Velike vesti za afrički kontinent: SZO plasirala nov izveštaj - "blizu pobede", ali postoje novi i opravdani strahovi

14.04.2022

21:01

0

Autor: A. B.

Slučajevi i smrtni slučajevi pali su za 29% i 37% u protekloj sedmici, dok je broj umrlih smanjen na 239 u odnosu na prethodnu sedmicu

Velike vesti za afrički kontinent: SZO plasirala nov izveštaj - "blizu pobede", ali postoje novi i opravdani strahovi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Broj slučajeva i smrti od koronavirusa u Africi pao je na najniže nivoe od početka pandemije, što predstavlja najduži pad do sada od otkrića virusa 2019. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

U saopštenju u četvrtak, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija je rekla da su infekcije kovidom zbog porasta omikrona "spale" sa vrhunca od više od 308.000 nedeljnih slučajeva na manje od 20.000 prošle nedelje. 

Slučajevi i smrtni slučajevi pali su za 29% i 37% u protekloj sedmici, dok je broj umrlih smanjen na 239 u odnosu na prethodnu sedmicu.

- Ovaj nizak nivo infekcije nije primećen od aprila 2020. u ranim fazama pandemije u Africi - saopštila je SZO, napominjući da nijedna zemlja u regionu trenutno ne beleži porast slučajeva.

Agencija je, međutim, upozorila da sa približavanjem zime za zemlje južne hemisfere "postoji veliki rizik od novog talasa novih infekcija".

- S obzirom da virus još uvek kruži, ostaje rizik od pojave novih i potencijalno smrtonosnijih varijanti, a mere kontrole pandemije su ključne za efikasan odgovor na porast infekcija - rekao je dr Matšidiso Moeti, direktor SZO za Afriku.

Ranije ove nedelje, SZO je saopštila da su naučnici u Bocvani i Južnoj Africi otkrili nove oblike varijante omikrona, označene kao BA.4 i BA.5, ali još nisu sigurni da li bi mogli biti prenosiviji ili opasniji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Africa News

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike