(UŽIVO) Izbori u Americi na 24sedam: Sve napetije u Americi, Bajden na korak do pobede, dojava o bombi blizu birališta (FOTO, VIDEO)

07.11.2020

06:38 >> 07:45

0

Prošlo je više od 48 sati nakon izbora u SAD a svet i dalje ne zna ko je pobednik

(UŽIVO) Izbori u Americi na 24sedam: Sve napetije u Americi, Bajden na korak do pobede, dojava o bombi blizu birališta (FOTO, VIDEO)
Copyright Pixabay/Tanjug/AP

Dobro došli na blog 24sedam posvećen predsedničkim izborima u Americi!

Glasanje u Sjedinjenim Američkim Državama na predsedničkim izborima je završeno, ali rezultati glasanja još nisu poznati. U trci za Belu kuću učestvuju dva kandidata – predsednik SAD Donald Tramp iz redova republikanaca i Džo Bajden ispred demokrata. Iako su mnogi očekivali da će se u sredu ujutru znati ime šefa države, to ipak nije slučaj, što ove izbore čini najneizvesnijim u američkoj istoriji.

Pročitajte sve detalje o izborima koji su se dešavali tokom izborne noći i jučerašnjeg dana.

 

Šta do sada znamo:

  • Džo Bajden je i dalje bliži Beloj kući, jer ga deli svega šest elektorskih glasova od pobede.
  • I dalje se čekaju glasovi iz Džordžije, Pensilvanije, Severne Karoline, Arizone i Nevade.
  • Da bi obezbedio predsednički mandat, jedan od njih dvojice mora da sakupi 270 elektorskih glasova, od ukupno 538.
  • Tramp je sinoć saopštio da je “glatko pobedio”, nakon čega su tri velike američke televizije prekinule emitovanje njegovog obraćanja.
  • Tramp je sinoć izjavio: “Oni su nas pokrali”.
  • Tramp je osvojio Floridu i Ohajo, države koje “lome izbore”, Montanu, Ajdaho, Vajoming, Severnu i Južnu Dakotu, Kaznas, Oklahomu, Teksas, Indijanu, Tenesi, Aljasku, Južnu Karolinu.
  • Bajden ima prednost u ključnoj državi Arizoni, a pobedio je u Viskonsinu, Mičigenu, Mejnu, Ajovi, Vašingtonu, Koloradu, Nju Meksiku, Oregonu, Kaliforniji, Njujork, Nju Hempširu – većinom tradicionalnim “plavim” državama.
  • Si-En-En procenjuje da Bajden ima 253, a Tramp 213 elektorskih glasovar, “USA Today” navodi da Bajden ima 264, a Tramp 214, dok Bi-Bi-Si procenjuje da Bajden ima 253, a Tramp 214 elektorskih glasova.
  •  Bajdenu nedostaje šest ili sedam glasova za pobedu.
  • Prednost Bajdena nad Trampom smanjena je u Arizoni na oko 47.000 glasova, a u  Pensilvaniji koja nosi 20 elektorskih glasova treba da se prebroji još oko pet odsto glasova, u Nevadi 11 odsto, dok je Severna Karolina najavila da će konačne rezultate objaviti do 12. novembra.

printscreen/Foxnews

23:55Izvor iz Bele kuće tvrdi: “Ljudi napuštaju Trampa, ali i dalje ima onih koji mu govore ono što on želi da čuje”

23:32 – Arizona: Prebrojavanje se produžava i preko vikenda

Prebrojavanje glasova u Arizoni nastaviće se preko vikenda, a ostalo je da se prebroji više od 250.000 glasačkih listića, javlja CNN.

Državna sekretarka Arizone Kejti Hobs procenjuje da je ostalo još između 250.000 i 270.000 neobrađenih listića,

Ona je navela da je 137.000 od tih listića u najvećem okrugu te države, Marikopa Kauntiju, ali će nakon što noćas budu objavljeni novi rezultati, taj broj pasti ispod 100.000.

23:20 – Prednost Bajdena u Džordžiji značajno povećana

Vođstvo Dža Bajdena u Džordžiji značajno je povećano na 4.263 glasova razlike, u odnosu na prethodni presek kada je vodio sa 1.563 glasova razlike u odnosu na Trampa.

To je zbog velikog broja glasova koji su stizali iz okruga Gvinet, u predgrađu Atlante, navodi Skaj njuz.

23:02 – Glasovi se i dalje broje u 5 država, Bajden bliži pobedi

Skoro tri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću.

U finišu trke glasovi se i dalje prebrojavaju u pet saveznih država – Pensilvaniji (20 elektorskih glasova), Džordžiji (16), Nevadi (6), Arizoni (11) i Severnoj Karolini (15).

Bajden vodi u svakoj od njih, osim u Severnoj Karolini, gde je Tramp u prednosti.

22:48 – Tramp sprema čistku u svojim redovima: Na udaru šefovi bezbednosnih službi

22:35 – Protesti Trampovih pristalica širom SAD

Pristalice aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, okupljaju se u Detroitu, Arizoni i Pensilvaniji kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnim rezultatima izbora u ovim državama.

Trampove pristalice nose oružje dok protestuju protiv rezultata izbora u saveznoj državi Mičigen.

21:45 – Dojava o bombi u Filadelfiji

Ispred izbornog centra, gde je u toku brojanje glasova, primljena je dojava o bombi. Zbog toga su svi evakuisani, a kako piše “Independent” ispostavilo se da je u pitanju lažna dojava.

Policija Filadelfije saopštila je da je obezbedjenje tržnog centra Fešn distrikt dobilo dva poziva, od iste osobe, koja je upozorila da će eksplodirati bomba, prenosi Indipendent.

Kako navodi Fili vojs, specijalne snage sa psima tragačima pretražile su tržni centar, ali bomba nije pronađena.

21:15 – Bajdenov tim: Ispratićemo Trampa, ako ne bude hteo da ode

Iz izbornog štaba demokratskog kandidata Džoa Bajdena upozorili su danas da će ispratiti republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika Donalda Trampa iz Bele kuće, ako on ne bude hteo da je sam napusti, ukoliko izgubi na izborima.

“Kao što smo rekli 19. jula, američki narod će odlučiti o ovim izborima. I vlada SAD je savršeno sposobna da isprati uljeze iz Bele kuće”, naveo je portparol Bajdenovog štaba EndruBejts, a prenosi Indipendent.

Iz Bajdenovog štaba oglasili su se nakon što je objavljeno da Tramp ne planira da ustupi mesto Bajdenu u Beloj kući, ako on bude proglašen za predsednika.

Bajden je na korak od pobede na izborima, pošto vodi u sve četirii države u kojima se još prebrojavaju glasovi – Pensilvaniji, Džordžiji, Arizoni i Nevadi.

20:56 – Bajdenove pristalice slave, Trampove protestuju

Dok se širom SAD još uvek prebrojavaju glasovi na predsedničkim izborima, pristalice demokratskog kandidata Džoa Bajdena koji je u vođstvu počele su da slave na ulicama Filadelfije, dok pristalice Donalda Trampa nastavljaju proteste.

Ispred biračkih centara u Feniksu i Detroitu gde se još uvek prebrojavaju glasovi, okupilo se oko 200 pristalica republikanskog predsednika Donalda Trampa koji je izrazio sumnju u tačnost izbornih rezultata, prenosi AP.

Sa druge strane, u Filadelfiji su građani izašli na ulice posle vesti da demokratski kandidat Džo Bajden vodi u Pensilvaniji. Građani, kako prenose mediji, igraju, pevaju i slave na ulicama.

“Uhapsite radnike na biralištima”, vikale su u Feniksu pristalice Trampa koji tvrdi da je došlo do krađe glasova i najavljuje pravnu borbu, pošto je njegov demokratski rival na predsedničkim izborima Džo Bajden povećao prednost u finišu izborne trke.

U Detroitu su pred centrom za prebrojavanje glasova demonstranti uzvikivali: “Stop krađi”. Neki su nosili transparente na kojima je pisalo “Učinimo izbore ponovo fer” i “Volimo Trampa”. Policija je ogradila ulice koji vode do centra.

20:40 – Glasanje se nastavlja u 5 ključnih država koje bi mogle da odluče o pobedniku SAD

Ni Džo Bajden, ni Donald Tramp još uvek nisu dobili 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu na predsedničkim izborima.

Glasovi se još uvek broje u saveznim državama – Pensilvaniji, Džordžiji, Nevadi, Arizoni i Severnoj Karolini.

Bajden je trenutno u prednosti u svakoj od njih izuzev u Severnoj Karolini, preneo je CNN.

Ako Bajden pobedi u Pensilvaniji, preći će prag od 270 glasova jer ova država nosi 20 elektorskih glasova. Na uzorku od 96%, Bajden vodi u ovoj državi za 13.410 glasova u odnosu na Trampa.

U Džordžiji je Bajdenova prednost manja i iznosi 1.561 glas, na uzorku od 99%.

Povećava se prednost Bajdena i u Nevadi – 20.137 glasova na uzorku od 92 odsto. Bajden vodi i u Arizoni i to za 43.779 glasova, na uzorku od 93%.

U Severnoj Karolini je situacija drugačija. Tramp vodi ubedljivo, na uzorku od 95%, i to sa 76.737 glasova više od Bajdena.

20:31 – Tramp na Tviteru: Gde su nestali glasovi vojnika u Džoržiji?

Američki predsednik i republikanski kandidat Donald Tramp upitao je na Tviteru gde su nestali glasovi vojnika u Džordžiji, jednoj od ključnih saveznih američkih država za ishod predsedničkih izbora, u kojoj je Bajden preuzeo vojdstvo.

“Šta im se desilo?”, upitao je Tramp na Tviteru.

20:29 – U Filadelfiji ostalo da se prebroji još 40.000 glasova

U Filadelfiji ostalo je da se prebroji još 40.000 glasova, rekla je predsednica izborne komisije Liza Dili dodajući da bi brojanje moglo da potraje danima.

Bajden je dosad osvojio 81 odsto glasova u Filadelfiji, a u vođstvu je u celoj državi Pensilvanija.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da bi brojanje preostalih glasova moglo potrajati nekoliko dana, prenosi CNN.

Tanjug/AP Photo/Matt York)

20:15 – Tramp: Nastavljam pravnu borbu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će nastaviti pravnu borbu, pošto je njegov demokratski rival na predsedničkim izborima Džo Bajden povećao prednost u finišu izborne trke, javlja Rojters.

“Nastavićemo ovaj proces na svaki način koji nam omogućava zakon kako bi obezbedili Amerikancima da imaju poverenje u našu vladu. Nkada neću odustati od borbe za vas i našu zemlju”, istakao je Tramp u saopštenju koje je izdala Bela kuća.

AP Photo/Brynn Anderson

20:10 Prebrojavanje glasačkih listića u okrugu Klark u Nevadi do nedelje

Predsedavajući komisijom za registovanje glasača u okrugu Klark u Nevadi Džo Glorija, saopštio je da bi prebrojavanje glasačkih listića moglo da bude završeno do nedelje, preneo je CNN.

19:50 – Pelosi veruje da je Bajden pobednik

Predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi iz Demokratske stranke, izjavila je kako veruje da će Džo Bajden biti pobednik predsedničkih izbora.

“Bajden ima snažan mandat za vođstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Predstavnički dom”, rekla je Pelosi, nazivajući Bajdena “izabranim predsednikom”.

80-godišnja Pelosi kandidovaće se za još jedan dvogodišnji mandat na čelu donjeg doma Kongresa, u kojem se demokratima na izborima smanjila većina, preneo je CNN.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

19:31 – Gradonačelnik Filadelfije poručio Trampu da prizna poraz

Gradonačelnik Filadelfije, demokrata Džim Keni poručio je Donaldu Trampu da mora da prizna poraz s obzirom na to da zaostaje u Pensilvaniji i drugim “kolebljivim” državama, preneo je Gardijan.

Kako kaže, ono što predsednik treba da uradi je da prizna činjenicu da je izgubio, te da čestita pobedniku (Bajdenu).

Trampove tvrdnje o izbornoj prevari ocenio je kao “neosnovane”.

“Iako neki, uključujući predsednika, nastavljaju da iznose neutemeljene tvrdnje o prevari … ono što smo videli ovde u Filadelfiji je jasno i jednostavno demokratija”, rekao je gradonačelnik.

18:30 – Bajdenova prednost u Pensilvaniji i Nevadi raste

Prema najnovijim podacima, prednost Džoa Bajdena u odnosu na Donalda Trampa povećava se u Pensilvaniji i Nevadi, preneo je Gardijan.

U Pensilvaniji, Bajdenovo vođstvo sada iznosi 9.746 glasova, a očekuje se da će njegova prednost rasti kako budu stizali noviji rezultati iz Filadelfije.

Prednost demokratskog kandidata u Nevadi takođe se povećala na 22.552 ili za 1,7 odsto, na uzorku od 92%.

I dalje se čeka još nebrojanih glasačkih listića u obe države.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

17:57 – “Napadom radikalnih levih demokrata na republikanski Senat, Predsedništvo postaje još važnije!”, napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

17:48 – Smanjuje se Bajdenovo vođstvo u Arizoni

Prednost Džoa Bajdena u odnosu na Donalda Trampa smanjila se u Arizoni, preneo je BBC.

Bajden sada vodi sa 43.570 glasova više od Trampa, što je manje od jučerašnjih 47.000 glasova.

Okrug Marikopa, najveći okrug u saveznoj državi Arizona u kojoj se još uvek broje glasovi, izvestila je da im je ostalo još oko 142.000 glasačkih listića za brojanje.

17:04 – U Džordžiji će se ponov prebrojavati glasovi

Državni sekretar Džoržije Bred Rafensperter potvrdio je danas da će u toj saveznoj državi biti ponovljeno prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima zbog male razlike.

Na osnovu projekcija Edison Riserča, i Donald Tramp i Džo Bajden imaju po 49,4 odsto glasova, prenosi Rojters.

Prema zakonima Džordžije, ako je margina razlike između Bajdena i Trampa manja od pola procentnog poena, može da se zatraži novo prebrojavanje, navodi AP.

Za sad Bajden vodi za samo 1.579 glasova u Džordžiji.

“Biće ponovnog prebrojavanja glasova u Džordžiji”, rekao je Rafensperter i obećao da će taj proces biti transparentan.

16:33 – Ivanka Tramp: Prebrojati svaki legalni glas

Ćerka aktuelnog predsednika i republikanskog kandidata Ivanka Tramp oglasila se danas na Tviteru i poručila da treba prebrojati svaki legalno dat glas.

Predsednički izbori u SAD održani su utorak, a prebrojavanje glasova još uvek nije završeno zbog velikog broja glasova pristiglih poštom.

“Svaki legalno dat glas treba prebrojati. Svaki nelegalno dat glas ne treba. To ne treba da bude sporno”, navela je ona.

Dodala je da njena izjava nije pristrasno saopštenje te da su slobodni i fer izbori osnova američke demokratije.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

16:13 – Tramp se oglasio zbog Pensilvanije

Tramp je nakon obajvljenih podataka da gubi u Pensilvaniji tvitovao o neosnovanoj zabrinutosti oko prebrojavanja glasova

– Filadelfija ima trulu istoriju o integritetu izbora – napisao je Tramp u tvitu, navodeći citat novinara “Foksa” Stjuarta Verneja.

15:53 -Trampov štab uspostavio telefonsku liniju za prijavu krađe

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa uspostavio je telefonsku liniju za dolazne pozive u vezi sa navodnom izbornom kradjom, dok Bajdenov tim nastoji da privoli pristalice i saveznike da potvrde legitimitet izbora.

15:20 – Bajdenov štab već slavi

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike