Likvidacija koja je bila uvod u 11. septembar: Sakrili eksploziv u kameru i razneli velikog neprijatelja talibana (VIDEO)

09.09.2021

07:06 >> 07:14

0

Na današnji dan ubijen je Ahmad Masud, simbol otpora doline Panšir u Avganistanu

Likvidacija koja je bila uvod u 11. septembar: Sakrili eksploziv u kameru i razneli velikog neprijatelja talibana (VIDEO)
Copyright Profimedia

Pre tačno 20 godina, tim agenata Al Kaide izveo je jedan atentat koji je samo bio uvod u ono što će uslediti 11. septembra 2001. godine.

Na severu Avganistana bombaši-samoubice su na krajnje filmski način likvidirali Ahmada Šaha Masuda, najpoznatijeg lidera pokreta otpora protiv talibana.

Pročitajte još

I 20 godina kasnije, Masudovo ime se naširoko pominje, a istorija se ponavlja.

Talibani su ponovo došli na vlast, strane trupe predvođene Amerikom su se povukle posle dve decenije rata, a Ahmad Masud mlađi predvodi borbe protiv militanata.

Dolina Panšir je ponovo u žiži javnosti kao jedina oblast koju talibani nisu uspeli da osvoje u Avganistanu. Ovih dana pak svakodnevno se pojavljuju oprečna saopštenja – obe strane tvrde da su napredovale i suparnicima zadale velike udarce. Talibani tvrde da su osvojili Panšir, a Masud poziva na sveopšti ustanak.

Profimedia

Strahuje se da bi i mlađeg Masuda mogla da zadesi sudbina njegovog oca.

Lav Panšira

Ukoliko je narod doline Panšir najponosniji u celom Avganistanu to je upravo zbog Masuda, čije se ime veoma poštuje.

Proslavio se kao borac protiv sovjetske okupacije tokom osamdesetih. Kada su se Sovjeti povukli, bio je centralna figura građanskog rata koji je potom usledio, a kasnije je poveo borbu protiv talibana.

– Sovjetske snage nikad nisu uspele da osvoje ovo mesto, a nisu ni talibani – rekao je Said Akbar, koji se uz Masuda borio devedesetih.

Uz podršku Al Kaide, moć talibana je rasla. Kako bi odbio njihov napredak, Masud je pokušao da dobije stranu pomoć. Upozoravao je svet na opasnosti koje sa sobom nosi talibanska vlast, ali nikada nije uspeo da obezbedi sigurnu pomoć od SAD.

U aprilu 2001. godine obratio se Evropskom parlamentu, a u govoru je rekao da ima informacije o navodnom velikom terorističkom napadu koji bi trebalo da se odigra u Evropi i SAD. Kako je smatrao, taj napad bi promenio svet. Sa upozorenjima je nastavio tokom leta, ali bez određenih detalja.

Dana 9. septembra je ućutkan, a dva dana kasnije svet zaista više nije bio isti.

Imao je 48 godina.

Profimedia

Smrt vreba iz kamere

Napadači Dahman Abd al Satar i Buraui el Uaer, ili Karim Tuzani (34) i Kačem Bakali (26), kako su ih takođe zvali u medijima, stigli su u mesto Kvadža Baha ud Din, u avganistanskoj provinciji Takar.

Prvo se tvrdilo da su u pitanju Belgijanci marokanskog porekla, koji su, kako je pisao francuski “Mond”, prošli kroz opštinu Molenbek. Pasoše su ukrali, a kasnije je utvrđeno da su tuniske nacionalnosti.

Predstavili su se kao novinari, a tokom čekanja od tri nedelje intervjuisali su i predsednika Buranudina Rabanija i nekadašnjeg komandanta mudžahedina Abdula Rasula Sajafa, čekajući priliku za susret za Masudom.

Masudov saradnik se prisetio da su “novinari” 8. septembra bili veoma uzrujani zbog mogućnosti da se intervju ne sprovede u naredna 24 sata. Konačno im je data dozvola.

Tokom intervjua aktivirali su bombu koja je bila sakrivena u kameri i pojasu u kome su stajale baterije. Masud je preminuo u helikopteru koji ga je prevozio u indijsku poljsku bolnicu na granici sa Tadžikistanom. U eksploziji je poginuo Muhamed Asim Suhail, zvaničnik pokreta otpora, a Muhamed Fahim Dašti i Masud Kalili su ranjeni. Dašti jeste preživeo ovaj napad, ali je ubijen 20 godina kasnije, u nedavnom obračunu sa talibanima.

Jedan od napadača, Buraui, poginuo je na mestu, a njegov saborac je zarobljen i upucan kasnije tokom bekstva.

Vest o Masudovoj smrti pronela se brzo širom sveta, i bila je vodeća vest u mnogim medijima na Zapadu.

Dana 16. septembra njegov pokret je zvanično saopštio da im je vođa podlegao povredama posle eksplozije.

– Čim sam čuo da je ranjen, znao sam da je ubijen. Dreveće, planine, kamenje bili su tužni, sve je plakalo. Crni oblak je bio nadvijen nad planinama danima – rekao je Malik Jan, koji je bio jedan od njegovih pristalica.

Sahranjen je u rodnom selu Bazaraku, a ispratile su ga hiljade ljudi. Meštani nisu znali kako će živeti pod talibanima sada kada nema Masuda, ali kada se pronela vest o napadu 11. septembra, bilo im je jasno da su teroristima dani odbrojani.

Svake godine hiljade ljudi su odavale počast “lavu iz Panšira”, a videćemo kako će to izgledati danas, 20 godina kasnije.

Uvod u 11. septembar

Smatra se da je likvidacija Ahmada Masuda bila uvod u teroristički napad na Ameriku, u kome je poginulo skoro 3.000 ljudi. Ispostavilo se da je Masud upozoravao upravo na taj napad u svojim govorima samo nekoliko meseci ranije.

Analitičari su smatrali da je Bin Laden lično naredio Masudovo ubistvo kako bi pomogao talibanskim štićenicima i osigurao da Al Kaida sprovede svoju zločinačku operaciju. Nakon atentata, Bin Laden je poslao izaslanika da udovici jednog od bombaša, Satara, dostavi kasetu u kojoj on iskazuje divljenje njegovoj odluci i šalje joj svoju ljubav, kao i 500 dolara u koverti. Pakistanska obaveštajna služba je i pomenutog Abdula Rasula Sajafa označila kao jednog od mogućih organizatora Masudovog ubistva. Veruje se da su oni ušli na teritoriju pokreta otpora upravo zahvaljujući njemu.

Kasnija istraga je utvrdila da je kamera kojom je ubijen lider Severnog saveza prethodno ukradena u Francuskoj.

Ipak, bilo je i onih koji su mislili da je Masud takođe uticao na širenje haosa u zemlji.

Mržnja prema njemu povećavala se u određenim delovima zapadnog Kabula.

– Masud je odgovoran za ubistva u ovoj oblasti. Jeste se borio protiv talibana, ali su i njegove ruke krvave – rekao je svojevremeno Ali Mahmad, koji je bio dečak kad su se suparnički gospodari rata borili za Kabul, ne mareći za civile.

Mahmadov otac, pripadnik Hazara, jednog dana se nije vratio kući, a prolaznici su rekli da je upucan dok je biciklom prolazio kroz jedan punkt.

Njihova porodica je morala da proda svoju piljaru kako bi preživela.

– Mrzim ih sve, nikada nisu učinili ništa za narod, samo su punili svoje džepove – govorio je Mahmad.

Profimedia

Sin ide očevim stopama

Masud mlađi, koji je studirao i diplomirao ratne studije i međunarodne odnose na Kraljevskom koledžu u Londonu, početkom ove godine je izjavio da je potrebno razgovarati i sklopiti mir s talibanima, ali i upozorio da talibani moraju da prihvate osnovne vrednosti, poput demokratije i ženskih prava.

– Nećemo žrtvovati vrednosti za koje smo se borili – dodao je on.

“Vašington post” je prošlog meseca objavio njegov apel svetu.

– Kad mi je bilo devet godina, 1998. godine, moj otac, mudžahedinski zapovednik Ahmad Šah Masud, okupio je svoje vojnike u pećini u dolini Panšir na severu Avganistana. Sedeli su i slušali dok im je govorio očev prijatelj, francuski filozof Bernard-Anri Levi. “Kad se borite za svoju slobodu, borite se i za našu slobodu”, rekao je Levi.

Profimedia

Moj otac nikada nije zaboravio ove reči dok se borio protiv talibanskog režima. Sve do trenutka kada je ubijen 9. septembra 2001. godine po nalogu talibana i Al Kaide, borio se za sudbinu Avganistana, ali i za Zapad. U ovim mračnim i napetim satima za moju domovinu, ta zajednička borba je bitnija nego ikad pre.

– Pišem ovo iz doline Panšir, spreman da sledim očeve stope, s borcima mudžahedinima koji su spremni da se ponovo suprotstave talibanima. Imamo skladišta municije i oružja koje smo strpljivo prikupljali od očevog doba, jer smo znali da bi ovaj dan mogao da dođe – poručio je tada, ali je napomenuo da mu treba strana pomoć, pogotovo oružje.

Masud je pozvao na opšti ustanak u borbi protiv talibana.

– Dragi sunarodnici, gde god da se nalazite, u zemlji ili inostranstvu, pozivamo vas da započnete opšti ustanak u ime časti, slobode i ponosa naše domovine – poručio je Masud na početku svoje poruke.

– Mi, Nacionalni front otpora, stojimo čvrsto sa vama, našim saborcima, bilo da su to oni sa oružjem u ruci, koji su u svakoj dolini Hindukuša, u Panširu i Andarabu, i nastavljaju da se bore, bilo da su to naše hrabre sestre u Heratu i Kabulu koje su digle glas u odbranu pravde. Ili su to naši borci van zemlje koji su, protestima, našoj borbi dali glas.

Pročitajte još

– Mi smo sa vama, mi smo vaši dužnici i mi ćemo stajati pored vas. Tražimo od braće i sestara, gde god da su, za šta god da su sposobni, da ustanu protiv nametanja servilne i potčinjene budućnosti u Avganistanu. Ustanite, iskoristite priliku i prihvatite naš poziv na otpor.

– Svi vi koji želite da uzmete oružje u ruke, sa vama smo. Vi koji želite da protestujete, pridružićemo vam se. Da bismo spasli našu domovinu, stajaćemo uz vas do poslednjeg momenta – naveo je Masud.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike