Razvod od 652 miliona evra! Princeza pobegla od moćnog vladara Dubaija, a onda su počele da se otkrivaju sve njihove tajne

23.12.2021

08:18

0

Šeik Muhamed će ogromnu sumu novca morati da isplati bivšoj ženi, a sud je imao prilike da čuje mnoge pikantne detalje iz njihovog života

Razvod od 652 miliona evra! Princeza pobegla od moćnog vladara Dubaija, a onda su počele da se otkrivaju sve njihove tajne
Haja bint al Husein - Copyright Profimedia

Princeza Haja bint Husein, bivša žena vladara Dubaija, dobiće 554 miliona funti (652 miliona evra) u dosad najvećoj brakorazvodnoj parnici u Velikoj Britaniji.

Jedan deo ove ogromne sume biće namenjen obezbeđenju kako bi se princeza i njeno dvoje dece, Džalila (14) i Zajed (9), zaštitili od kidnapovanja.

Profimedia
 

Bivši muž, moćni šeik Muhamed al Maktum moraće da obezbedi bankarske garancije za još 290 miliona funti za svoju decu. Biće odgovoran da im godišnje isplaćuje novac, ali i da im plaća troškove obezbeđenja i kada odrastu.

Tri miliona funti pokrivaće obrazovanje.

Princezini advokati su naveli da su stroge bezbednosne mere neophodne kako bi sa decom bila sigurna od nekadašnjeg muža. Na jednom od saslušanja pred britanskim Visokim sudom, rečeno je da je šeik želeo da na silu vrati svoje ćerke Latifu i Šamsu kada su želele da pobegnu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

AP Photo/Alastair Grant
 

Otkriveno je i da je princeza Haja, navodno, platila sedam miliona funti ucenjivačima kako bi njena veza sa telohraniteljem, Britancem Raselom Flauersom, ostala u tajnosti. Afera je, navodno, i dovela do kraha braka.

U presudi na 73 strane navedeno je da postoji "jasni i stalni rizik" po princezu i njenu decu i da šeik predstavlja "glavnu pretnju".

Iako će pozamašna suma omogućiti princezi da nastavi sa luksuznim životom, to je ipak manje od 900 miliona funti koliko su njeni advokati prvobitno tražili.

Kako su naveli, toliki novac je potreban kako bi se osigurao bezbedan i siguran život njene porodice.

"Dejli mejl" prenosi da je šeik Muhamed, inače blizak prijatelj britanske kraljice Elizabete, naložio svojim agentima da hakuju telefone njegove bivše žene i njenih advokata.

Šeik Dubaija na konjičkim trkama u Britaniji, Profimedia
 

Kada se saznalo za aferu sa telohraniteljem, šeik je pokrenuo kampanju zastrašivanja, zbog čega je Haja pobegla u London. Rekla je da je strahovala za svoj život kada je u sobi zatekla pištolj, a rečeno joj je da će u palatu sleteti helikopter koji će je odvesti u zatvor.

Kako je navela, iza sebe je ostavila većinu nakita i skupocene odeće. Haja, šeikova šesta i najmlađa žena, kazala je da bi njena kolekcija nakita mogla da ispuni čitavu sudnicu, a da samo jedan dijamantski set, koji uključuje ogrlicu, prsten i minđuše, vredi milion funti.

Princeza je priznala da je uzela novac sa ćerkinog računa kako bi platila ucenjivače. Kako se čulo na sudu, tri bivša telohranitelja, koja nisu imenovana, primila su tu sumu. Istakla je da je uzela novac namenjen ćerki jer se nadala da će ga brzo vratiti.

- To su bila sredstva pomoću kojih sam mogla da izvršim brzu isplatu i bila su mi dostupna - rekla je sudu.

Sud je utvrdio da će više od dva miliona funti godišnje biti iskorišćeno na automobile, a tri miliona na plate radnika obezbeđenja. Princezi je dozvoljeno da pet miliona godišnje troši na odmore u inostranstvu. Navela je da će porodica provoditi devet nedelja godišnje u inostranstvu. Advokatski tim je troškove obrazložio time da je princeza, dok je bila u braku sa šeikom, imala pristup brojnim privatnim avionima, porodičnim kućama, kojih ima 15 širom sveta, i jahti, vrednoj 400 miliona funti.

Profimedia
 

Otkad je sa decom pobegla u London, živela je u vili od 100 miliona funti u Kensingtonu.

Pošto je član jordanske diplomatske misije, neće morati da plati bilo kakav porez na milionske sume.

Inače, Haja je ćerka pokojnog kralja Jordana i polusestra aktuelnog kralja te zemlje Abdulaha II. Za šeika Dubaija se udala 2004. godine, a dugo se smatralo da su skladan par, sve dok njeno bekstvo nije razvejalo te bajkovite priče.

Luksuzan život

Koliko princeza Haja i njena porodica uživaju u luksuzu, otkriveno je prvi put na sudskim saslušanjima. Primera radi, u kraljevskoj palati na raspolaganju im je 80 članova osoblja, a na letovanje na Sardiniji znali su da potroše i do 631.000 funti.

Veruje se da je šeik Muhamed "težak" oko pet milijardi funti, a novac im nikada zaista nije bio problem. Jednom prilikom kupio je trkačke konje vredne 18 miliona funti. Išli su na veoma skupocena putovanja, često boraveći na impozantnim jahtama.

Profimedia
 

Iz bezbednosnih razloga, putovali su isključivo privatnim avionima. Šeik je jednom potrošio dva miliona funti na jagode za svoju porodicu i osoblje. Deca su imala privatnog nastavnika koji je sat učenja naplaćivao 250 funti, a još 200 po satu za pripreme.

Otkad je došao u London, mali Zajed (9) dobio je tri automobila, iako ne može da vozi. Princeza je navela da je njen sin naviknut da dobija automobile na poklon.

Odbegle ćerke

Nakon što je ćerka vladara Dubaija, Latifa Muhamed al Maktum, pokušala da pobegne od svog strogog oca, 2019. godine pronela se vest da je i njegova supruga morala da učini isto.

Najmlađa supruga vladara Dubaija mesecima je oprezno planirala bekstvo u London, i to nakon što joj je muž Muhamed bin Rašid Maktum lagao da je zatočio i mučio svoju stariju ćerku.

Podsetimo, Latifa je pobegla na jahti 2018. godine, ali nije daleko odmakla jer su je uhvatile specijalne jedinice i veruje se da se nalazi u zatočeništvu. Pre nego što je uhvaćena, napravila je niz snimaka na kojima je rekla da je njen život laž i da je bila mučena.

Navodno, još kao tinejdžerka je pokušala da pobegne, zbog čega je dve godine provela u zatvoru.

Kada je Haja shvatila da je šeik spreman i rođenu ćerku da strpa u zatvor, počela je da strahuje i za svoju decu.

Inače, nedavno su se pojavile slike na kojima je Latifa, navodno, sa članovima porodice na Islandu. Time je okončana međunarodna kampanja “Oslobodimo Latifu”.

Iako su o Latifi mediji naširoko pisali, malo se zna o još jednoj šeikovoj ćerki, Šamsi al Maktum. I ona je kao tinejdžerka želela da pobegne od oca.

Pre više od 20 godina, tada 19-godišnja princeza oteta je sa ulica Kembridža. Sa prijateljima je bila u jednom baru, a kasnije tog dana zaustavila su se jedna kola u kojima su sedela, kako je sama posvedočila, barem četiri naoružana muškarca.

 

 

Istakla je da su u pitanju članovi šeikovog ličnog obezbeđenja iz Dubaija. Naređeno joj je da uđe u kola, a naposletku je privatnim avionom prebačena natrag u Dubai.

To je izazvalo reakciju policije i međunarodne javnosti.

Otkriveno je da je mesec dana ranije pobegla sa imanja svog oca koje se nalazi nadomak britanskog sela Čobama i potom odsela u hostelu u južnom Londonu. Potražila je savet kako da ostane u Velikoj Britaniji.

– Uhvatio me je otac, našao me je preko nekoga sa kim sam ostala u kontaktu. Uhvatili su me 19. avgusta u Kembridžu. Poslao je četvoricu Arapa, koji su nosili oružje i pretili mi. Odvezli su me na očevo imanje, dali mi dve injekcije i šaku tableta, a sledećeg jutra su me ukrcali u avion i vratili u Dubai. Zaključana sam – napisala je u mejlu koji je nekako uspela da pošalje savetniku za imigracije sa kojim je imala prilike da razgovara pre nego što je oteta.

 

 

– Nisam videla nikoga, čak ni čoveka koga vi zovete mojim ocem. Rekla sam vam da će se ovo dogoditi. Znam ove ljude, imaju sav novac i moć ovog sveta, mogu sve da urade – dodala je ona.

Od tada Šamsa nije viđena, a njeno ime je ponovo pomenuto tek kada je priča princeze Latife postala aktuelna.

"Živi i umri"

Samo dan pošto je objavljeno da je princeza Haja bint Husein napustila svog supruga, on je na svom zvaničnom Instagram profilu na arapskom objavio pesmu pod naslovom "Živi i umri".

Stihovi te pesme glase: "Izdajice, izneverila si najdragocenije poverenje, a sada pokazuješ svoje igre i svoju prirodu."

"Nije me briga da li ćeš živeti ili umreti", pisalo je, između ostalog.

Zaljubila se u telohranitelja

Afera sa Raselom Flauersom je navodno trajala dve godine, a telohranitelj je takođe bio u braku. Sve je otkriveno nakon presude suda u Londonu o starateljstvu nad princezinom decom. U presudi je navedeno da je počinila preljubu s jednim od svojih telohranitelja.

 

 

Istaknuto je da mu je princeza kupovala luskuzne poklone, među kojima su sat od 16.000 dolara i vintaž sačmarica vredna 66.000 dolara.

Navodno mu je platila 1,6 miliona dolara da bi je držao podalje od supruga Muhameda al Maktuma, potpredsednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sve šeikove žene

Šeik Al Maktum je imao najmanje šest žena. Osim Haje, koja je na kraju zatražila razvod, tu su i Hind bint Maktum bin Džuma al Maktum, Randa bint Muhamed al Bana, Delila Alula i Zoe Grigorakos.

Prvom ženom, Hind bint Maktum bin Džuma al Maktum, oženio se 26. aprila 1979. godine, i ona je majka njegovo dvanaestoro dece, uključujući prestolonaslednika princa Hamdana.

Princeza Haja mu je bila šesta žena, a studirala je na Univerzitetu Oksford.

Ne zna se tačno koliko šeik Dubaija ima dece, ali se veruje da ih je najmanje 30, sa različitim ženama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike