Norveški ministar odbrane dao ostavku zbog afere sa srednjoškolkom: Otkriveno da su se viđali u njegovoj kancelariji

10.04.2022

09:41

0

Autor: N. Pavlović

Enoksen je priznao skandal i izvinio se

Norveški ministar odbrane dao ostavku zbog afere sa srednjoškolkom: Otkriveno da su se viđali u njegovoj kancelariji
AP Photo/Alberto Pezzali

Norveški ministar odbrane, Od Rodžer Enoksen (67), podneo je ostavku nakon otkrića da je imao višegodišnju aferu sa srednjoškolkom.

- Ova odluka je neophodna zbog informacija koje su se pojavile - poručio je premijer Jonas Gar Stor.

Osramoćeni ministar je naveo da je "napravio nekoliko loših izbora i procena".

- Izvinjavam se zbog činjenice da su moji postupci drugima otežali živote - rekao je.

Otkriveno je da je Enoksen 2005. godine započeo aferu sa srednjoškolkom, koja je u to vreme imala 18 godina, objavio je norveški list "VG".

Kako se navodi, njen razred je tada bio u poseti norveškom parlamentu u Oslu. Upoznala je političara koji je u to vreme imao 50 godina, a ubrzo su postali veoma bliski.

Žena, danas u tridesetim godinama, navela je da je bila opčinjena Enoksenom zbog svog interesovanja za politiku i da je "koristio svoju moć i poziciju kako bi dobio ono što je želeo". Prema njenim rečima, sastali su se najmanje 12 puta u njegovoj kancelariji 2006. i 2007. godine, dok je obavljao funkciju ministra energetike, a nekoliko puta su imali seksualne odnose.

Ipak, Enoksen je tvrdio da je susreta bilo, ali da nisu bili seksualne prirode. Kako je rekao, postali su intimni tek kada je napustio Vladu Norveške 2007. godine.

Premijer Stor je istakao da ga Enoksen nije obavestio o aferi pre nego što je imenovan za ministra odbrane, dodavši da bi to saznanje dovelo "do drugačijeg zaključka".

 

BONUS VIDEO

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi