralnog sporazuma (Rusija-IAEA, Ukrajina-IAEA) nije uspelo“, piše u komentaru.

Navedeno je i da ruski vojnici nisu naneli i ne nanose nikakvu štetu nuklearnim objektima u Ukrajini, kao i da se ne mešaju u rad operatera elektrane Zaporožje. Podvučeno je da se kontroliše nivo radijacije koji je trenutno u normali. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike