Kim 10 godina na tronu: Vladavinu obeležila pogubljenja i moćno naoružanje, ali da li severnokorejski vođa ima razloga za slavlje? (VIDEO)

11.04.2022

19:23

0

Kim Džong-un je najzatvoreniju zemlju sveta dodatno izolovao

Kim 10 godina na tronu: Vladavinu obeležila pogubljenja i moćno naoružanje, ali da li severnokorejski vođa ima razloga za slavlje? (VIDEO)
kim - Copyright Profimedia

April u Severnoj Koreji važi za mesec slavlja.

Vlada je još 1974. godine proglasila 15. april danom rođenja Kim Il-sunga, osnivača zemlje. Simbolično, nazivaju ga i Danom sunca.

Osim toga, Kim Džong-un, unuk osnivača ove zatvorene države, tog datuma će obeležiti i desetogodišnjicu stupanja na vlast

Kim Džong-un nije imao ni 30 godina kada je preuzeo vođstvo nad Severnom Korejom, nakon smrti oca Kim Džong-ila u decembru 2011.

Pošto se školovao u Švajcarskoj, smatralo se da će izabrati put reformi što bi građanima donelo više pogodnosti nego izolacija, sukobi i testovi projektila.

Međutim, dogodilo se upravo suprotno.

- Kim Džong-un je uvek imao prirodni instinkt za moć - rekao je Go Mjong-hjun, istraživač na Azijskom institutu za političke studije, fokusiran za pitanja Severne Koreje.

Pretpostavlja se da je upravo zbog toga izabran kao jedini naslednik i lider revolucije iako je bio najmlađe dete Kim Džong-ila.

Go smatra da je imao najvažnije kvalitete pogotovo jer je bio opsednut vlašću.

Profimedia
 

Pod vladavinom mladog Kima, Severna Koreja je zakoračila u testiranje oružja i sada predstavlja ozbiljnu pretnju svetskom miru zbog interkontinentalnih balističkih projektila koji bi mogli da pogode teritoriju SAD.

Kim nije davao naznake da će odustati od tih vojnih snova.

Bilo kako bilo, kao lider najizolovanije zemlje na svetu, često privlači pažnju medija čak i kada izgubi nekoliko kilograma.

- Ukoliko stvarno želite nekoga da upoznate, prvo treba da bacite pogled na njihovu porodicu i odrastanje - rekao je Čeong Seong-čang, direktor Centra za studije Severne Koreje pri Institutu Sedžong u Južnoj Koreji.

Budući general

Militaristička moć bila je ključni deo Kimovog života još u detinjstvu. Kao mali je pozirao u uniformama, a oficirima je naloženo da mu salutiraju kao nadređenima.

- To je bio očigledan znak da ga otac sprema za budućeg generala - poručio je Čeong.

Tokom odrastanja, poslat je u privatnu školu u švajcarskom Bernu, zajedno sa starijim bratom Kim Džong-čolom, za koga se, u to vreme, smatralo da će biti naslednik. Međutim, Kim Džong-ll nije mogao starijeg sina da zamisli na tronu Severne Koreje.

Tokom te četiri godine dogodilo se nešto što je mnoge ohrabrilo da veruju da će mladi Kim voditi Severnu Koreju u novom, prozapadnjačkom smeru. Voleo je košarku što je naposletku dovelo do veoma čudnog prijateljstva sa nekadašnjom zvezdom NBA Denisom Rodmanom.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Nakon Berna, Kim se upisao na Vojni univerzitet Kim Il-sung, gde je završio vojne studije. Godine 2008. je imenovan za naslednika trona što je i postao 2011. kada mu je otac preminuo od srčanog udara.

Dana 11. aprila 2012, postao je prvi sekretar radničke partije Severne Koreje, a potom i prvi predsedavajući Komisije za nacionalnu bezbednost, što su dve najznačajnije institucije u zemlji.

Nije prošlo dugo pre nego što je ostavio traga.

Preplanuli i mršavi Kim, gas-maske, a projektila nigde: Detalji koji su obeležili noćnu paradu u Pjongjangu (FOTO/VIDEO)

- Ljudi su mislili da će biti potrebno vreme da postane svoj čovek, ali su bile potrebne samo tri-četiri godine kako bi eliminisao sve koji su mu predstavljali pretnju - naveo je Go.

Švajcarska, ipak, nije ostavila neki utisak na mladog komunistu. Nakon što je učvrstio svoju poziciju, počeo je da provocira SAD.

- Tada smo videli kakvu Severnu Koreju on želi. Na međunarodnom nivou, želeo je da Severna Koreja bude regionalna sila - dodao je Go.

AP Photo/Wong Maye-E, File
 

Kada je tek stupio na vlast, bio je okružen gomilom savetnika i prošao je samo dve godine obuke za naslednika. Zbog toga mu je domaća politička baza bila veoma slaba, ali je ubrzo odlučio da se uhvati u koštac sa svim preprekama ka neograničenoj vlasti.

Pogubljenja i testiranja projektila

Već u decembru 2013. je pogubio svog teču Džang Song-teka koji je bio, ne samo druga najmoćnija ličnost u zemlji, već i Kimov lični staratelj.

Potom je prešao na ekonomska pitanja i predstavio strategiju po kojoj je obećao jačanje ekonomije sa istovremenim osnaživanjem nuklearnog programa.

Zahvaljujući nuklearnom programu, želeo je da stekne prednost u odnosima sa SAD i Južnom Korejom. Tokom prve tri godine, čini se da mu je dobro išlo. Kroz brojne reforme, ekonomija je bila u porastu. Ekonomski rat u 2016. godini je bio 3,9 odsto, najviši od 2000.

AP Photo/Ahn Young-joon
 

U februaru 2017, Kim nije šokirao svet novim naoružanjem već ubistvom svog polubrata Kim Džong-nama. U pitanju je bila čitava zavera koja se ostvarila na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru. Kim Džong-nama su dve žene, koje tvrde da nisu znale u šta su umešane, poprskale nervnim agensom. Osumnjičene, iz Indonezije i Vijetnama, tokom suđenja su tvrdile da su mislile da učestvuju u jednom rijaliti programu. Naposletku, puštene su na slobodu.

Likvidacija je dovela do diplomatskog sukoba sa Malezijom, jednom od retkih zemalja u kojoj je Severna Koreja imala ambasadu. Ipak, predstavništvo je zatvoreno 2021. godine.

Nedugo posle atentata, projektili su počeli naširoko da se testiraju, među njima i dve interkontinetalne balističke rakete, za koje je Pjongjang tvrdio da imaju sposobnost da "dopru do velikog broja američkih gradova".

Tada je "lansirana" i velika verbalna prepirka između Kima i američkog predsednika Donalda Trampa.

Američki lider je bio veoma aktivan na Tviteru, pa je poručio i da će na Severnu Koreju osloboditi "vatru i bes". Brojni zvaničnici Bele kuće bili su u strahu da će zaista izbiti nuklearni rat.

Međutim, naredne godine, situacija se obrnula kada je Tramp saopštio da će se sastati sa Kimom, što je bio istorijski susret. 

Profimedia
 

Samit u Singapuru 2018. je bio prvi susret jednog predsednika SAD i severnokorejskog vođe.

Ipak, dve strane nisu mogle da se slože o denuklearizaciji i drugi samit sa Trampom 2019. je propao. 

U istoriju su, uprkos svemu, ušle fotografije na granici dve Koreje. Kim je načinio važan iskorak, sastavši se sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom i Trampom, ali se uglavnom sve završilo na tome.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Tramp se onda vratio zapaljivoj retorici, pa je Kima zvao "malim raketnim čovekom", a Pjongjang je uzvraćao uvredama.

Od tada, Severna Koreja se vratila dobro poznatom krugu testiranja raketa i pretnji. UN su izjavile da su pronašle dokaze o proizvodnji nuklearnog materijala u kompleksu Jongbjon.

U međuvremenu, zemlji su nametnute opširne ekonomske sankcije, koje su podržale i Kina i Rusija. Trgovina je opala za 57 odsto za dve godine, od 6,4 milijardi dolara u 2016. na 2,8 milijardi dolara u 2018.

Kim se jedno vreme trudio da ubedi zapadne zvaničnike da odustanu od sankcija, ali kako su pregovori sa Trampom, u Singapuru i Hanoju, propali, zemlja je morala da se vrati tradicionalnom ekonomskom modelu socijalnog planiranja. Osim toga, usledila je i pandemija. Pjongjang tvrdi da nikada nisu zabeležili nijedan slučaj korone do sada, ali je ostatak sveta te informacije uzimao sa rezervom.

Vitka figura

Početak 2020. godine obeležile su glasine o Kimovoj smrti. Kada se konačno pojavio u javnosti, utvrđeno je da je izgubio značajan broj kilograma, a tome do danas ne prestaje da se priča. Kružile su razne teorije, poput onih da je bio na operaciji i da ima zdravstvene probleme, a državni mediji su saopštili da se "Kim mnogo brine za naciju", zbog čega je verovatno i smršao.

Severnokorejski vođa uveren je da je oružje za masovno uništenje neophodno za odvraćanje bilo koje američke agresije, tako da sigurno neće menjati taj pristup

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Uspeo je da bude mnogo moćniji nego što je bio njegov otac, a u sopstvenom umu, suprotstavio se "imperijalističkoj Americi".

Sa druge strane, to ima svoju cenu. Kim je prošle godine i sam priznao da će građani morati da stegnu kaiš zbog ekonomske krize i zatvorenih granica usled pandemije koronavirusa.

Na jednom vojnoj paradi, Kim je plakao i izvinjavao se, a prošlog decembra je ponovo pozvao narod da se pripremi za dugu borbu.

Iako je bilo naznaka da bi dve Koreje mogle da poboljšaju svoje odnose, dolazak novog predsednika u Seul, Jun Suk-jeola, pojačao je tenzije. Nastavilo se sa pretnjama, a Jun je čak istakao da želi da neguje veze sa Vašingtonom i da bez odobrenja SAD neće raditi na poboljšanju odnosa sa severnim susedom.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

U jeku ukrajinske krize, Severna Koreja nije među prioritetima SAD, pa Pjongjang smatra da je zaboravljen od sveta. Zato se u poslednje vreme češće čuje kako Kim testira nove rakete, prenosi portal Diplomat.

Zatvaranje granica zbog koronavirusa bio je dodatni udarac po ekonomiju jer se zemlja odvojila i od Kine, najbližeg trgovinskog partnera.

Da bi se sankcije ukinule, Kim mora razvijati dobre odnose sa Vašingtonom, a to i on sam zna.

Potezi koje bude preduzeo u bliskoj budućnosti odlučiće da li će aprilska slavlja biti samo paravan ili će imati smisla.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike