Silazak Blagodatnog ognja u Jerusalimu: Kako su, posle dve godine korone, vrata ponovo otvorena vernicima (VIDEO)

23.04.2022

14:14

0

Plamen se potom avionom prenosi u druge pravoslavne zajednice u Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Srbiji i Gruziji

Silazak Blagodatnog ognja u Jerusalimu: Kako su, posle dve godine korone, vrata ponovo otvorena vernicima (VIDEO)
oganj1 - Copyright AP Photo/Maya Alleruzzo

Hrišćanskoj ceremoniji silaska Blagodatnog ognja, u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu, danas je prisustvovalo 4.000 vernika u skladu sa odlukom izraelskih vlasti o ograničenju broja okupljenih iz bezbednosnih razloga, iako su joj se crkveni velikodostojnici protivili.

Vlasti su navele da su takvom odlukom želele da spreče još jednu katastrofu poput one kada je u stampedu na prepunom jevrejskom svetom mestu prošle godine poginulo 45 ljudi.

Crkveni velikodostojnici su insistirali da nema potrebe da se menja ceremonija koja se održava vekovima.

Grčka patrijaršija je ranije ovog meseca saopštila da su joj "dosadila policijska ograničenja slobode verovanja“, a Jerusalimska patrijaršija odlučila je, "snagom Gospodnjom", da neće ugroziti svoje pravo da pruža duhovne službe u svim crkvama i trgovima.

Ove godine, usred obnovljenog izraelsko-palestinskog sukoba, veliki jevrejski, hrišćanski i muslimanski praznici su vremenski blizu jedan drugome, a tenzije su porasle, jer su desetine hiljada ljudi pohrlile u jerusalimski Stari grad da posete neka od najsvetijih mesta za sve tri vere prvi put nakon ukidanja epidemioloških mera.

AP Photo/Tsafrir Abayov
 

Pravoslavni hrišćani veruju da se u subotu pred Uskrs čudesan plamen pojavljuje u crkvi Svetog Groba, prostranoj bazilici iz 12. veka izgrađenoj na mestu gde se veruje da je Isus razapet, sahranjen i gde je vasksao.

Svake godine jerusalimski patrijarh ulazi u Svetu Edikulu, odaju izgrađenu na tradicionalnom mestu groba i vraća se sa upaljenom svećom, prenoseći plamen od sveće do sveće hiljadama ljudi, a taj plamen se kasnije specijalnim letovima prenosi pravoslavnim zajednicama u drugim zemljama.

Profimedia
 

Nakon obreda silaska Blagodatnog ognja, plamen se avionom prenosi u druge pravoslavne zajednice u Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Srbiji i Gruziji.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike