Otac sa ćerkom gledao kako mu beskućnik ubija ženu, ali se onda saznala prava, mnogo strašnija istina (VIDEO)

16.04.2022

10:06

0

Policajci su ubrzo otkrili da je priča "šuplja"

Otac sa ćerkom gledao kako mu beskućnik ubija ženu, ali se onda saznala prava, mnogo strašnija istina (VIDEO)
kit-smit - Copyright Profimedia

Slučaj ubistva Džeklin Smit je privukao pažnju cele Amerike, pa je čak reagovala i čuvena voditeljka Opra Vinfri, koja je rekla da će sledeći put kada bude želela da udeli koji dolar beskućnicima razmisliti dvaput.

Iako se smatralo da je ubica bio jedan razbojnik, policija je uspela da rasvetli zločin i privede pravdi pravog počinioca.

Džeklin i Kit Smit iz Baltimora venčali su se 2014. u poznijim godinama, ali nisu krili svoju sreću.

Četiri godine kasnije, živeli su u Aberdinu, u Merilendu. Džeklin (54) imala je dva odrasla sina iz prethodne veze, a radila je kao inženjer u vojnoistraživačkoj institutuciji.

Smit (52), sa druge strane, imao je ćerku Valeriju i radio je kao vozač.

Sve je krenulo zlu 1. decembra 2018, kada je Smit uznemireno pozvao policiju iz svojih kola rekavši da mu žena krvari i da je vozi u bolnicu.

- Morate da mi pomognete! Izboli su mi ženu - rekao je usplahireno.

Zadobila je pet uboda u grudi, a imala je ranu i na desnoj podlaktici. Doktori bolnice "Džon Hopkins" su učinili sve što su mogli, ali joj nije bilo spasa.

Smit i njegova ćerka Valerija su ispričali šta se dogodilo, ne samo policiji, već i medijima. Kako su naveli, te večeri su proslavljali Valerijin 28. rođendan u Baltimoru. Vraćali su se kući kada je Džeklin uočila beskućnicu koja prosi i pomislila je da drži bebu u naručju.

Sa mesta suvozača, zamolila je muža da zaustavi kola i onda je spustila prozor kako bi ženi dala 10 dolara. Valerija je sedela na zadnjem sedištu. Međutim, ubrzo se pojavio još jedan muškarac koji je Džeklin strgao ogrlicu sa vrata i potom je izbo pet puta, ukrao joj tašnu i pobegao sa prosjakinjom.

Smit je požurio u bolnicu jer je verovao da će to biti brže nego da čekaju ambulantna kola. Valerija je potvrdila u potpunosti njegovu priču.

Ubistvo je zapanjilo SAD i bacilo novo svetlo na kriminal koji vlada u Baltimoru. U to vreme je na ulicama grada živelo više od 12.000 beskućnika. Ubrzo se stvorila atmosfera straha i stav da prosjaci i beskućnici predstavljaju veliku pretnju po ostale građane.

- Ubili su mi ženu. Odgovaraće jednog dana - poručio je Smit u jednom intervjuu.

Priča je bila "šuplja"

Oglasila se i poznata voditeljka Opra Vinfri, koja je na Tviteru poručila da više neće davati novac beskućnicima.

- Ova priča me je pogodila u srce. Uradila sam to toliko puta, ali mislim da ću sledeći put razmisliti dvaput pre nego što ikome dam novac - navela je ona.

Međutim, iako Džeklinina porodica nije sumnjala da je ona želela nekome da pomogne, pitali su se zašto bi se zaustavila kolima tako kasno i na taj način.

Policija je pregledala snimke nadzornih kamera, ali nije mogla da uoči Smitov automobil. Osim toga, podaci sa njegovog mobilnog telefona nisu se poklapali sa putanjom kojom su se navodno kretali, već su pokazivali da je bio četiri milje dalje, u parku Druid hil.

Potom su otkrili da je on već jednom pitao svog brata da ubije Džeklin jer je planirala da se razvede od njega posle četiri godine braka.

Smit je imao pozamašan kriminalni dosije. Godine 2001, izjasnio se krivim da je tokom devet meseci u Timonijumu, u Merilendu, tri puta opljačkao istu banku. Odležao je šest godina, od 12 na koliko je osuđen, za oružanu pljačku i bekstvo od policije, i oslobođen je 2007. godine. Nije bilo poznato da li je Džeklin znala za njegovu prošlost.

Kada je policija sklopila sve kockice, uvidela je da su otac i ćerka nestali. Smit je rekao da ide na Floridu, ali je automobil, koji je iznajmio, bio lociran 2.700 kilometara dalje - približavao se meksičkoj granici.

Smit i Valerija su uhapšeni 5. marta 2019. u Harlingenu, u Teksasu, nadomak granice sa Meksikom. Rekli su da idu na odmor, ali je utvrđeno da je Smit pokušavao da rezerviše karte u jednom pravcu za Kubu i Kanadu. Međutim, nije imao pasoš, pa je na internetu pretraživao kako bi mogao da pobegne bez njega.

Oboje su optuženi za prvostepeno ubistvo, a medijski napisi su se ubrzo promenili. Policija je istakla da je Smit želeo da iskoristi krizu koja je vladala u Baltimoru kako bi prikrio zločin.

Iako je insistirao da je nevin, Valerija se ubrzo nagodila. Izjasnila se krivom po optužbi za saučešništvo, a priznala je da je gledala kako njen otac ubija suprugu i da mu je pomogla da prikrije zločin.

Svedočila je protiv njega, pa je osuđena na pet godina zatvora, sa mogućnošću izlaska na uslovnu slobodu posle tri godine.

Tužioci su istakli da je Smit ubio ženu jer je planirala da ga ostavi, zbog čega je izmislio priču o beskućnicima.

Tamna strana Amerike: Ljudi tumaraju kao zombiji, na ulicama scene koje nikada ne biste poželeli u svom gradu (VIDEO)

Svi dalji dokazi su govorili tome u prilog.

Valerija je istakla da je Smit bio smiren posle ubistva, ali da je zvučao veoma uznemireno kada je razgovarao sa policijom. Ipak, odbrana nije želela da se Valerijino svedočenje uzme u obzir jer je bilo poznato da konzumira droge.

Međutim, porota je rekla svoje i proglasila ga krivim, posle čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike