Najskuplji dom na svetu opet na aukciji: Niko neće poslednju Karavađovu fresku? (VIDEO)

07.04.2022

21:12

0

Vrednost vile sada se procenjuje na 282 miliona evra

Najskuplji dom na svetu opet na aukciji: Niko neće poslednju Karavađovu fresku? (VIDEO)
KARAVAĐO - Copyright printscreen/youtube/liveluxlifestyle

Rimska vila, poznatija kao Kazino del Aurora, čuva poslednju Karavađova fresku na plafonu i po drugi put se nalazi na aukciji. Međutim, čini se da i ovaj put nije privukla ponuđače.

Zbog toga će cena biti snižena sa trenutne rezerve od 282 miliona evra i "najskuplji dom na svetu" naći će se na aukciji u roku od 45 dana.

Jupiter, Neptun i Pluton

Procedura prodaje renesansne vile, čiji su umetnički dragulji Karavađov mural Jupiter, Neptun i Pluton, trajala je do četvrtka popodne, kada je aukcija ponovo proglašena "pustom" posle prvobitnog pokušaja da se proda sredinom januara.

Početna cena na prvoj aukciji bila je 471 milion evra, a rezerva je bila 353,25 miliona. Vila se prodaje na aukciji nakon što naslednici italijanskog plemića, princa Nikola Bonkompanjija Ludovizija, nisu uspeli da postignu dogovor o budućnosti rezidencije nakon njegove smrti 2018.

Njegova udovica, 72-godišnja bivša glumica, televizijska novinarka i direktorka nekretnina, princeza Rita Bonkompanji Ludovisi, rođena u Teksasu, rekla je za Rojters da su Bil Gejts i katarski emir među onima koji su izrazili interesovanje za imanje od 2.800 kvadratnih metara.

Niame, ona nije mogla da se dogovori sa prinčevom decom ko treba da nasledi vilu, pa je tako ona data na aukciju.

Raskošna zgrada takođe ima pet soba sa freskama Guercina, skulpturama, statuama i sjajnom baštom, iako je velikom delu strukture potrebno preuređenje.

Preko Change.org je pokrenuta peticija kojom se ministar kulture Dario Frančeskini poziva da interveniše i iskoristi svoju opciju da kupi kuću i njena umetnička dela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Ansa.it

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike