Kijev za Uskrs planira provokacije? U toku kampanja kojom se Rusija optužuje da je navodno organizovala granatiranje verskih objekata

23.04.2022

20:38

0

Moskva je upozorila danas i da Služba bezbednosti Ukrajine i specijalne službe Velike Britanije planiraju provokaciju u Lisičansku

Kijev za Uskrs planira provokacije? U toku kampanja kojom se Rusija optužuje da je navodno organizovala granatiranje verskih objekata
AP18320462293665 - Copyright Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP

Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev izjavio je danas da Kijev namerno priprema uslove za provokacije ukrajinskih bezbednosnih službi na Uskrs, "kojima bi se aktivirao novi talas rusofobije u Ukrajini i inostranstvu".

- Provokativne akcije se pripremaju u trenutku kampanje kijevskog režima u ukrajinskim medijima, kojom se Rusija optužuje da je navodno organizovala granatiranje verskih objekata, izjavio je Mizincev.

Prema njegovim rečima, ove provokacije takođe "imaju za cilj da diskredituju Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije".

On tvrdi da su „episkopi Ukrajinske pravoslavne crkve dobili preporuke iz kabineta predsednika Volodimira Zelenskog da ne održavaju tradicionalna uskršnja bogosluženja u noći 23. i 24. aprila, već da ih zamene sa internet prenosom službi u crkvama".

Mizincev je ocenio da takva obaveštenja nisu namerno poslata Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske Patrijaršije kako bi se u njenim crkvama organizovala masovna okupljanja vernika, prenosi TASS.

Ruski zvaničnik je izneo tvrdnju i da ukrajinske specijalne službe planiraju provokaciju sa upotrebom hemijskih supstanci u luci Južnje u Odesi, kako bi okrivile ruske oružane snage i optužile ih da gađaju civile.

- Najverovatniji scenario ovog insceniranja bi bio imitacija raketnog udara ruskih oružanih snaga na vojnu pomorsku bazu Ukrajine, što bi rezultiralo eksplozijom lučke hladnjače koja se nalazi u krugu od 500 metara od vojnog cilja, rekao je Mizincev.

On je još izneo tvrdnju,da je u cilju realizacije ovog scenarija u taj objekat 18. aprila iz Odese dopremljena cisterna sa amonijakom, dok su pripadnicima policije i specijalnih službi u toj oblasti,kako je naveo, podeljena sredstva za ličnu zaštitu.

Moskva je upozorila danas i da Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i specijalne službe Velike Britanije planiraju provokaciju u Lisičansku,u regionu Luganska, sličnu onoj u Buči, preneo je TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike