Protesti širom Španije! Građani besni: "Imamo najgoru moguću vladu! To čak nije ni vlada, to je fabrika bede" (FOTO)

24.03.2022

22:12

0

Ispred Gradske kuće u Madridu okupila se grupa od nekoliko hiljada ljudi, mašući stotinama španskih zastava i uzvikujući ljutite slogane pozivajući na ostavku socijalističkog premijera Pedra Sančeza

Protesti širom Španije! Građani besni: "Imamo najgoru moguću vladu! To čak nije ni vlada, to je fabrika bede" (FOTO)
madrid protest - Copyright Printscreen/YouTube/euronews

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice širom Španije u znak protesta zbog visokih cena hrane, struje i goriva, koje su pogoršane intervencijom Rusijeu Ukrajini.

Skupove, koji su održani u glavnim gradovima Španije, sazvala je desničarska partija Voks koja je nastojala da iskoristi sve veće društveno nezadovoljstvo zbog rastućih troškova života zbog kojih se mnoge porodice bore da plate svoje račune.

Ispred Gradske kuće u Madridu okupila se grupa od nekoliko hiljada ljudi, mašući stotinama španskih zastava i uzvikujući ljutite slogane pozivajući na ostavku socijalističkog premijera Pedra Sančeza.

„Sančez, ti si smeće, spusti naše račune!“ uzvikivali su, između patriotskih povika „Živela Španija!“ na mitingu koji zahteva akciju vlade da snizi cene.

„Imamo najgoru moguću vladu.. To čak nije ni vlada, to je fabrika bede... koja pljačka i iznuđuje radnike preko zloupotreba poreza“, rekao je lider Vok-a Santjago Abaskal na mitingu uz burne klice.

 

 

„Nećemo napustiti ulice dok ova nelegitimna vlada ne bude proterana.

Ova vlada nam „uzima sve“, rekla je Anabel, 56-godišnja demonstranka koja nije dala prezime.

„Povećavaju cene struje i gasa i kažu da je to zbog (ruskog predsednika Vladimira) Putina, ali to je laž. Tako je bilo i ranije", rekla je ona za AFP.

„Cene svetla zaista utiču na (moju porodicu) jer neki od nas rade od kuće, a teško možemo da uključimo grejanje jer se cena gasa skoro udvostručila u poslednjih šest meseci.


Mnogi su rekli da bi vlada trebalo da smanji poreze kako bi pomogla onima koji se bore.

„Zemlja koja na ovaj način podiže cene i ne pomaže svojim građanima delimično snižavajući poreze, napušta svoj narod“, rekao je jedan od protestana koji je nezaposlen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike