Severnokorejski "hotel propasti": 105 spratova zvrje prazni već 30 godina, a zbog ovoga nikada nije završen

16.04.2022

21:24

0

Trebalo je da ima 3.000 soba, kuglanu, noćni klub i pet restorana na vrhu

Severnokorejski "hotel propasti": 105 spratova zvrje prazni već 30 godina, a zbog ovoga nikada nije završen
AP Photo/Greg Baker

Sa 330 metara visine, hotel "Rjugjong" u severnokorejskoj prestonici Pjongjangu najviša je potpuno prazna zgrada na svetu, sudeći prema podacima Ginisove knjige rekorda.

"Hotel propasti", od 105 spratova, koji je i najviši soliter u toj zemlji, nikada nije ugostio nijednog gosta, ali je ostao veoma fascinantan svetskoj javnosti.

Trebalo je da ima 3.000 soba, kuglanu, noćni klub i pet restorana na vrhu.

Kako je sve počelo?

U vreme Hladnog rata, Južna Koreja se razvijala uz pomoć SAD, dok su Sovjeti podržavali Severnu Koreju.

Južna Koreja se 1987. godine razvijala u kapitalističku demokratiju koja je trebalo da ugosti letnje Olimpijske igre. Generali su popuštali stisak i čak su održali slobodne izbore. Zemlja se otvarala i na delu je bio pravi građevinski bum, pogotovo u Seulu.

Dve zemlje su bile izuzetno takmičarski nastrojene, a osim što se Seul spremao za Olimpijske igre, jedna južnokorejska firma je završila gradnju impozantnog hotela "Vestin Stamford" u Singapuru. U to vreme, to je bio najviši hotel na svetu.

Severna Koreja je morala da reaguje. Prvo su bili domaćini Svetskog festivala omladine i studenata. Kako bi se pripremili za tu socijalističku verziju Olimpijskih igara, potrošili su oko četiri miliajrde dolara na nove puteve, infrastrukturu i stadion.

Potom su najavili gradnju najvišeg hotela na svetu, a plan je bio da bude svečano otvoren uoči festivala 1989. godine.

AP Photo/Cha Song Ho
 

Međutim, to se nikada nije dogodilo.

Gradnja je počela 1987. godine, ali je zaustavljena zbog ekonomskih problema.

Posle sloma SSSR-a, Severna Koreja je izgubila glavnog trgovinskog partnera i veliki izvor pomoći, što je samo pojačalo ekonomsku krizu. Do tada ekonomije dva korejska suseda nisu bile toliko različite. Kada je Sever zapao u ogromnu krizu, sve se promenilo.

 

 

Povremeni radovi

Njegova visina je dostignuta 1992, međutim, unutrašnjost nikada nije završena.

Uprkos tome što Severna Koreja važi za najzatvoreniju zemlju na planeti, u Pjongjangu se nalazi nekoliko funkcionalnih hotela. Dok "Rjugjong" ne bude završen, ako se to ikada bude dogodilo, najveći objekat tog tipa ostaje "Jangakdo internešenel".

Piramidalna struktura neuseljenog hotela može se videti kilometrima daleko, a potpuno dominira panoramom prestonice.

Profimedia/Koryo Tours
 

Svaki od tri dela zgrade, koji se spajaju na vrhu, dugačak je oko 100 metara.

Na samom vrhu se nalazi deo od osam spratova u obliku kupe koji je trebalo da bude prostor za brojne restorane koji bi se okretali.

Međutim, sve je prazno.

Značajni radovi na spoljašnosti objekta započeti su 2008. godine, pa se moglo videti postavljanje staklenih panela.

Profimedia
 

Egipatski izvođač radova "Oraskom grupa" preuzeo je projekat i oživeo gradnju. Do 2011. godine rad na eksterijeru je završen. Rojters prenosi da će biti potrebne dve milijarde dolara kako bi se posao priveo kraju. Ta suma čini oko pet odsto ukupnog BDP-a Severne Koreje.

Ipak, iako zvrji prazna, zgrada služi u druge svrhe, pa se tako često odande mogu puštati spektakularni vatrometi. Osim toga, korisna je i kao "podloga" za mnoge propagandne poruke.

AP Photo/Dita Alangkara
 

U hotelu i dalje nema struje, a nije poznato ni da li postoji zvaničan rok za završetak radova.

Australijski student Alek SIgli, koji je na Univerzitetu Kim Il Sung pohađao master studije korejske literature, u junu 2019. godine je tvitovao kako se iznad glavnog ulaza nalazi novi natpis. Nakon toga, nedelju dana je proveo u pritvoru pod optužbom za špijuniranje.

 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi