Otkriven tajni život Nemice u Siriji: Da nije izgubila telefon, ne bi se znalo za njena zlodela (VIDEO)

04.08.2021

21:30 >> 13:06

0

Šokantna priča pokazala šta je radila u Islamskoj državi i kako se vratila u Nemačku

Otkriven tajni život Nemice u Siriji: Da nije izgubila telefon, ne bi se znalo za njena zlodela (VIDEO)
Profimedia/Youtube Printscreen

Iako je izgledalo da Omaima Abdi (37), iz Hamburga, živi sasvim običnim životom, sve se promenilo kada je njen telefon dospeo u ruke novinarke Dženan Muse.

Abdijeva je radila kao prevodilac i organizator događaja, i sve do 2019. godine mislila je da ni na koji način ne privlači pažnju.

Pročitajte još

Prošle nedelje, Abdijeva je osuđena zbog pridruživanja terorističkoj Islamskoj državi, a sud u Hamburgu joj je produžio kaznu nakon priznanja da je u Siriji držala dve robinje iz naroda Jazida.

Već izdržava kaznu od tri i po godine zbog pridruživanja džihadistima, a sada joj je dodato još šest meseci zatvorske kazne.

Jedna od robinja, 14-godišnjakinja, svedočila je na sudu. Abdijeva se izvinila žrtvama, ali je sudija rekao da je vreme da preuzme odgovornost za svoje postupke.

Otkad je pre dve godine slučaj obelodanila novinarka Musa, otkrilo se da je Abdijeva bila žena zloglasnog džihadiste Denisa Kusperta, inače nemačkog repera koji je nastupao pod imenom Deso Dog. On se ISIS-u pridružio 2014, a poginuo je četiri godine kasnije u vazdušnom napadu u Siriji.

Prethodno je bila udata za Nadira Hadru, za kojim je 2015. godine pošla u Siriju sa troje male dece. Kada je on ubijen u Kobaniju, i to samo nedelju dana nakon dolaska na Bliski istok, Abdijeva je dobila kompenzaciju od 1.310 dolara, a potom se udala za Kusperta.

Ovaj slučaj je specifičan i po tome što je pokazao koliko je ne samo lako otići na sirijsko i iračko ratište, već se i vratiti u Evropu a da vas niko ništa ne pita.

Kako je sve počelo?

Omaima Abdi je telefon izgubila u Siriji, a jedan izvor ga je poslao novinarki Dženan Musi iz Dubaija. Musa nije znala šta tačno ima u rukama i ko je žena sa slika, kojih je bilo pregršt u telefonu. Ipak, pisalo je da je u pitanju izvesna Omaima Abdi, pa je rešila da otkrije ko je tačno ta žena.

U telefonu su se mogle videti sasvim obične slike – deca se igraju u parku ili idu do prodavnice sa svojim roditeljima. Međutim, kada se malo bolje pogleda, videlo se da nije baš sve tako nevino.

Youtube/Waleed Abbas

Na jednoj slici, dečak je nosio odeću sa logoom Islamske države, a otac je bio obučen u vojničku odeću. Druge fotografije pokazuju kako svi naoružani stoje pored zastave Islamske države.

Sve je snimljeno u Raki, gradu koji je jedno vreme bio prestonica džihadista u Siriji. Pregledom 36 gigabajta podataka utvrđeno je da je Omaima bila veoma aktivna nemačka džihadistkinja koja je preko interneta regrutovala druge žene, uglavnom iz Britanije, da se priključe radikalnim islamistima na Bliskom istoku.

Youtube/Waleed Abbas

– Bilo je hiljade slika, snimaka i drugih fajlova. Sve je bilo tu. Shvatila sam da to može da bude velika priča, ali ne ovoliko. Pošto nisam znala kome telefon pripada, gledala sam slike i fajlove kako bih nešto saznala. Sve je slikano u Nemačkoj, Turskoj i Siriji. Bilo je tu zastava Islamske države, naoružanih ljudi i islamističke propagande, ali i nekih privatnih dokumenata na ime Omaima Abdi. Želela sam da saznam ko je ona. Zvala sam izvore, guglala, upoređivala slike… i to je trajalo neko vreme. Prvi zaključak mi je bio da telefon pripada Abdi, džihadistkinji iz redova salafista, iz Hamburga. Otišla je za Siriju sa svojom decom – započela je novinarka svoju priču, koja će potom alarmirati nemačke medije i dovesti teroristkinju pred sud.

Youtube/Waleed Abbas

Ipak, pregledanjem svih dokumenata i dalje nije mogla da utvrdi da li je Abdijeva i dalje živa. Kada je pronašla njen profil na mreži “Linkedin”, videla je da, navodno, radi kao prevodilac i organizator događaja u Hamburgu, tako da je rešila da ode tamo i to proveri.

– Njen telefon je pokazivao nekoliko adresa. Iznajmila sam kola i danima čekala ispred tih mesta. To su bili dugi sati čekanja u kolima, uz kafu i jeftine sendviče. Ali nisam je videla, sve do jednog popodneva. Pojavila se preda mnom ispred jedne kuće. Kada je bilo jasno da je živa, počela sam dalje da istražujem. Po povratku iz Sirije nikada nije uhapšena, nikada je nisu ni ispitale nemačke vlasti. Izgleda da u Nemačkoj niko nije mario za to što je bila član Islamske države – poručila je Dženan Musa.

Dženan Musa, Youtube/Waleed Abbas

Pre nego što je objavila priču, pozvala je Abdijevu za komentar, ali ona joj je ljutito prekinula vezu. Tekst je objavljen na arapskom portalu Akhbaralaan.net, posle čega se pojavilo više detalja, a onda su i nemački mediji postali zainteresovani.

– Kada je napustila Islamsku državu, otišla je u Ambasadu Nemačke u Ankari, gde je rekla da je boravila u Siriji, ali da želi da se vrati u Nemačku i da su joj potrebna putna dokumenta. Bez problema se vratila u Nemačku. To znači da su nemačke vlasti još 2016. godine znale da je bila sa džihadistima i da je na putu za Hamburg. Ili ih nije bilo briga ili nisu imali dokaza da je optuže. Ipak, to se promenilo posle moje priče, pošto hiljade slika i dokumenata iz telefona ne mogu da lažu. Odjednom se pojavilo dovoljno dokaza za optužnicu. U septembru 2019. godine, Abdijeva je uhapšena u svom domu, a osuđena je naredne godine na tri i po godina zatvora.

Suđenje Omaimi Abdi, Profimedia

Ove godine joj je produžena kazna jer je otkriveno da je u Raki držala dve robinje. Suđenja su sada završena. U normalnim okolnostima, policija je ta koja bi trebalo da hvata teroriste, ali u ovom slučaju je to uradio novinar. Ipak, to ima i svoje mane. Nije lako biti novinar koji raskrinkava članove ISIS-a, jasno je da me Abdijeva vidi kao doživotnog neprijatelja. Čak je i tokom suđenja rekla da je sve pošlo po zlu kada je Musa objavila njenu priču. S jedne strane, postoji želja da se nastavi sa izveštavanjem, ali sa druge – moram da brinem za svoju bezbednost. Imam samo olovku i laptop kao oružje, a grupe poput ISIS-a koriste nasilje da bi ućutkali novinare. Iako sam svesna rizika koji postoji dok izveštavate o Islamskoj državi, nadam se najboljem. Moram sa tom brigom da živim do kraja života – zaključila je Musa u tekstu za Akhbaralaan.

Reper zloglasni džihadista

Nemac Denis Kuspert, za koga je jedno vreme Abdijeva bila udata, bio je dobro poznati reper u Nemačkoj, pre nego što je otišao u Siriju.

Ubijen je 2015. godine u napadu američke avijacije u sirijskom gradu Raki. Svojevremeno je prozvan Gebelsom Islamske države jer je realizovao većinu propagandnih snimaka terorističke organizacije u kojima Džihadi Džon ubija strane zarobljenike.

Profimedia

Pored uloge iza kamera, Kuspert se pojavio na jednom od snimaka i pozvao na terorističke akcije u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj, uz poruku da džihadisti hoće krv Evropljana.

Nemac, koji je kasnije promenio ime u Abu Tala al Almani, u Ujedinjenim nacijama je bio registrovan kao simpatizer Al Kaide.

Pročitajte još

Bio je strani borac u redovima terorista i operativac Islamske države koji je koristio društvene mreže kako bi regrutovao mlade.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti