Severna Koreja zapretila južnom susedu: Krenete li na nas, uništićemo vas!

03.04.2022

07:57

0

Oglasila se i Kim Jo-džong

Severna Koreja zapretila južnom susedu: Krenete li na nas, uništićemo vas!
kim džong un - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja osudila je izjave južnokorejskog ministra odbrane o sposobnostima njegove zemlje da napadne severnog suseda, pa je upozorila da će uništiti velike ciljeve u Seulu, preduzme li Južna Koreja bilo kakvu "opasnu vojnu akciju" poput preventivnog napada.

Sestra severnokorejskog vođe Kim Džong-una, Kim Jo-džong izjavila je da su tvrdnje južnokorejskog ministra odbrane "još više pogoršale međukorejske odnose i vojne napetosti na korejskom poluostrvu", izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Ta izjava je usledila nakon što je južnokorejski ministar Suh Vuk u petak rekao da njegova zemlja raspolaže raketama znatno poboljšanog dometa, tačnosti i snage, koje "mogu tačno i brzo da pogode bilo koju metu u Severnoj Koreji".

AP Photo/Felipe Dana, File
 

Suh je rekao i da će ministarstvo aktivno podržavati vojsku kako bi osiguralo da bude sposobna da odgovori na raketnu pretnju. Severnu Koreju nazvao je "neprijateljem". Kim, potpredsednica Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, dodala je da će se zbog takvih izjava Južna Koreja "možda suočiti s ozbiljnom pretnjom".

Povećana napetost

U odvojenom saopštenju, sekretar Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, Pak Džong-čon izjavio je da će Severna Koreja "bez milosti da usmeri svu svoju vojnu moć na uništenje velikih ciljeva u Seulu i južnokorejskoj vojsci".

Severna Koreja, međutim, nije navela koji su to veliki ciljevi u Seulu.

Napetosti na korejskom poluostrvu znatno su se pogoršale proteklih nedelja nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete 26. februara i 4. marta, povezane s novim ICBM sistemom koji ta zemlja razvija i otkako je prošle nedelje provela potpuni ICBM test, prvi nakon 2017. godine.

Profimedia
 

Napetosti bi mogle da se pojačaju, s obzirom na to da sledećeg meseca na dužnost stupa izabrani južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je u prošlosti govorio da su preventivni napadi možda jedini način suprotstavljanja severnokorejskim novim hipersoničnim raketama.

Jun je tražio jačanje veza s SAD-om i obećao da će pokušati da uspostavi trajni trilateralni dijalog između Južne Koreje, Severne Koreje i SAD-a.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike