Kijev izveo provokaciju u Nikolajevskoj oblasti, Zelenski odbacio mogućnost odlaska u Moskvu

21.04.2022

21:52

2

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Kijev izveo provokaciju u Nikolajevskoj oblasti, Zelenski odbacio mogućnost odlaska u Moskvu
ukrajina 2104 - Copyright Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 57. dan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva uputila Kijevu jasan dokument sa predlozima u vezi sa mirovnim pregovorima, međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da nije video taj dokument.

Zelenski je takođe izjavio da je Ukrajina spremna da razmeni zarobljene Ruse za svoje vojnike i civile koji se nalaze u Marijupolju.

- Spremni smo na različite opcije kako bismo razmenili naše ljude za ruske zarobljenike. Spremni smo za svaki dogovor o razmeni zarad naših ljudi, bilo da su vojnici ili civili - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Takođe, Evropska unija je obećala je novu pomoć Kijevu. Naoružanje Ukrajini šalju Švedska, Danska, Finska, baltičke zemlje. Kijev je razočaran, jer Berlin ne šalje više oružja.

Ukrajina od MMF-a traži pet milijardi dolara mesečno za funkcionisanje nacionalne ekonomije u *narednom kvartalu.

Šta znamo do sada

Gotov je 56. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Potonula ruska raketna krstarice "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- Šojgu saopštio da je Marijupolj oslobođen

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

23.50 Ministarstvo odbrane Rusije: Kijev izveo provokaciju u Nikolajevskoj oblasti

Kijevski režim izvršio je provokaciju u Nikolajevskoj oblasti, gde su pripadnici teritorijalne odbrane automobilima sa oznakom Z pljačkali lokalno stanovništvo, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

On je naveo da je, prema dostupnim pouzdanim informacijama u naselju Voskresensko Nikolajevske oblasti, kijevski režim unapred pripremio još jednu provokaciju kako bi diskreditovao Oružane snage Rusije pred svetskom zajednicom.

„Po nalogu komande Oružanih snaga Ukrajine, specijalisti za informaciono-psihološke operacije sproveli su iscenirano snimanje pljačke koje su navodno počinili ruski vojnici nad civilima: pripadnici 191. bataljona 123. brigade teritorijalne odbrane preobučeni u ruske uniforme koristeći automobile sa znakom Z demonstrativno su pljačkali privatne kuće i vršili foto- i video-snimanje svojih nedela mobilnim telefonima“, rekao je general.

Mizincev je naglasio da Ministarstvo odbrane Rusije unapred upozorava takozvani civilizovani Zapad da ova još jedna dezinformacija kijevskih vlasti „o zverstvima Rusa“ planira u najskorije vreme da se distribuira kroz „objektivne“ i „nezavisne“ zapadne medije uz puno odobrenje pokrovitelja koji se nalaze u Kijevu.

23.25 Zelenski: Nije dogovoren prekid vatre za Uskrs

Predsednik Volodimir Zelenski kaže da je Rusija odbacila predlog Kijeva za primirje tokom uskršnjih praznika, prenosi Rojters.

Zelenski je u video obraćanju dodao da se on ipak i dalje nada miru. 

 

22.55 Pentagon: Pokušavamo da uspostavimo kontakt s Rusima, ali nisu zainteresovani

Rukovodstvo Pentagona pokušava da stupi u kontakt sa ruskim kolegama, ali Moskva ne pokazuje interes za to, izjavio je predstavnik Pentagona Džon Kirbi.

- Nekoliko nedelja smo pokušavali, ali oni nisu zainteresovani - rekao je Kirbi na brifingu za novinare.

Pixabay
 

 

22.35 Zelenski: Ukrajini potrebno 7 milijardi dolara mesečno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da je njegovoj zemlji potrebno 7 milijardi dolara mesečno da nadoknadi ekonomske gubitke nastale zbog invazije Rusije na njegovu zemlju.

Zelenski je u virtuelnom obraćanju forumu Svetske banke dodao da globalna zajednica treba odmah da isključi Rusiju iz međunarodnih finansijskih institucija i pozvao sve zemlje da trenutno prekinu odnose sa Moskvom, prenosi Rojters.

On je kazao i da je ruska blokada luka na Crnom moru zaustavila ukrajinski izvoz.

22.20 Simonjenko:RUS osvojila 42 sela u Donjecku,vratićemo ih

Ruske snage osvojile su 42 sela u regionu istočnog Donjecka, ali Ukrajina bi mogla da ih povrati, izjavila je danas savetnica šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, Olena Simonjenko.

Ona je dodala da su ta sela pridodata spisku okupiranih mesta, javio je Rojters.

"To se dogodilo danas, ali naše snage bi mogle da ih ponovo osvoje već sutra", rekla je Simonjenko.

21.50 Dron RIA Novosti snimio je teritoriju Azovstalja

Dron RIA Novosti snimio je teritoriju Azovstalja nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da ne juriša na fabriku u Marijupolju, gde ostaju ukrajinske snage.

Po prvi put, dron je uspeo da prodre tako daleko u postrojenje. Za razliku od prethodnih dana, kada je i RIA Novosti uspela da snimi postrojenje, padala je kiša.

Na novom snimku, snimljenom oko 16.00 časova po moskovskom vremenu, vide se pojedinačni džepovi dima, industrijske i druge zgrade velikog preduzeća oštećene tokom borbi, ali nema znakova aktivnih neprijateljstava ili granatiranja, kao ni ljudi.

 

21.30 CNN: Rusija nastavlja da jača svoje snage u Ukrajini

Tokom dana u Ukrajinu su stigle 3 bataljonske taktičke grupe (BTG), a ukupan broj takvih grupa porastao je na 85, prenosi izdanje.

Tokom protekle nedelje grupi ruskih trupa u Ukrajini dodato je još 20 BTG.

20.50 Kadirov: Marijupolj je naš

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je Marijupolj definitivno i u potpunosti zauzet i da je grad očišćen od nacionalista.

- Marijupolj je naš – grad je definitivno i neopozivo zauzet. Čitava teritorija planski je očišćena od nacionalista, banderovaca, šejtana i ostalih, a preuzeta je kontrola nad administrativnom zgradom metalurškog kombinata 'Azovstalj' koja je od posebnog strateškog značaja. Takođe je očišćena i cela susedna teritorija. Preostali nacisti blokirani su ispod debelog betona i gvožđa na teritoriji kombinata i siguran sam da su ti zidovi poslednje što će videti u životu, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

 

 

20.25 Zelenski odbacio mogućnost odlaska u Moskvu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je danas mogućnost odlaska u Moskvu na direktne razgovore sa ruskim liderima o okončanju rata.

"U ime svoje zemlje, bio bih spreman da posetim bilo koje mesto na ovoj planeti. Ali sigurno ne sada i svakako ne Moskvu. To jednostavno ne dolazi u obzir", rekao je on u intervjuu za rusku Mediazonu, objavio je austrijski list "Standard".

Zelenski je dodao da bi pod različitim okolnostima i sa drugačijim vladarima u Moskvi, sve bilo moguće, preneo je Rojters.

19.50 - Kijev traži načine za korišćenje zamrznutog ruskog novca

Ukrajina radi sa grupom međunarodnih kompanija na mehanizmu za korišćenje zamrznutih sredstava Rusije kako bi kompenzovala gubitke koje je pretrpela zbog napada Moskve, izjavio je danas ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.

19.30 - Od početka sukoba u Ukrajini interno raseljenih 7,7 miliona

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je danas da je broj raseljenih unutar Ukrajine od početka sukoba u toj zemlji porastao na 7,7 miliona, što je 17 odsto stanovništva.

19.10 Zelenski trazi od Portugala da podrzi embargo na rusku naftu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegovoj ratom razorenoj zemlji potrebno više teškog naoružanja da bi se odbranila od ruskog napada koji je ugrozio njen opstanak i zatražio od zapadnih zemalja da uvedu nove sankcije.

Govoreći u video obraćanju portugalskom parlamentu, on je optužio rusku vojsku da je počinila mnoga zlodela u Ukrajini, uključujući i u lučkom gradu Marijupolju i zatražio od Portugala da podrži globalni embargo na rusku naftu, preneo je Rojters.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

18.53 ​Ukrajinska vojska:Ruske snage pokušale upad u Azovstalj

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage danas pokušale da izvedu upad u čeličanu Azovstalj u jugoistočnom lučkom gradu Marijupolj.

Većina Marijupolja je pod ruskom kontrolom, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas kazao da ukrajinske trupe ostaju u jednom delu grada, prenosi Rojters.

Profimedia
 

 

17.40 Šerman: Rusija ne postiže ciljeve u napadu na Ukrajinu

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman izjavila je danas da Rusija ne postiže svoje ciljeve u napadu na Ukrajinu i da su zapadne sankcije delom razlog za to.

"Ono čemu ovde težimo je strateški neuspeh za (ruskog predsednika) Vladimira Putina i Kremlj. I verujem da se to već dešava, da šta god da se desi... Ukrajina će preživeti", kazala je Šerman na skupu "Prijatelji Evrope", u Briselu, preneo je Rojters.

"Putin se suočava sa strateškim neuspehom zbog sankcija koje su uvedene zbog dugoročnog uticaja koji će one imati", rekla je ona.

Šerman je istakla da se, takođe, nada da će Kina uzeti u obzir jedinstvo Zapada.

16.39 - Bajden najavio vojnu pomoć za Ukrajinu vrednu 800 miliona dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara.

- Danas najavljujem 800 miliona dolara za dalje povećanje sposobnosti Ukrajine da se bori na istoku, u regionu Donbasa - rekao je Bajden dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove kao i municiju.

AP Photo/Patrick Semansky
 

16.29 - SAD zabranile ruskim brodovima da pristupaju njihovim lukama

To važi za sva plovila koja plove pod ruskom zastavom

16.18 - Zelenski: Oko 120.000 civila blokirano da napusti Mariupolj

Za oko 120.000 civila blokirana je mogućnost da napuste opkoljeni Marijupolj, tvrdi Zelenski.

Odgovarajući na izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da ruske snage kontrolišu veći deo Marijupolja, Zelenski je rekao da Rusija kontroliše veći deo grada, ali da ukrajinske trupe ostaju u jednom njegovom delu.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo
 

16.00 Elvira Nabiulina: Rusija se ne suočava s bankrotom

Rusija ima sva neophodna finansijska sredstva da omogući funkcionisanje ekonomije pod pritiskom sankcija, izjavila je danas guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina na sednici Državne dume.

Ona je istakla da za zemlju ne postoji opasnost od neizvršenja dužničkih obaveza, prenosi Raša tudej (RT).

„Rusija ima resurse, sva potrebna finansijska sredstva. Nikakvo neizvršenje obaveza nam ne preti“, navela je Nabiulina.

15.34 - Ukrajinska Vrhovna rada produžila ratno stanje za 30 dana

Ukrajinska Vrhovna rada produžila je danas ratno stanje u Ukrajini, koje ističe 25. aprila, za još 30 dana.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

15.04 - Vereščuk: Rusija predala Ukrajini 10 vojnika i devet civila

Rusija je predala Ukrajini 10 vojnika, uključujući dva oficira i devet civila u okviru razmene ratnih zarobljenika, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

14.46 - Kuleba apelovao na Bugarsku da pruži Ukrajini vojnu pomoć

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba apelovao je danas na Bugarsku, kao članicu NATO i EU, da joj pruži preko potrebnu vojnu pomoć kako bi pomogla njegovoj zemlji da preživi ruski napad.

14.28 - Britanska vlada najavila nove sankcije protiv ruskih generala

Britanska vlada najavila je danas novu rundu sankcija protiv ruskih vojnih generala odgovornih za, kako je navela, "počinjena zverstva" na prvoj liniji fronta.

Britanski Forin ofis saopštio je da se sankcije odnose na nekoliko ruskih generala i vojnih komandanata, uključujući potpukovnika Azatbeka Omurbekova.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File
 

13.15 - Arestovič: Rusija ne moze silom da zauzme čeličanu Azovstalj

Rusija je odlučila da blokira opkoljenu čeličanu "Azovstalj" u gradu Mariupolju, jer ne može da je zauzme silom, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

- Oni fizički ne mogu da zauzmu Azovstalj, to su shvatili, tamo su pretrpeli ogromne gubitke. Naši branioci ga i dalje drže - rekao je Arestovič na brifingu, prenosi agencija Rojters.

13.00 - Rusija zatvorila konzulate Letonije, Litvanije i Estonije

Rusija je naredila zatvaranje konzulata Letonije, Litvanije i Estonije i zatražila od njihovih zaposlenih da napuste zemlju kao recipročnu meru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

12.32 - Peskov: Ukrajinske snage ne mogu da utiču na život u Marijupolju

Ukrajinski militanti, blokirani u čeličani "Azovstalj", ni na koji način ne mogu da utiču na uspostavljanje mirnog života u gradu Marijupolju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Operacija se nastavlja po planu. Marijupolj, koji je postao mesto koncentracije nacionalističkih formacija, oslobođen je. Danas je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu izvestio da je sada već moguće započeti sa uspostavljanjem mirnog života, povratkom civila u njihove domove - rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

12.30 - Zaharova: Ruska strane brine o zarobljenim britanskim borcima

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su britanski borci koji su zarobljeni u Ukrajini dobili hranu, vodu i da im je pružena neophodna pomoć.

- Ne brinite, ruska strana brine o njima. Oni su nahranjeni, napojeni i pružena im je neophodna pomoć. Kao i drugi stranci koji su se predali ili su privedeni - saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

12.25 - Ministarka odbrane Nemačke: Uskoro isporuka oružja Ukrajini

Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht najavila je da će uskoro ta zemlja, preko zamene naoružanja sa partnerima iz EU i NATO, poslati oružje Ukrajini.

- Radi se o tenkovima i drugim borbenim oklopnim vozilima. Radi se o raznim mogućnostima i oružju koje zemlje pojedinačno mogu dati. Trenutno smo u razgovori i brzo ćemo to realizovati - objasnila je nemačka ministarka za RTL/Ntv.

11.38 - Gradonačelnik: Harkov pod snažnim ruskim granatiranjem

Drugi po veličini ukrajinski grad Harkov, na severoistoku zemlje, danas je pod intenzivnim ruskim granatiranjem, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

10.36 - Vereščuk traži koridor za hitnu evakuaciju iz Azovstalja

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk zatražila je danas od Rusije otvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju civila i ranjenih vojnika iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, gradu na Azovskom moru koji su prethodno zauzele ruske snage.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File)
 

10.31 - Rusija: Zauzet strateški važan grad Kremena u Donbasu

Ruske trupe i snage Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), preuzele su punu kontrolu nad gradom Kremena, jakom uporištu ukrajinske vojske, uz "uspešno uništavanje urbane infrastrukture i stambenih zgrada", saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

9.44 - SAD: Nove sankcije Rusiji, na meti banka i Malofejev

SAD su uvele nove sankcije desetinama pojedinaca i entiteta zbog napada Rusije na Ukrajinu, a na udaru su se našli i komercijalna banka "Transkapitalbank" i ruski oligarh Konstantin Malofejev.

9.43 - Premijeri Danske i Španije danas u Kijevu

Španski i danski premijeri Pedro Sančes i Mete Frederiksen posetiće danas ukrajinsku prestonicu Kijev, gde će se sastati sa predsednikom Zelenskim.

9.25 - Šojgu rekao da je Marijupolj oslobođen

Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

8.20 - G7: Za Ukrajinu obezbeđeno 24 milijarde dolara u 2022.

Ministri finansija grupe sedam ekonomskih sila (G7) saopštili su da su zajedno sa međunarodnom zajednicom obezbedili i obećali dodatnu podršku Ukrajini koja prelazi 24 milijarde dolara za 2022., uz napomenu da su spremni da učine i više, koliko god je to potrebno, prenosi Rojters.

U saopštenju, ministri su poručili da žale zbog učešća Rusije na međunarodnim forumima, uključujući G20, Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku, tokom ove nedelje.

8.00 - Moskva: Kraj operacije kada prestanu pretnje NATO iz Ukrajine

Profimedia
 

Ruska specijalna vojna operacija biće okončana kada NATO prestane da koristi ukrajinsku teritoriju za pretnje Rusiji. To je danas izjavio visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk.

- Specijalna vojna operacija završiće se kada se ispune njeni ciljevi. Među njima su zaštita mirnog stanovništva Donbasa, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje pretnji Rusiji koje dolaze s ukrajinske teritorije koju su zauzele zemlje članice NATO- rekao je Poliščuk, prenosi Tas s.
 

7.45 - Rusija je odbila molbu generalnog sekretara UN da se uvede četvorodnevno uskršnje primirje u Ukrajini.

7.30 Pronađena tela 26 civila u bolnici u Mariupolju?

Ruska strani tvrdi da su na teritoriji bolnice 4 u Mariupolju pronađena tela 26 civila. Takođe izneli su da su oni stradal u "granatiranju od strane Azova.

Ukrajina još nije odgovorila na ove optužbe!

Profimedia
 

7.20 - „Danas, do ručka ili posle ručka Azovstalj će biti u potpunosti pod kontrolom Oružanih snaga Rusije“, saopštio je Ramzan Kadirov na telegramu.

7.04 - Ukrajina nudi bezuslovne razgovore o Marijupolju

Ukrajinski zvaničnici ističu da je Ukrajina spremna da diplomatskim putem reši pitanje deblokade Mariupolja i evakuacije civila. Takođem predloženo je održavanje "specijalne runde" pregovora sa Rusijom u opkoljenom gradu.

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

-  Spremni smo da održimo "specijalnu rundu pregovora" upravo u Mariupolju. Jedan na jedan. Dva na dva. Da spasemo naše momke, Azov, vojsku, civile, decu, žive i ranjene. ovo je na društvenoj mreži Tviter napisao ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

6.55 - Ukrajinska vojska izvela je napad taktičkim kompleksom „Točka U“ na živinarsku farmu u gradu Tokmak, Zaporoška oblast.

Naneta je velika materijalna šteta.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike