NATO pojačava podršku Ukrajini, drama zbog Saveta za ljudska prava (FOTO/VIDEO)

07.04.2022

21:42

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

NATO pojačava podršku Ukrajini, drama zbog Saveta za ljudska prava (FOTO/VIDEO)
ukrajina 0704A - Copyright AP Photo/Felipe Dana/Efrem Lukatsky/John Minchillo/Rodrigo Abd

U toku je 43. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Donbasu. Ruski novinar Semjon Pegov javio je iz Marijupolja da je centar grada "praktično očišćen". Prema njegovim rečima, ruska zastava se vijori iznad zgrade regionalne službe bezbednosti, a pod kontrolom je i lokalno tužilaštvo i druge administrativne zgrade. Ruske snage su visokopreciznim raketama uništile pet ukrajinskih skladišta goriva i maziva u području Harkova, Nikolajeva i Donbasa, a koja su korišćena za snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

EU ne želi da Ukrajina izgubi zato će nastaviti da je naoružava, saopštio je šef diplomatije Evropske Unije Žozep Borelj. Sjedinjene Američke Države će obezbediti dodatnih 100 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući protivoklopne raketne sisteme, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da planira da apeluje na svoje kolege iz G7 i zemalja NATO da ispune zahtev Ukrajine da joj se isporuči dovoljno oružja za suprotstavljanje ruskim snagama.

Šta znamo do sad?

43. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Ruski novinar: Marijupolj očišćen

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- EU proterala 19 ruskih diplomata, pridružile im se i duge zemlje

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam LIVE blog:

23.30 Na sastanku NATO tema bila i pridruzivanju Finske i Svedske

Mogućnost pridruživanja Finske i Švedske NATO bila je deo tema tokom sastanka ministara spoljnih poslova vojne alijanse u Briselu ove nedelje, izjavio je danas visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Neimenovani zvaničnik je dodao da je odluka na Švedskoj i Finskoj, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken imao je kratak razgovor sa finskim ministrom spoljnih poslova, rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

23.11 Kongres SAD izglasao zabranu uvoza energenata iz Rusije

Predstavnički dom SAD je odmah nakon Senata izglasao zabranu uvoza energenata iz Rusije kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

Za podršku predlogu zakona glasalo je 413 kongresmena, dok se devetoro izjasnilo protiv.

AP Photo/Patrick Semansky
 

 

23.05 Kanađani daju kredit Ukrajini

Kanada namerava da ponudi Ukrajini kredit u visini od oko 800 miliona dolara preko Međunarodnog monetarnog fonda.

Vlada Kanade namerava da Ukrajini dodeli dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od oko 400 miliona dolara.

22.30 EU daje još 500 miliona evra

Evropska unija namerava da poveća sredstva za pomoć ukrajinskim oružanim snagama za još 500 miliona evra, izjavio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

-Nakon brzog odobrenja, pomoć EU za finansiranje vojne opreme koja je već dostavljena Ukrajini iznosiće 1,5 milijardi evra, napisao je Mišel na Tviteru.

Evropska unija je krajem februara prvi put odlučila da finansira pomoć oružanim snagama Ukrajine za 500 miliona evra. Žozep Borel je tokom samita EU u Versaju ponudio da izdvoji dodatnih 500 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini.

Evropske države same snabdevaju ukrajinsku vojsku naoružanjem, opremom, gorivom na bilateralnoj osnovi, a zatim mogu da apliciraju kod EU da nadoknade ove troškove.

 
22.00 Zaplenjeni ukrajinski BTR-4 Bukefal

U blizini Izjuma, Oružane snage RF su zarobile seriju BTR-4 „Bukefal“ i pustili ih u rad. Oklopni transporteri se sklapaju uglavnom od stranih komponenti: nemačkog motora, automatskog menjača itd, ali je kvalitet izrade loš.

Ruski borci obilaze neprijateljsko borbeno vozilo i upoznaju nas sa njim.

21. 59 Na crnom spisku Rusije premijeri Australije i Novog Zelanda

Moskva je unela na crnu listu 228 australijskih državljana, među kojima su premijer Skot Morison i ministar odbrane Piter Daton, kao i 130 zvaničnika Novog Zelanda, uključujući i premijerku DŽasindu Ardern, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 
21. 40 Očišćeno Sladkoje

Snage DNR-a potpuno su očistile naselje Sladkoje od ukrajinskih snaga, rekao je general-major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane Rusije.

-Jedinice Donjecke Narodne Republike, nastavljajući ofanzivu, potpuno su očistile naselje Sladkoe od ekstremista, rekao je Konašenkov.

21.30 Za 200 dolara po glavi

Ukrajinski „vodiči“ uzimaju 100-200 dolara po osobi za napuštanje blokiranih naselja pod kontrolom Kijeva, izjavio je šef Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor u Ukrajini – načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

21.26 - Zelenski zatražio da Kipar zatvori luke za ruske brodove

20.35 Peskov: Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini, u koju su njene trupe ušle 24. februara da bi izvele, kako Moskva to naziva, specijalnu vojnu operaciju.

"Imamo značajne gubitke među vojnicima", rekao je Peskov u intervjuu britanskoj televiziji Skaj njuz istakavši da je to za Rusiju ogromna tragedija, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta da je 1.351 ruski vojnik ubijen od početka specijalne vojne operacije, a 3.825 ranjeno.

Profimedia
 

 

20.06 Rusija: Obustavljamo mandat u Savetu UN za ljudska prava

Rusija će danas, vanredno, obustaviti svoj mandat u Savetu UN za ljudska prava, rekao je zamenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

-Ovlašćen sam da dam sledeću izjavu: Rusija je donela odluku da od 7. aprila vanredno obustavi svoj mandat kao član Saveta UN za ljudska prava, rekao je Kuzmin na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN.


20.05 Urbane borbe u Mariupolju: SOBR „Ahmat” juriša na položaje nacista

Šef čečenije Ramzan Kadirov podelio je novi video borbi u Mariupolju.

On je napisao - Pogledajte koliko su profesionalne veštine i kaljenje boraca važne u realnoj situaciji. Momci na najvišem nivou jurišaju na sledeće zmijsko gnezdo, u koje banderovci očekuju da pobegnu.

 

 

Naši komandosi su upoznati sa vođenjem borbe u takvim uslovima. Svojevremeno su se strani plaćenici u Groznom krili na isti način u višespratnim stambenim zgradama. Sve smo ih uništili.

20.00 - Tomas-Grinfild: Suspenzija Rusije istorijski dan

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild, povodom suspenzije Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, napisala je na Tviteru da je ovo značajan i istorjiski dan.
 

19.39 - Kremlj: Rusija žali zbog suspenzije koja ima političke motive

Moskva žali zbog toga što je suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Žalimo zbog toga, nastavićemo da branimo naše interese svim mogućim legalnim sredstvima i da iznosimo naše stavove - rekao je portparol Kremlja,

18.40 - SAD i NATO Ukrajini isporučili 25.000 PVO sistema

Ukrajina je od SAD i njenih saveznika dobila oko 25.000 protivvazdušnih sistema, što je pomoglo Kijevu da ne dozvoli Rusiji nadmoć u vazduhu, koja bi pomogla njenoj kopnenoj invaziji, saopštio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

On je naveo i da su SAD i NATO saveznici isporučili Ukrajini 60.000 protivtenkovskih sistema, prenosi Rojters.

"Ukrajinci su izuzetno zahvalni zbog toga", naglasio je Mili u obraćanju Komitetu za oružane snage američkog Senata.

18.11 - Rusija: Ukrajinski napad na Belgorod izvršen raketom Točka-U

Ruski istražni komitet utvrdio je da je eksploziju u skladištu municije u blizini Belgoroda na jugu Rusije 29. marta, izazvala raketa Točka-U ispaljena iz Ukrajine, pri čemu je povređeno osam ruskih državljana i uništeno skladište, saopšteno je iz pres službe komiteta za TASS.

18.18 - Stoltenberg: Povlačenje Rusa najlakši način za kraj sukoba

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je danas da bi sukob u Ukrajini mogao da potraje godinama i istakao da je najlakši način da se on okonča da predsednik Rusije Vladimir Putin povuče sve svoje trupe, okonča rat, sedne i da se ozbiljnim diplomatskim naporima nađe rešenje.

18.05 Generalna skupština UN suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava

Generalna skupština UN suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava.

Nacrt rezolucije zapadnih država podržale su 93 zemlje, a protiv je bilo 24. Uzdražno je bilo 58.

17.50 Dokazi o saradnji Ukrajine i NATO

Oružane snage RF preuzele kontrolu nad fabrikom instrumenata u Izjumu – saopštilo je ministarstvo odbrane.

Oružane snage RF U Fabrici u izjumu pronašle dokaze o tesnoj saradnji Ukrajine i NATO-a na vojnim proizvodima - Ministarstvo odbrane Rusije.

Profimedia
 

17.45 Evakuacija civila iz Marijupolja 

Iz Marijupolja je u DNR evakuisano još 289 osoba, među kojima 56 dece, saopštio je štab teritoraijalne odbrane Republike.

17.20 - NATO će obezbediti širok spektar oružanih sistema Ukrajini

Zemlje članice NATO saglasile su se danas da pojačaju podršku Ukrajini i obezbediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka na visokom nivou u Briselu.

17.01 - CG proterala još četvoro ruskih diplomata

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je još četvoro diplomata Ambasade Ruske Federacije u Podgorici personama non grata i oni imaju rok od sedam dana da napuste ovu zemlju.

16.59 - Kuleba "oprezno optimističan" posle sastanaka sa NATO

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je bio „veoma konkretan“ u svojim zahtevima danas na sastanku NATO-a i da je „oprezno optimističan" u pogledu ishoda razgovora koje je vodio u Briselu.

16.51 - Stoltenberg: NATO odlučio da pojača podršku Ukrajini

Zemlje članice NATO saglasile su se danas da pojačaju podršku Ukrajini i obezbediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka na visokom nivou u Briselu.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

16.45 Evropski parlament traži embargo na sve ruske energente

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom se traže dodatne kaznene mera protiv Rusije, uključujući „hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa".

Rezolucija je usvojena sa 513 glasova "za", 22 "protiv" i 19 uzdržanih, objavljeno je na veb sajtu Evropskog parlamenta.

16.15 - Rusija lansirala vojni satelit Kosmos-2554

Vojni satelit Kosmos-2554 lansiran je prema predviđenom vremenskom rasporedu u orbitu sa kosmodroma Pleseck, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

15.50 - Stoltenberg najavio NATO podršku "hrabrim Ukrajincima"

U Briselu se danas održava sednica ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, a generalni sekretar Jens Stoltenberg najavio je da će ovi razgovori obuhvatiti dalju podršku "hrabrim Ukrajincima koji brane svoju zemlju" i "drugim partnerima koji su u opasnosti od ruske agresije".

15.17 - Lukašenko: I Belorusija izvela specijalnu operaciju u Ukrajini

Belorusija je izvela specijalnu operaciju kako bi oslobodila beloruske građane u Ukrajini, saopštio je predsednik Aleksandra Lukašenko.

- Došlo je do toga da su nitkovi počeli da hvataju naše ljude, pre svega vozače automobila koji su se tamo našli. Zaplenili su hiljadu i po naših vagona, automobile i zarobili oko stotinu naših momaka koji su vozili te kamione. Upozoravao sam Ukrajince da ćemo biti primorani da izvedemo operaciju oslobađanja ovih ljudi. Izveli smo specijalnu operaciju i oslobodili sve naše ljude - rekao je Lukašenko.

14.41 - Još oko 300.000 ljudi ostalo u Marijupolju

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Oko 200.000 ljudi napustilo je Mariupolj, a najmanje 300.000 ostalo je u tom gradu, izjavio je danas novoimenovani gradonačelnik Konstantin Ivaščenko.

- Otišlo je oko 200 do 250.000 stanovnika, a okvirno je ostalo najmanje 300.000 ljudi - rekao je Ivaščenko na TV kanalu "Rusija-1", prenosi agencija TASS.

14.14 - Moskva: Do sada protiv Rusije uvedeno više od 6.000 sankcija

Do sada je protiv Rusije uvedeno ukupno više od 6.000 sankcija, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

Mišustin je, podnoseći ruskoj Dumi izveštaj o radu vlade, naveo da su sankcije koje su usledile ove godine neviđenih razmera i da je Rusiji uvedeno više ograničenja, nego bilo kojoj drugoj zemlji u istoriji.

14.11 - Lavrov: Predlozi Kijeva odstupaju od ranijih dogovora

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Kijev Moskvi predstavio nacrt mirovnog sporazuma koji sadrži "neprihvatljive elemente", ali da će Rusija ipak nastaviti razgovore i vršiti pritisak da obezbedi sopstvene zahteve.

Profimedia
 

13.31 - Oštra reakcija Moskve zbog lažnih vesti: Kaznićemo Gugl

Rusko nadzorno telekomunikaciono telo Romskomnadzor saopštilo je danas da će kazniti kompaniju Gugl zbog kršenja ruskog zakona.

Roskomnadzor optužuje Jutjub da je postao "jedna od glavnih platformi za širenje laži i lažnih slika o toku specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, kao i da diskredituje oružane snage Ruske Federacije".

13.15 - Kremlj odgovorio na sankcije Putinovim ćerkama: To je deo "šireg ludila" Zapada

Kremlj je danas saopštio da je zbunjen odlukom Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije ćerkama predsednika Vladimira Putina, opisujući taj potez kao deo "šireg ludila" Zapada protiv Rusije.

- Naravno, mi smatramo da ove sankcije same po sebi predstavljaju produžetak apsolutno besnog stava o uvođenju ograničenja - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Rojters.

12.59 - Lukašenko: Nema pregovora Rusije i Ukrajine bez učešća Belorusije

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da bi na pregovorima o rešavanju ukrajinske krize obavezno trebalo uključiti i belorusku stranu.

- Ne može biti pregovora bez učešća Belorusije. Ako ste nas upleli u to, pre svega zapadne zemlje, onda na tim pregovorima, naravno, mora biti saopšten stav Belorusije - rekao je Lukašenko na sednici Saveta bezbednosti Belorusije, prenosi Sputnjik.

12.39 - Senat SAD razmatra okončanje trgovinskih odnosa sa Rusijom

Senat Sjedinjenih Američkih Država danas će razmotriti zakone koji predviđaju okončanje normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom, kao i zabranu uvoza ruske nafte.

Oba zakona su "zastala" u Senatu, što je izazvalo gnev kod poslanika, koji su želeli da pojačaju američki odgovor na ruski napad na Ukrajinu, preneo je AP.

12.10 - Novi uspesi ruske vojske u Ukrajini

Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 29 ukrajinskih vojnih objekata, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
Kako se navodi, pogođena su dva komandna centra, radiolokator za raketni sistem S-300 u području Kurahova, sedam artiljerijskih baterija, skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije, kao i 10 uporišta i područja gde je bila skoncentrisana ukrajinska borbena tehnika.

Pored toga, kako je naveo ruski general, visokopreciznim raketama uništena su četiri skladišta energenata u Nikolajevu, Zaparožju, Harkovu i Čugurjevu, odakle se snabdevala ukrajinska vojska u području Harkova, Nikolajeva i u Donbasu.

Konašenkov je istakao da je ukrajinska vojska izgubila još pet dronova u Donbasu.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je 413 dronova, 1987 tenkova i druge oklopne tehnike, 125 aviona, 93 helikoptera i 227 protivvazdušna sistema.

11.55 - Grčka traži od NATO-a da zaštiti Odesu

Šef diplomatije Grčke Nikos Dendijas izjavio je da će zemlja zatražiti od NATO-a da Alijansa pomogne Ukrajini u odbrani Odese.

- Zatražiću od svojih kolega iz Alijanse da urade sve kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti Odesu - rekao je Dendijas uoči sastanka šefova diplomatija država-članica NATO-a u Briselu.

Na pitanje na koji način mogu pomoći da se odbrani Odesa on je odgovorio: „Vrlo je jednostavno: dati Ukrajini odgovarajuća sredstva za odbranu grada. Oni su to već tražili“.

11.35 - Ukrajina: Ruski vazdušni napadi fokusirani na istok

Profimedia
 

Ruski vazdušni napadi sada su fokusirani uglavnom na područja istočne Ukrajine i ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe u toj oblasti, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič.

Arestovič je rekao da opkoljeni lučki grad Marijupolj odoleva napadima i da veruje da će biti uzaludni ruski napori da opkole ukrajinske snage na istoku, prenosi Rojters.

10.48 - Zaharova: Reakcija na proterivanje će biti oštra!

Sve države koje su proterale ruske diplomate dobiće oštar odgovor od Moskve, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u programu "Solovjov uživo".

- Dobiće oštru reakciju koja će biti nama od koristi - naglasila je ona, prenosi TAS S.

Zaharova je dodala i da veruje da zapadne zemlje koje su proterale diplomate najverovatnije neće ugasiti ruske ambasade.

10.20 - Zelenski sutra u Kijevu sa Ursulom fon der Lajen

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovaraće sutra u Kijevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, najavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

AP photo
Ursula fon der Lajen

10.15 - Ukrajina: Neprijateljski stav Mađarske uništava jedinstvo EU

Stav Mađarske da je spremna da plati ruski gas u rubljama "neprijateljski" je i njime se uništava jedinstvo Evropske unije oko ruske invazije, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Ako Mađarska zaista želi da pomogne da se okonča rat, evo kako to da uradi: prestanite da uništavate jedinstvo u EU, podržite nove antiruske sankcije, obezbedite vojnu pomoć Ukrajini i ne stvarajte dodatne izvore finansiranja ruske vojne mašine - naveo je Nikolenko i dodao da "nikad nije kasno da se stane na pravu stranu istorije".

10.03 - Austrija proteruje ruske diplomate

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije odlučilo je da sledi više evropskih zemalja i protera četiri ruske diplomate.

U pitanju su tri diplomate u ambasadi Rusije u Beču i jednog iz generalnog konzulata u Salcburgu, koji će morati da napuste Austriju najkasnije do 12.aprila.

09.49 - Rusi raketa eliminisali naftne baze ukrajinske vojske

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak lansiranja krstarećih raketa Кalibr sa fregate Crnomorske flote.

Rakete su eliminisale naftne baze ukrajinske vojske.

09.39 - Kulebina poruka NATO-u jasna: Oružje, oružje i oružje

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba boravi danas u Briselu na sastanku NATO, gde je zatražio od Alijanse da dostavi Ukrajini još oružja.

- Moj dnevni red je vrlo jednostavan. Sadrži tri stavke: oružje, oružje i oružje - naveo je Kuleba, preneo je sajt NATO.

Profimedia
 

09.27 - Militanti u Hersonu dobrovoljno predaju oružje ruskoj vojsci

Bivši militanti teritorijalne odbrane u Hersonu dobrovoljno predaju oružje ruskoj vojsci, koje su im ranije podelile kijevske vlasti, saopštio je Sputnjiku izvor iz ruskih snaga bezbednosti.

Kako je precizirano, uglavnom se radi o automatskim puškama „Kalašnjikov“ i municiji.

09.05 - Lider DNR imenovao šefa administracije Marijupolja

Lider samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin imenovao je Konstantina Ivaščenka za šefa administracije ukrajinskog grada Marijupolja, saopštio je štab teritorijalne odbrane republike.

- Imenovan je Konstantin Vladimirovič Ivaščenko za šefa administracije grada Marijupolja - navodi se u tekstu dokumenta, objavila je RIA Novosti u sredu.

09.01 - Kuleba: Tražićemo od Zapada embargo ruskim energentima

Ukrajina će nastaviti da zahteva od Zapada embargo na rusku naftu i gas nakon napada na tu zemlju, rekao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

08.51 - DNR: Ukrajinski ekstremisti zapalili brod "Donbas"

Narodna milicija DNR je saopštila da su ukrajinski ekstremisti zapalili brod "Donbas“.

Pre dva dana već su bili zapalili turski brod „Azburg“.

08.47 - Australija uvodi sankcije za 67 ruskih državljana

Ministarka spoljnih poslova Australije Meris Pejn izjavila je danas da Australija uvodi sankcije za 67 ruskih državljana zbog napada Rusije na Ukrajinu.

- Danas, objavljujem još 67 kaznenih mera usmerenih ka ruskoj eliti i oligarsima, bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji pomažu i podržavaju njegove nečuvene akcije - kazala je Pejn novinarima po dolasku u sedište NATO u Briselu, preneo je Rojters.

08.09 - Gradonačelnik Vadim Bojčenko: U Marijupolju stradalo 5.000 civila

Više od 5.000 civila, među kojima je 210 dece, stradalo je u Marjiupolju od početka ruske invazije na Ukrajinu, tvrdi gradonacelnik tog lučkog grada Vadim Bojčenko.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Bojčenko je rekao da su snage bombardovale bolnice, a da je u jednoj od njih 50 ljudi izgorelo, prenosi Gardijan.

07.47 - Ambasador Rusije: Sankcije SAD direktan udar na naše državljane

Sankcije koje su uvele SAD ruskim bankama, Sberbanci i Alfa-banci, predstavljaju direktan napad na državljane Rusije, a Vašington nanosi štetu globalnoj ekonomiji, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Konstantne sankcije administracije pokazuju prave aspiracije SAD. Primer su kaznene mere ka Sberbanci i Alfa-banci, gde većina Rusa drži ušteđevinu. Ovo je direktan napad na ruski narod, na obične građane", rekao je on, prenosi TAS S.

07.42 - Predsednik Poljske smatra da dijalog sa Rusijom o situaciji u Ukrajini nema smisla

- Treba postaviti veoma oštre uslove. Treba reći: Ako ne realizujete ove uslove, nemamo o čemu da razgovaramo. Nameravamo odlučno da pružimo podršku Ukrajini, da pojačamo sankcije, jer, ako budemo vodili dijalog koji ničemu ne vodi, to je samo igra da se dobije na vremenu - izjavio je Andžej Duda Si-En-Enu.

Predsednik Poljske je pozvao da se uvedu dodatne sankcije protiv Rusije.

Printscreen/Youtube, Elżbieta Subocz
 

07.37 - Pentagon procenjuje da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije

Pentagon je izneo procenu da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije, i pored toga što američki zvaničnici govore o riziku od produžeog konflikta, javlja Rojters.

"Naravno da oni mogu da pobede", kazao je portparol Pentagona Džon Kirbi na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

07.28 - Ponovo granatirana Luganska narodna republika

LNR je objavila informaciju da je ukrajinska vojska je ispalila pet projektila, kalibra 152 milimetra, na mesto Donjecki u Luganskoj Narodnoj Republici.

07.12 - Kijevski režim ljudima plaća po 25 dolara za provokacioni materijal o pogibiji civila?

Kijevski režim spema još jedan provokacioni materijal o pogibiji civila, navodno, kao rezultat akcija ruske vojske, napisao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov na telegram kanalu. Ovog puta u Harkovskoj oblasti.

Kako je naveo, za učešće u snimanju videa ljudima se plaća po 25 dolara.

Po njegovim rečima, Ukrajina svakodnevno povećava antirusku dezinformacionu kampanju kako bi se pokazala kao "žrtva“ i da se Rusija "ocrni".

07.05 - Han: Ukrajini nakon rata s Rusijom biće potreban Maršalov plan

Ukrajini će nakon rata s Rusijom biti potreban plan obnove sličan onome koji su SAD ponudile Evropi nakon Drugog svetskog rata, rekao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

SAD su u okviru posleratnog Maršalovog plana izdvojile današnjih 200 milijardi dolara za ekonomsku i tehničku pomoć Evropi.

- Ono što treba da učinimo za Ukrajinu je moderni Maršalov plan - rekao je Han novinarima, preneo je Rojters.

07.04 - Njujork tajms: Snimak kako ukrajinski vojnici ubijaju ruske zarobljenike autentičan

Njujork tajms potvrdio je autentičnost snimka na kojem se vidi kako ukrajinska vojska ubija ranjene ruske vojnike, prenose agencije.

- Na video snimku objavljenom na internetu u ponedeljak, koji je potvrdio Njujork tajms vidi se kako grupa ukrajinskih vojnika ubija zarobljene pripadnike ruske vojske ispred sela zapadno od Kijeva - navodi američki list.

Na snimku se vidi kako ukrajinski vojnici ispaljuju nekoliko hitaca u, verovatno, ruskog vojnika koji leži na putu i daje znake života.

06.59 - Zelenski pozvao na pojačavanje sankcija Rusiji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je međunarodne vlade da pojačaju sankcije protiv Rusije, ističući da bi nečinjenje bilo jednako "dozvoli" da se nastave napadi na Ukrajinu.

"U sredu, zapadne zemlje objavile su novi paket sankcija protiv Ruske Federacije. Ovaj paket deluje spektakularno, ali nije dovoljan", kazao je Zelenski, preneo je BBC.

06.35 - UN danas o isključenju Rusije iz Saveta za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas o zahtevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Saveta za ljudska prava UN (UNHRC) zbog njene vojne intervencije u Ukrajini, saopšteno je u UN.

Za suspendovanje određene zemlje potrebna je dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini UN.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike