Panika pred drugi krug ili nešto drugo? Trese se Francuska, Makron "optužen" da šuruje sa Sarkozijem!

13.04.2022

20:53

0

Autor: A. B.

On se suočava sa teškom trkom protiv kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen

Panika pred drugi krug ili nešto drugo? Trese se Francuska, Makron "optužen" da šuruje sa Sarkozijem!
makron - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Francuski mediji spekulišu da je francuski predsednik Emanuel Makron dobio podršku bivšeg predsednika Nikole Sarkozija nakon što je zauzvrat ponudio politički uticaj.

Makron je negirao da postoji širi politički dogovor sa bivšim konzervativnim predsednikom oko prihvatanja Makrona uoči drugog kruga predsedničkih izbora 24. aprila.

Spekuliše se da je Makron, kome će biti potrebna nova većina nakon parlamentarnih izbora kasnije ove godine, a posle predsedničkih izbora, dobio Sarkozijevo odobrenje nakon što je zauzvrat ponudio politički uticaj.

"Nije bilo sporazuma", rekao je Makron televiziji Frans 2 u sredu, dan nakon što ga je Sarkozi podržao.

On se suočava sa teškom trkom protiv kandidata krajnje desnice Marin Le Pen.

Novi politički savezi

Makron je takođe u sredu rekao da je spreman da stvori nove političke saveze kako bi nastavio reformu Francuske.

- Razlomi koje imamo u zemlji zahtevaće od mene ne samo da dobijem većinu već i da okupim iza sebe sve one političke snage koje ne dele potpuno moje stavove o svim temama, ali bi bile otvorene da rade sa mnom na nekim reformama. Ne govorim o koalicijama jer takvi međustranački aranžmani nisu prikladni za francuski predsednički politički sistem - rekao je Makron.

Sarkozijeva podrška će pomoći Makronu da privuče glasače koji su podržali kandidatkinju konzervativaca Valeri Pekres u prvom krugu izbora, ali bi takođe mogla da odvrati levičare koji će to videti kao potvrdu da je Makron desničar poput Sarkozija, piše " TRTWorld".

Sarkozi (67) je poslednji konzervativni predsednik Francuske i još uvek se smatra uticajnom figurom u stranci desnog centra "Republikanci".

Međutim, samo postojanje te stranke sada je ugroženo nakon što su mnogi njeni glasači podržali Makrona ili Le Pen u prvom krugu u nedelju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike