Ima li razloga da svet bude zabrinut: Šta se zna o novoj raketi Severne Koreje i zašto su SAD uznemirene

27.03.2022

07:25

0

Ovo oružje moglo bi, barem teoretski, da stavi celo američko kopno u domet severnokorejske nuklearne bojeve glave

Ima li razloga da svet bude zabrinut: Šta se zna o novoj raketi Severne Koreje i zašto su SAD uznemirene
koreja profimedia-0672905631 - Copyright 24sedam/Profimedia

Severna Koreja je potvrdila da je testirala novi tip interkontinentalne balističke rakete (ICBM), što je bio njen prvi test dugog dometa u više od četiri godine i označava potencijalnu novu eru regionalne konfrontacije.

Severnokorejski državni mediji objavili su u petak da je lider Kim Džong Un direktno rukovodio lansiranjem oružja poznatog kao Hvasong-17, njegovog najnaprednijeg do sada.

U izveštaju je lansiranje opisano kao „snažno sredstvo odvraćanja od nuklearnog rata“ i navodi se da je Kim rekao da su snage zemlje „potpuno spremne“ za potencijalnu vojnu konfrontaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo oružje moglo bi, barem teoretski, da stavi celo kopno SAD u domet severnokorejske nuklearne bojeve glave, ali postoji mnogo nepoznanica o sposobnosti projektila da isporuči nuklearni teret do mete.

Koliki je domet rakete?

Severnokorejski državni mediji objavili su u petak fotografije na kojima se vidi kako se ogromna raketa na tečno gorivo ispaljuje iz mobilnog lansera na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu.

U izveštaju severnokorejske centralne novinske agencije navodi se da je projektil pogodio maksimalnu visinu od 6.248,5 kilometara, da je preleteo razdaljinu od 1.090 kilometara i da je putovao 68 minuta pre nego što je „precizno sleteo u planirane vode “ između Korejskog poluostrva i Japana.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

To se u velikoj meri poklapa sa procenama japanskih posmatrača, koji su rekli da je projektil pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, oko 150 kilometara zapadno od poluostrva Osima na Hokaidu, najsevernijem glavnom ostrvu Japana.

To je najveći i najduži zabeleženi severnokorejski raketni test.

Analitičari kažu da je ispaljen naviše, što mu je omogućilo da izbegne let iznad bilo koje druge zemlje, ali su primetili da bi, u slučaju da je bio ispaljen u normalnoj, ravnijoj putanji ICBM, mogao da dopre do Sjedinjenih Američkih Država.

- Ovo je raketa najvećeg dometa koju je Severna Koreja ikada testirala - rekao je Džefri Luis, stručnjak za oružje i profesor na Institutu za međunarodne studije Midlberi.

Može li ova raketa da nosi nuklearnu bojevu glavu?

Hvasong-17 je svakako dovoljno velik da nosi jedno ili možda nekoliko nuklearnih oružja, kažu stručnjaci.

- Ovo zaista predstavlja stabilan napredak Severne Koreje ka sposobnosti da postavi više nuklearnih bojevih glava ciljajući mete u SAD u slučaju rata - rekao je Luis.

Međutim, napredak ne znači stvarnu sposobnost da se to učini.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong Un

Test u četvrtak jeste pokazao mogući domet rakete, ali stručnjaci ne znaju kakvu je vrstu tereta nosila. Pošto težina tereta na kraju utiče na to koliko daleko projektil može da leti, posmatrači ne mogu sa sigurnošću znati stvarni domet projektila bez ove informacije.

Stručnjaci primećuju da Pjongjang nije pokazao da li je sposoban da izgradi sistem koji će omogućiti nuklearnoj bojevoj glavi da preživi ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu.

Pošto se ICBM ispaljuju u svemir, poput svemirskih šatlova ili svemirskih kapsula, bojeva glava mora biti u stanju da izdrži vatreno putovanje kroz spoljašnje slojeve Zemljine atmosfere bez sagorevanja.

- Ja sam neko ko misli da bi raketa verovatno preživela ponovni ulazak u atmosferu. Postoje neki ljudi koji sumnjaju u to - rekao je Luis.

Šta je sledeće u raketnom programu Severne Koreje?

Lider Kim Džong Un izneo je ambiciozan plan da Severnoj Koreji pruži kredibilno nuklearno sredstvo odvraćanja, što znači arsenal koji je dovoljno moćan da spreči napad bilo kog protivnika, pre svega SAD.

Prema izveštaju KCNA od petka, Kim je rekao da je test u četvrtak potvrdio da su strateške snage Severne Koreje „u potpunosti spremne da temeljno obuzdaju sve opasne vojne pokušaje američkih imperijalista“.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Luis je rekao da severnokorejski lider „maršira" kroz dugu listu modernizacija oružja iznesenu pre više od godinu dana.

- Kim je istakao da su to sve stvari koje će Severna Koreja da uradi, a to je uključivalo ICBM sa više bojevih glava, ICBM na čvrsto gorivo, lansiranje vojnog satelita, pa čak i puštanje podmornice na nuklearni pogon u more - podsetio je Luis.

- Mislim da neće stati dok se ta lista ne završi - dodao je on.

Prethodno je Severna Koreja najavila planove za poboljšanje tačnosti svojih projektila i povećanje dometa do 15.000 kilometara.

- Mislim da smo sasvim sigurno u periodu raketnih testova, nuklearnih proba i tenzija, koje će verovatno trajati oko godinu dana - zaključio je Luis.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike