Medvedev objasnio šta koči proces: Ukrajina može u Evropsku uniju, ali postoji jedan problem

02.04.2022

10:49

0

Prema njegovim rečima, „čini se da sada i Evropljani to veoma žele“

Medvedev objasnio šta koči proces: Ukrajina može u Evropsku uniju, ali postoji jedan problem
AP22027348722075 - Copyright Yulia Zyryaniva, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ukoliko Ukrajina želi da uđe u Evropsku uniju, treba da uđe, ali i da ima u vidu iskustvo Crne Gore i Makedonije koje su uspele da stignu tamo samo preko NATO-a, saopštio je na Telegramu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

- Sada Ukrajina ponovo želi u EU. Više nego ikad. I sve je to u redu. Ukrajincima je poznat naš stav: ako tako želite, pridružite se, svejedno - istakao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, „čini se da sada i Evropljani veoma žele Ukrajinu“.

- Postoji samo jedan problem: iskustvo sa Crnom Gorom i Makedonijom pokazuje da se ulazak u EU ostvaruje samo preko NATO-a. To su međusobno zavisne organizacije - ocenio je Medvedev.

Takođe je istakao da je „u odnosima sa EU NATO stariji partner, zreliji“, stoga Briselom komanduje Vašington, iako Brisel i ne voli to da prizna.

- Stoga se postavlja pitanje: kako ući u EU bez članstva u NATO? Bez saglasnosti starijeg partnera i ulaska u glavni savez. Nema odgovora. Danas, izgleda, nikako - ocenio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

AP photo
Dmitrij Medvedev

Medvedev je takođe podsetio da Ukrajina „odavno i iskreno“ želi da uđe u EU, „a onda je sagorela u želji“ i snažno je poželela da odmah uđe i u NATO.

- I ponovo je tražila, molila i molila, a onda se osvestila. Kao da je shvatila da sam NATO neće da je primi. Kao, još nema uslova za brak, postoji mnogo zabrinutosti po pitanju takvog braka - ocenio je on.

Govoreći o stavu Rusije po pitanju ulaska Ukrajine u EU, Medvedev je podsetio na priču sa bivšim premijerom Rusije Viktorom Černomirdinom.

- U tom kontekstu podsetiću vas na jednu istorijsku priču iz bliske prošlosti, izjavu koja se pripisuje Viktoru Černomirdinu. U to vreme kada je bio ambasador u Ukrajini njega su navodno pitali: „Kada će Ukrajina ući u EU?" On je vrlo brzo odgovorio: „Odmah posle Turske". „A kada će Turska?", pitali su ga. On je rekao „Turska? Nikada..." - napisao je Medvedev na Telegramu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike