Tektonske promene na političkoj sceni Španije! Krajnja desnica deo vlasti- socijalisti poručuju to je „pakt srama“

09.04.2022

21:44

0

Osnovan 2014. godine, Voks je počeo kao marginalna snaga u španskoj politici pre nego što je izazvao velike političke potrese

Tektonske promene na političkoj sceni Španije! Krajnja desnica deo vlasti-  socijalisti poručuju  to je „pakt srama“
vox - Copyright Printscreen/YouTube/VoxEspana

Desničarska stranka Voks ušla je u četvrtak u jednu regionalnu vladu u okviru koalicionog sporazuma sa Narodnom partijom (PP), što je prvi put u demokratskoj istoriji Španije da će krajnja desnica vladati nekim regionom.

Veoma decentralizovan sistem zemlje daje španskim regionima široka ovlašćenja, što znači da će Voksov ulazak u regionalnu vladu Kastilji Leona, oblasti severno od Madrida, dati veliki uticaj na politiku.

Voks je rekao da će biti na drugom mestu u vladi Kastilje i Leona, gde je bio treći na prošlomesečnim regionalnim izborima.

Iako je PP bila prva, nije ostvarila apsolutnu većinu, osvojivši samo 31 od 81 mesta u regionalnoj skupštini.

- Postigli smo sporazum sa Voksom... koji će nam omogućiti da uspostavimo stabilnu i čvrstu vladu, napisao je na Tviteru odlazeći lider PP regiona Alfonso Fernandez Manueko, koji će zahvaljujući sporazumu biti vraćen na funkciju.

Lider Voksa u pomenutom regionu Huan Garsija-Galardo biće potpredsednik Vlade Kastilje i Leona, dogovorile su se stranke.

Vladajuća Socijalistička partija odmah je napala opozicionu PP zbog sporazuma, osudivši ga kao „pakt srama“.

Osnovan 2014. godine, Voks je počeo kao marginalna snagau španskoj politici pre nego što je izazvao velike političke potrese krajem 2018. kada je prvi put ušao u regionalni parlament, osvojivši mesta u skupštini Andaluzije na jugu.

Posle nacionalnih izbora skoro godinu dana kasnije, postala je treća po veličini snaga u španskoj politici sa 52 mesta u parlamentu od 350 mesta, odražavajući uspehe krajnje desnice drugde u Evropi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike