Odakle militantima potpuno nova vozila: Japanski gigant morao zbog toga da povuče drastičan potez (VIDEO)

29.08.2021

12:15 >> 12:33

0

Talibani i džihadisti Islamske države poznati po paradiranju u silnim pikapovima

Odakle militantima potpuno nova vozila: Japanski gigant morao zbog toga da povuče drastičan potez (VIDEO)
Copyright Youtube/CNN

Kada su talibani ušli u Kabul i preuzeli vlast u Avganistanu, time je obeležen i povratak najlojalnijih mušterija “tojote”.

Istovremeno, oni su i mušterije zbog kojih kompanija “Tojota” najviše žali.

Pročitajte još

Više od 25 godina, upravo su pikapovi i automobili ovog japanskog giganta bili dobitna kombinacija za talibane.

Pogodni su za grub avganistanski teren, a poseduju i sistem za hlađenje kojim se bore protiv velikih vrućina.

Youtube/CNN

Kako kaže Asim Elhag, istraživač iz Sudana koji proučava konflikte u Africi, viđao je “tojote” sa ugrađenim protivavionskim oružjem.

U burnim područjima, Siriji, Iraku, Čadu ili Maliju, pa i u Avganistanu, ova vozila koriste se kako bi se narod, rasut po nepristupačnim terenima, držao pod kontrolom.

Prvi put kada su talibani uleteli u predsedničku palatu u Kabulu 1996. godine, novinari su zabeležili kako su “tojotini” kamioni bili opremljeni municijom i oružjem.

Vozila su bila idealna platforma za sejanje straha, pisao je Njujork tajms 2001. godine.

Ipak, kako su talibani ubrzo zaveli strahovitu vladavinu pod kojom su maltretirali žene, zaključavali muškarce u kontejnere ukoliko im brada nije bila dovoljne dužine, a “prestupnike” pogubljivali javno na stadionima, to nije bila slika koja je japansku kompaniju činila ponosnom. “Tojota” nije želela da je povezuju sa militantima, pa je donela nekoliko odluka kako bi pokušala da spreči da njihova vozila završe kod talibana.

Model 2022 “tojotinog lend kruzera” ove godine prodavan je u Japanu 2. avgusta, po ceni od oko 46.000 dolara. Međutim, svaki kupac je morao da potpiše ugovor kojim se obavezuje da automobil neće nikome prodati u narednih godinu dana. Čak i prodavci automobila mogu da plate određenu odštetu ukoliko kupac preproda “lend kruzer”.

Iz kompanije su saopštili da su se na ovaj potez odlučili predostrožnosti radi, jer je “lend kruzer” popularan u inostranstvu, a žele da protok vozila koliko-toliko drže pod kontrolom. Prodavanje “tojota” sumnjivim grupama, određenim režimima ili teroristima, može da se završi plaćanjem penala.

Islamska država, Youtube/CNN

– Postoji rizik da se prekrše strani zakoni o razmeni, a u zavisnosti od krajnje destinacije, to može dovesti do velikih problema koji ugrožavaju globalnu bezbednost – navedeno je u saopštenju.

Nije lako utvrditi kako talibani, i slične grupe, dolaze do vozila. Primera radi, 2015. godine Stejt department je morao da potraži pomoć od japanske kompanije kako bi se utvrdilo odakle džihadistima Islamske države novi pikapovi i kamioni.

“Tojota” je tada saopštila da su, iako njihova politika kuće zabranjuje prodaju vozila kupcima koji bi mogli da ih modifikuju u paramilitarne ili terorističke svrhe, vozila ukradena ili preprodana, tako da im je teško ući u trag.

Kada su talibani zauzeli Kabul 1996. godine, pisalo se da su pikapovi krijumčareni preko Pakistana. “Njujork tajms” je opisao prevaru vrednu milijardu dolara koja je uključivala korumpirane uvoznike u Pakistanu. Oni su u hiljadama naručivali vozila iz Dubaija i Kuvajta, a tokom tranzita kroz Avganistan ih “izgubili” jer su pali s kamiona prevoznika.

Pročitajte još

Naravno, to je bio izgovor, ali vozila su isporučena talibanima. Bio je to unosan posao koji je talibanima omogućio kupovinu vrlo jeftinih, kvalitetnih kamiona, pa nije ni čudo što nikada nisu prestali da ih voze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike