Mađarska šalje pomoć, ali ne i oružje: Zelenski neće da primi nemačkog predsednika (FOTO/VIDEO)

12.04.2022

22:03

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

Mađarska šalje pomoć, ali ne i oružje: Zelenski neće da primi nemačkog predsednika (FOTO/VIDEO)
ukrajina 1204a - Copyright Profimedia

U toku je 48. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, tvrdi da ukrajinske snage drže više od 6.000 stranaca kao kao živi štit, a preko 70 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je spreman da otputuje u Kijev ili bilo koji drugi grad u Ukrajini samo ukoliko bude verovao da će njegova poseta pomoći u trenutnoj krizi.

Nastavljene borbe oko Harkova, Moskva se zalaže za pregovore sa Kijevom.

Šta znamo do sad?

-  U toku 48. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Ruske snage u Hersonu pronašle ukrajinska dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo"

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Nehamer bio u poseti Putinu

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

23.10  Erdogan ponudio da Turska posreduje između Moskve i Kijeva

Redžep Tajip Erdogan danas je izrazio uverenje da je samo zvanična Ankara u stanju da pomogne da se postigne napredak u tekućim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

- Turska je danas jedina zemlja koja je sposobna da dve strane drži u neposrednom kontaktu i obezbediti postizanje određenog napretka putem približavanja suprotstavljenih strana" - rekao je Erdogan posle sednice turske Vlade, prenosi TASS.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

 

Prema rečima Erdogana, Turska "duboko oseća posledice rusko-ukrajinske krize, posebno u pogledu cena hrane i energije".

22.45 Peskov:Prvo proveriti izveštaje o hapšenju Medvedčuka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je večeras da je potrebno proveriti informacije o hapšenju ukrajinskog političara Viktora Medvečuka pre iznošenja bilo kakvih komentara.

"Video sam Medvedčuka. Ne mogu da kažem koliko je ovo tačno. Bilo bi pogrešno reći nešto bez ikakve potvrde“, rekao je Peskov novinarima, komentarišućii informacije o pritvaranju Medvedčuka.

Profimedia
 

 

Dodao je da sve što dolazi iz Ukrajine treba proveriti jer iz te zemlje "dolaze falsifikati", prenosi Interfaks.

22.20 Šef ukrajinske delegacije: Kijev nije odustao od načela iz Istanbula

David Arahamija, šef ukrajinske delegacije na razgovorima sa Rusijom  ističe da su netačne tvrdnje rukovodstva iz Moskve da je Kijev navodno odustao od dogovora iz Istanbula.

"Pregovori o sporazumu o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu se nastavljaju onlajn. Ukrajinska strana se pridržava istanbulskog dogovora i nije promenila svoj stav, uprkos izjavama ruskog ministra spoljnih poslova", rekao je Arahamija.

Prema njegovim rečima, jedina razlika je u tome što ukrajinska strana ne uzima u obzir sva dodatna pitanja koja nisu uneta u dogovor iz Istanbula.

22.15 Predalo se 1.000 ukrajinskih marinaca?

Ratni reporter "Rusije 24" Aleksandar Sladkov objavio je na na telegram-kanalu da se predalo 1.000 ukrajinskih marinaca.

Ministarstvo odbrane Rusije za sada nije potvrdilo ove informacije.

 

 

22.10  Kadirov objavio snimak borbi u Mariupolju

Kadirov je objavio snimak borbi u fabrici Azovstalj u Mariupolju, gde se nalaze ukrajinski militanti, saopšteno je Sputnjiku u pres-službi šefa republike.

 

 

22.00 Rusija može uvesti spoljnu upravu u stranim kompanijama

Ruska stranka „Jedinstvena Rusija“ predala je Državnoj dumi nacrt zakona o spoljnom upravljanju stranim kompanijama koje su objavile o napuštanju ruskog tržišta, navela je stranka na Telegram kanalu.
„Glavni cilj je zaštita interesa Rusa, očuvanje radnih mesta i podrška ekonomiji“, piše u saopštenju stranke. Pored toga, u stranci je naglašeno da se nova pravila tiču onih kompanija koje su odlučile da odu sa tržišta „bez očiglednih ekonomskih razloga, ali njihov rad značajno utiče na stabilnost ekonomije“. Odluku o takvim kompanijama će donositi komisija koja pripada Ministarstvu ekonomskog razvoja, a spoljnu upravu će moći da uvede samo sud.

„Strani vlasnici će imati mogućnost da nastave rad u Rusiji ili da prodaju paket akcija. Na ovaj način oni ne mogu da izgube svoj biznis, a radnici će dobiti garancije da će i dalje biti angažovani“, podvukli su u stranci „Jedinstvena Rusija“.

21.50 Kijev priprema novu provokaciju sa montiranim snimcima?

Kijevski režim priprema provokaciju sa montiranim snimcima u gradu Irpenju na periferiji ukrajinske prestonice kako bi za to optužio Rusiju, rekao je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Kijevske vlasti pod pokroviteljstvom zemalja kolektivnog Zapada na čelu sa SAD nastavljaju da prikupljaju pseudo-dokaze o krivici Rusije. S tim ciljem u Irpenju se uvodi policijski čas i potpuna blokada grada od 06.00 časova 12. aprila do 09.00 časova 15. aprila. Istovremeno, u tom periodu će biti dozvoljen ulazak samo predstavnicima bezbednosnih struktura i 'zagonentnim' volonterima“, upozorio je general.

21.20 - Francuski forenzičari istražuju smrt civila u Buči

Tim francuskih forenzičara je stigao u Buču kod Kijeva sa zadatkom da pomognu ukrajinskim vlastima da utvrde šta se dogodilo u tom gradu u kojem su pronađene stotine tela civila nakon povlačenja ruskih snaga.

20.40 Zelenski objavio da je zarobljen Viktor Medvedčuk

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je vojska izvela "specijalnu operacija" zarobljavanja opozicionara i milijardera Viktora Medvedčuka.

Ranije je bilo saopšteno da je prvih dana ruske specijalne operacije Medvedčuk pobegao iz Kijeva u nepoznatom pravcu. On slovi za proruskog čoveka u Ukrajini.

 

 

19.45 Ruski PVO oborio dva drona

Ruska sredstva protivvazdušne odbrane oborila su dve bespilotne letelice u ukrajinskoj Nikolajevskoj oblasti, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Kako je naveo, ruska avijacija je tokom dana pogodila 38 vojna objekta, uključujući 8 položaja ukrajinske vojske.

19.35 - Džonson i Bajden o Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su o povećanju vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, kao i o potrebi zaustavljanja zavisnosti Zapada od Ruskog gasa, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta.

U saopštenju se navodi da su dvojica lidera istakla potrebu da se pojača pomoć Ukrajini, u trenutku dok se ukrajinske snage, kako se tvrdi, spremaju za "još jedan juriš" na istok te zemlje, prenosi Rojters.

Dodaje se da su se sagovornici saglasili da nastave zajedničke napore na pojačavanju pritiska na ruskog predsednika Vladimira Putina i na okončavanju zavisnosti Zapada od ruskog gasa.

19.00 Lukašenko: Amerikanci ne guraju samo Ukrajinu u sukob sa Belorusijom, već i Pioljsku i baltičke zemlje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Sjedinjene Američke Državene ne podstiču na konfrontaciju sa Belorusijom samo Ukrajinu, nego i Poljsku i baltičke zemlje.

- Vidimo šta se dešava. Vidimo kako Amerikanci ne guraju samo Ukrajinu u konfrontaciju sa Belorusijom, nego i našeg zapadnog suseda Poljsku, kao i baltičke zemlje, istakao je Lukašenko nakon sastanka sa ruskim liderom Putinom na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

18.12 Rusija: EU predvodi još jedan „juriš na istok"

Politički izlazak iz ukrajinske krize nije glavni cilj Evropske unije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. Kako su naveli, EU se pred očima celokupnog sveta pretvara u militarizovani i agresivni instrument spoljne ekspanzije.

„Iz EU leksikona su nestale teze o neophodnosti političkog rešenja, o podršci pregovorima. Jasno je i zbog čega: politička odluka će biti smetnja njihovom glavnom cilju – nastavku posredničkog rata do poslednjeg Ukrajinca“, navodi se u izjavi Ministarstva inostranih poslova Rusije.

U ruskom Ministarstvu su podvukli da izjava šefa diplomatije Žozepa Borelja o Ukrajini potvrđuje da se sadašnja Evropska unija konačno odrekla mirovnih ideala.

„Izjava visokog predstavnika EU Žozepa Borelja koju je izneo na društvenim mrežama nakon posete Ukrajini, da će ‘ovaj rat biti dobijen na bojnom polju’, jasno potvrđuje da je Evropska unija iz 2022. godine konačno odustala od mirovnih ideala svojih osnivača, koji su težili da novi rat u Evropi bude ‘nezamisliv i nemoguć’. Sada ‘miroljubiva’ Evropska unija obećava da će vojnu pomoć Kijevu povećati do 1,5 milijardi dolara“, piše u saopštenju.

17.35 Podoljak: Pregovori se nastavljaju

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da su mirovni pregovori zapali u ćorsokak, da su razgovori teški, ali da se nastavljaju.

Podoljak je rekao za Rojters da Rusija pokušava time da izvrši pritisak na Ukrajinu ali da se pregovori nastavljaju na nivou radnih grupa.

 

17.09  Putin: Kad mi kažu za Buču, ja ih pitam za Raku

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su izveštaji o stradanju civila u Buči pođednako lažni kao i informacije da je Vlada sirijskog predsednika Bašara Asada u prošlosti upotrebila hemijsko oružje u Siriji.

"Što se tiče Buče - često sam razgovarao sa kolegama iz zapadnih zemalja. I kada mi kažu ''Buča'', ja ih pitam: ''A da li ste nekada bili u Raki? Jeste li videli kako je taj sirijski grad u potpunosti, do temelja uništila američka avijacija?'' Tamo su zaista tela mesecima ležala u ruševinama i raspadala se. Nikoga nije bilo briga za to, niko nije ni primetio“, rekao je Putin.

Profimedia
 

 

17.00 - SAD bez potvrde da je Rusija koristila hemijsko oružje u UKR

SAD u ovom trenutku ne mogu da potvrde da je Rusije upotrebila hemijske agense u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, izjavio je danas visoki zvaničnik američke odbrane.

16.16 - Štajnmajer želi u Ukrajinu, Zelenski neće da ga primi

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je nedavno da želi da poseti Kijev, ali predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ne želi da ga primi, tvrdi dnevnik "Bild".

List navodi da se poseta već priprema, ali da postoji problem sa domaćinima.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

15.19 - Sijarto: Mađarska podržava EU, ali neće slati oružje Ukrajini

Iako podržava odluku Evropske unije da uputi pola milijarde evra Ukrajini kao ratnu pomoć, Mađarska i dalje odbija da isporuči oružje toj zemlji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Mađarska je podržala suverenitet Ukrajine i do sada je prihvatila više od 600.000 ukrajinskih izbeglica, saopštio je Sijarto u Češkoj na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova centralnoevropskih zemalja (C5) Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, prenosi MTI.

AP Photo/Sergei Grits
 

15.13 - Putin: Rusi, Belorusi i Ukrajinci su jedan narod

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su Rusi, Belorusi i Ukrajinci jedan narod, a dešavanja u Ukrajini je nazvao tragedijom. On je poručio da će se Moskva i Minsk suprotstaviti pokušajima Zapada da izoluju dve zemlje.

15.11 - Zaharova: EU se pretvorila u agresivnu mašineriju NATO

Izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o nameri EU da reši sukob u Ukrajini uz upotrebu sile i da proširi vojnu pomoć toj zemlji, pretvara tu organizaciju u agresivnu mašineriju NATO, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

14.00 - Lukašenko poručio Rusiji: Mi ćemo uvek biti tu za vas

Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

13.41 - Kontingent NATO-a u Slovačkoj mogao bi se povećati za 900 vojnika

Radi jačanja istočnog krila NATO-a sastav kontingenta Alijanse stacioniranog u Slovačkoj može se povećati za 900 ljudi i tako iznositi 3.000 vojnika, saopštila je pres služba slovačkog Ministarstva odbrane.

13.39 - DNR: Više od pola miliona ljudi ostalo bez vode i grejanja

Više od 500.000 ljudi ostalo je bez vode i grejanja zbog ukrajinskih oružanih snaga koje su uništile infrastrukturne objekte, saopštilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

13.25 - EU: Ne bi bilo prvi put da Rusija koristi hemijsko oružje

U EU kažu da još nemaju konketne zaključke povodom medijskih izveštaja o navodnoj upotrebi hemijskih supstanci od strane ruskih vojnih snaga u Mariupolju, ali i nagalšavaju da, u slučaju da se takve optužbe potvrde, to ne bi bio prvi slučaj da je Rusija nelegalno koristila hemijsko oružje.

Profimedia
 

12.38 - DNR: U ukrajinskom granatiranju povređeno 20 civila

Zamenik načelnika Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je danas da je ukupno 20 civila DNR povređeno u protekla 24 sata u ukrajinskom granatiranju.

11.45 - Zelenski želi još sankcija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas Evropsku uniju da odredi konkretne rokove u kojima će države EU odbiti ruski gas i naftu.

11.01 - Putin: Ciljevi vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni

Ciljevi i zadaci specijalne operacije u Ukrajini biće ispunjeni, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, istakavši takođe da Rusija ne planira da se izoluje od ostatka sveta.

Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP
 

10.06 - Ekonomisti: Ekonomija EU se zbog rata neće vratiti u normalu

Rat u Ukrajini i ekonomske sankcije koje su usledile izazvaće daleko veće poremećaje u evropskoj ekonomiji i na tržištu nego prethodne krize kao što je pandemija korona virusa, kažu ekonomisti.

10.04 - Rusija: Uništena dva ukrajinska skladišta municije i hangar

Ruske trupe su izvele udar projektilima iz vazduha i sa mora i uništile dva ukrajinska skladišta municije i hangar sa opremom za avione, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Profimedia
 

9.24 - U Irpinju kod Kijeva na snazi trodnevni policijski čas

Na teritoriji Irpinja, grada u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti, na tri dana, od 12. do 15. aprila uvodi se policijski čas, saopštio je na Telegramu gradonačelnik Aleksandar Markušin, prenosi agencija Unian.

9.24 - Više od 752.000 ljudi stiglo iz Ukrajine, DNR, LNR u Rusiju

Više od 752.000 ljudi stiglo je iz Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike u Rusiju, rekao je za agenciju TAS S neimenovani izvor iz bezbednosnih agencija.

Oko 20.000 ljudi dnevno pređe granicu.

9.23 - Vereščuk: Devet koridora danas, iz Marijupolja automobilima

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, među njima i iz opkoljenog grada Mariupolja, ali samo privatnim automobilima.

8.45 - Ruska novinarka ranjena u Marijupolju

Novinarka ruskog "Prvog kanala“ Irina Kuksenkova ranjena je u pucnjavi u Marijupolju.

8.30 Putin i Lukašenko danas zajedno

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko posetiće danas kosmodrom Vostočni u Amurskoj oblasti Rusije na Dan kosmonautike.

Nakon toga razgovaraće u bilateralnim odnosima.

8.10 - OEBS prekida misiju na teritoriji DNR

Posmatračka misija OEBS-a do 30. aprila treba da prekine svoju delatnost na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštila je ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova na Telegramu.

- Delatnost Misije ne bi trebalo da se nastavi na teritoriji Republike, jer se promenila politička realnost – Minski sporazumi više nisu aktuelni, a pravna realnost se promenila zbog zvaničnog priznanja DNR od strane Rusije - rekla je Nikonorova.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku odluka je već saopštena lokalnom osoblju posmatračke misije OEBS-a, stoga do 30. aprila moraju da preduzmu sve neophodne radnje kako bi obustavili svoje aktivnosti na teritoriji Republike.

8.05 - Ruska flota uništila ukrajinski dron

Posada fregate Crnomorske flote kod zapadne obale Krima uništila je dron "Bajraktar" Oružanih snaga Ukrajine lansiranjem dve rakete iz brodskog PVO sistema Štil.

8.00 - Ukrajina nastavila granatiranje Donjecka

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ukrajinske trupe dva puta su za 15 minuta granatirale Donjeck, ispalivši na grad tri rakete iz sistema BM-21 „Grad“, i Jelenovku – ispalivši 8 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

7.40 - Mađarska potvrdila u Luksemburgu da ne podržava sankcije na ruski gas

Mađarska vlada se protivi zabrani isporuka ruskih energenata i nastaviće da brani svoj stav na sastancima Evropske unije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je u ponedeljak učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu, preneo je TASS.

Profimedia
 

- Uzalud smo u nekoliko navrata odlučili da ni uvoz sirove nafte ni prirodnog gasa ne podležu sankcijama. Ovu poziciju treba braniti iznova i iznova. U tom pogledu diskusija u Luksemburgu neće biti izuzetak - napisao je Sijarto na Fejsbuku uoči sastanka.

7.25 - Japan uvodi nove sankcije Rusiji

Japanska vlada danas je odobrila dodatne sankcije za 398 pojedinaca i 28 organizacija iz Rusije.

Na udaru novih mera našli su se najviše poslanici ruske Državne dume, a Japan je takođe uveo zabranu novih investicija u Rusiji, i zamrzavanje sredstva Sberbanke i Alfa-banke od 12. maja, prenosi TASS.

7.10 - Britanski izveštaj

 Borbe u istočnoj Ukrajini će se intenzivirati u naredne dve do tri nedelje, a Rusija nastavlja da preusmerava svoje trupe u tu oblast, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane u redovnom dnevnom izveštaju.

6.50 - Ukupno 4.354 ljudi evakuisano je u ponedeljak iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, navela je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk u postu na Telegramu.

Među njima je i 556 osoba koje su juče evakuisane iz lučkog grada Mariupolja, koji je pod ruskom blokadom, preneo je Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike