Mislila je da je jedinica, a onda je pronašla skoro stotinu braće i sestara: Stravična priča o doktoru koji je lagao svoje pacijentkinje

22.04.2022

07:22

0

Autor: N. Pavlović

Doktor Klajn se služio metodama koje nisu bile nezakonite, ali su mnogima uništile živote

Mislila je da je jedinica, a onda je pronašla skoro stotinu braće i sestara: Stravična priča o doktoru koji je lagao svoje pacijentkinje
balard - Copyright Printscreen/YouTube/Netflix

Nekolicina stanovnika Indijane je pre nekoliko godina došla do zastrašujućeg otkrića da imaju istog oca, a u pitanju je bio doktor njihovih majki - Donald Klajn.

Klajn, nekada veoma poštovani doktor za lečenje neplodnosti u Indijanapolisu, koristio je sopstvenu spermu na pacijentkinjama, i to bez njihovog znanja. Neke su zatrudnele, ne znajući da nose njegovu decu.

Upravo o tome će se baviti novi Netfliksov dokumentarac "Naš otac" (Our father), koji će se pojaviti na toj platformi 11. maja.

Pronašla desetine polubraće i polusestara

Klajnova tajna je otkrivena 2014. godine, kada je Džejkoba Balard uradila test DNK. Očekivala je da će naći jednog ili dva srodnika, ali ih je pronašla sedam, i tek tada se priča zakomplikovala.

Balardova je znala da je začeta uz pomoć donora sperme, a majka joj je to otkrila kada je imala 10 godina. Kako je želela da sazna nešto više o tome, počela je da istražuje, međutim, ovakvom otkriću se nije nadala.

Njena majka je, kao i mnoge druge, posećivala doktora Klajna koji im je govorio da će biti podvrgnute veštačkoj oplodnji uz pomoć sperme anonimnih donora. 

Godine 2016. utvrđeno je da se jedan od Klajnovih rođaka "podudara" sa Balardovom i drugima. Kada su se obratili Klajnu, konačno je priznao da je koristio sopstveno seme.

Balardova je sudskom komitetu u Indijani 2019. godine rekla da je pronašla 46 polubraće i polusestara.

Zakon koji bi trebalo da spreči ovakve manipulacije prošle godine je potpisao guverner Erik Holkomb. Time je omogućeno da se protiv takvih doktora pokrene građanska parnica pet godina nakon utvrđivanja očinstva, a krivičnim delom će se smatrati netačno iznošenje činjenica, koje uključuju medicinske procedure, uređaje i ljudski reproduktivni materijal.

Klajn time više nikada neće moći da se bavi medicinom u Indijani, a bez lekarske licence je ostao pre četiri godine. Prethodno se penzionisao 2009. Uprkos svemu, nije nijedan dan proveo u zatvoru.

Marion County, Ind. via AP
 

Umesto toga, izjasnio se krivim po optužnici za ometanje pravde nakon što je lagao vlasti o tome da li je koristio sopstvenu spermu.

- On je načinio štetu našim majkama. To je silovanje - navela je Balardova.

U potrazi za odgovorima

Voditeljka Anđela Ganote je verovala da je jedinica. Godine 2015. je saznala da ima najmanje osmoro biološke braće i sestara.

Klajn joj je u razgovoru čak poručio da nije verovao da je on otac te dece već da je pomagao porodicama da steknu potomstvo.

Tokom sudskog saslušanja, procenio je da je svoju spermu koristio oko 50 puta. 

Balardova, koja se prva obratila Anđeli, rekla je da je do sada pronašla više od 90 srodnika.

- Za mene, davanje glasa ljudima je najbolji aspekt cele priče. Kada mi se Džejkoba obratila pre sedam godina, bila sam zaprepašćena da niko nije hteo da je sasluša. Počastvovana sam što je odlučila da sa mnom podeli svoju istinu - poručila je Ganote.

U Netfliksovom dokumentarcu pojavljuje se nekoliko Klajnove dece.

Većina njih živi u krugu od 25 milja.

- Samo se molim da to nije neko sa kim sam se zabavljala - poručila je jedna žena.

Balardova se uvek pitala šta je navelo Klajna da toliko laže svoje pacijente.

- Većina nas ima plavu kosu i plave oči. Kao pravi arijevski klan. Odvratno je - navela.

Bilo je žena, nekadašnjih Klajnovih pacijentkinja, koje su saznale iz medija za strašnu istinu.

- Trebalo je da kažem svom mužu da naša ćerka Džuli nije njegova - kazala je Dajana Kesler.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike