Moravjecki ukazao na uzaludnost sankcija protiv Rusije: One ne funkcionišu, to se vidi po rublji

02.04.2022

21:55

0

Ruska valuta se oporavila nakon niza mera koje je preduzela Centralna banka i najave Moskve da će od „neprijateljskih zemalja” zahtevati da gas plaćaju u rubljama

Moravjecki ukazao na uzaludnost sankcija protiv Rusije: One ne funkcionišu, to se vidi po rublji
Mateuš Moravjecki - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Oporavak ruske rublje ukazuje na to da sankcije Moskvi ne služe svojoj svrsi, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki. Veliki broj država, uključujući članice EU, uveo je ograničenja Rusiji nakon što je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

- Moram da kažem vrlo jasno: sankcije koje smo do sada uveli ne funkcionišu. Najbolji dokaz je kurs rublje - rekao je Moravjecki, govoreći u centru za ukrajinske izbeglice u Otvocku kod Varšave, i dodao:

- Kurs rublje, ovaj lakmus test, vratio se na nivo na kom je bio pre ruske agresije na Ukrajinu. Šta to znači? To znači da sve ekonomske, finansijske, budžetske i monetarne mere nisu funkcionisale kako su neki lideri želeli. To treba da se kaže veoma glasno.

Poljska se zalagala za pooštravanje sankcija Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

Ranije ove nedelje Moravjecki je tvitovao da „sankcije treba da zaustave Putina".

- Ako se to ne postigne, znači da nisu dovoljno jake - piše u njegovom tvitu.

Profimedia
 

U martu, kada su zapadne zemlje počele da uvode sveobuhvatne sankcije Moskvi zbog Ukrajine, rublja je pala na istorijski minimum od 132 za dolar i 147 za evro. Međutim, do kraja marta rublja je skočila na oko 85 za dolar i 93 za evro, skoro isto kao i pre nego što je Rusija započela svoju vojnu kampanju.

Ruska valuta se oporavila nakon niza mera koje je preduzela Centralna banka i najave Moskve da će od „neprijateljskih zemalja” zahtevati da gas plaćaju u rubljama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike