Bajden pozvao na smenu Putina? Minirana brana u Odesi - neonacisti spremaju potop! (FOTO/VIDEO)

26.03.2022

22:50

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope i sve događaje u svetu u vezi sa njima u našem blogu

Bajden pozvao na smenu Putina? Minirana brana u Odesi - neonacisti spremaju potop! (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina (2) - Copyright 24sedam/AP Photo

Ruska vojna operacija u Ukrajini ušla je u 31. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom televizijskog obraćanja rekao da će svi ukrajinski vojnici koji odbiju da izvrše zločinačka naređenja Kijeva i polože oružje moći nesmetano da napuste ratnu zonu. Šef ruske pregovaračke delagacije sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na "sveobuhvatnom sporazumu" sa Ukrajinom. Kako je rekao, malo je verovatno sklapanje sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa.

Predsednik SAD Džozef Bajden tokom jučerašnjeg dana stigao je u Poljsku na oko 80 kilometara od granice sa Ukrajinom. Prethodno je u razgovoru sa zvaničnicima EU razgovarao o mogućim novim sankcijama Rusiji.

Šta dosad znamo o sukobu?

- 31. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden stigao u Poljsku

- Rusi traže predaju Marijupolja

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam BLOG uživo... 

23.50 Putin: Pripadnici Garde u Ukrajini odvažni i neustrašivi

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je večeras u video poruci povodom dana ruske Nacionalne garde, da pripadnici Garde koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini deluju odvažno, odlučno i neustrašivo.

22.10 DNR sprovela aktivnu fazu mobilizacije

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da je aktivna faza mobilizacije završena i da je sada u toku popunjavanje rezervnog sastava.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

 

21.30 U Ukrajini danas otvoreno 23 humanitarnih koridora

Rusija je danas otvorila 10 humanitarnih koridora u Ukrajini, dok je Kijev zatražio još 13 ruta, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

"Svakog dana u 10.00 časova ujutru Rusija otvara humanitarne koridore u Kijevskoj, Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Mariupoljskoj oblasti. Civili i stranci imaju izlaz kako u Rusku Federaciju, tako i na zapad - kroz oblasti koje kontrolišu kijevske vlasti", rekao je on, preneo je TAS .

Mizincev je rekao da se ukrajinske kolege nisu složile ni sa jednim od humanitarnih koridora koje je predložila Rusija, ali su zatražili 13 dodatnih ruta isključivo kroz područja pod kontrolom Kijeva.

21.23 Bela kuća: Bajden nije pozivao na smenu Putina

Američki predsednik Džo Bajden nije pozivao na promenu režima u Rusiji kada je rekao da predsednik te zemlje ne može da ostane na vlasti, rekao je danas zvaničnik Bele kuće,

"Predsednik je mislio da Putinu ne sme da bude dozvoljeno da ima vlast nad susedima ili regionom. On nije govorio o Putinovoj vlasti u Rusiji niti smeni režima", rekao je zvaničnik.

21.00  Moskva: Neonacisti planiraju da raznesu branu u Odesi

Neonacisti su u Odesi, po nalogu guvernera, minirali branu Hadžibej i planiraju da je dignu u vazduh, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

General je na konferenciji za novinare rekao da će zbog toga gusto naseljena područja zajedno sa meštanima biti u zoni poplava i nazvao ovu odluku "suludom".

 

20.10 Peskov: Rusi biraju ko ce biti njihov lider, ne Bajden

 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas opasku američkog predsednika DŽozefa Bajdena da Vladimir Putin "ne može da ostane na vlasti", rekavši da Rusi biraju ko će biti njihov lider.

Upitan da prokomentariše Bajdenovu izjavu, Peskov je rekao za Rojters: "To nije na Bajdenu da odlučuje. Predsednika Rusije biraju Rusi".

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

 

19.50 Radev: Neću dozvoliti da se Bugarska ukljuci u sukob u UKR

Predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je da neće dozvoliti da se njegova zemlja uključi u sukob u Ukrajini, saopštila je danas pres služba bugarskog predsednika.

"Kao šef države, neću dozvoliti da Bugarska bude uvučena u sukob u Ukrajini", izjavio je Radev, preneo je TASS.

19.10 Rusi oslobodili gradonacelnik grada kod Černobilja

Gradonačelnika ukrajinskog grada Slavutiča, Juri Fomičev, danas su oslobodile ruske snage, nakon što je prethodno bio pritvoren, saopštila je ukrajinska partija Sužba naroda.

"Oteti gradonačelnik Slavutiča je pušten, a skupovi u gradu protiv Rusa su nastavljeni", dodaje se u saopštenju, preneo je CNN.

Ruske trupe su danas ušle u grad koji je napravljen za radnike zaposlene u nuklearnoj elektrani Černobilj, što je izazvalo stanovnike da izađu da protestuju.


19.00 Novi udar na Lavov, pogođen rezervoar nafte?

U Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, večeras se dogodio još jedan napad, a jedan od industrijskih objekata je u plamenu, nakon granatiranja.

Gradonačelnik Andrij Sadovij objavio je na Tviteru da je pogođen rezervoar nafte.

"Stambena infrastruktura nije pogođena. Sve službe za vanredne situacije su na toj lokaciji. Molim vas da ostanete u skloništima pre nego što se ugase sirene za vazdušnu opasnost", dodao je on.

18.05 Kremlj: Bajden trazio ubijanje Jugoslovena, a vređa Putina

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je iznenađen optužbama koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio ruskom kolegi Vladimiru Putinu, nazvavši ga "kasapinom".

On je podsetio na Bajdenov zahtev iz 1998. godine da se bombarduje Jugoslavija.

17.54 - Bajden ponovo uvredio Putina

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je danas tokom posete Varšavi da je ruski lider Vladimir Putin "kasapin".

Bajden je ovo rekao nakon što se susreo sa raseljenim majkama i decom iz Ukrajine, preneo je "Foks njuz".

16.55 - Zaharova upozorila Ameriku

Svaki neprijateljski korak Sjedinjenih Američkih Država obavezno će biti propraćen reakcijom koja će biti bolna po Vašington, navela je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Krajnje je vreme da Amerikanci nauče da će nakon svakog neprijateljskog koraka obavezno uslediti reakcija, u svakom slučaju bolna po njih - poručuje Zaharova.

16.43 - Čavušoglu: Ruski oligarsi su dobrodošli u Tursku

AP Photo/Hussein Malla
Mevlut Čavušoglu

Ruski oligarsi su dobrodošli u Tursku, ali moraju da se pridržavaju međunarodnog prava ako žele da posluju, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu.

- Ako ruski oligarsi ili bilo koji ruski građani žele da posete Rusiju, naravno da mogu to da učine. Oligarsi mogu da posluju u Turskoj, samo ako je sve legalno, i onda možemo da pričamo u tom pravcu. Ako je protivno međunarodnim zakonima, to je onda druga priča - kazao je Čavušoglu na forumu u katarskoj Dohi.

Turska je kritikovala ruski napad na Ukrajinu, ali se protivi sankcijama koje su uveli saveznici iz NATO, preneo je Rojters.

15.34 - DNR: Iz Marijupolja evakuisano 180 ljudi

Više od 180 ljudi, među njima 50 dece, evakuisano je danas iz Marijupolja u DNR, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Za to vreme ukrajinske snage nastavljaju da gađaju Donjeck i okolinu.

14.54 - Kadirov brutalno prozvao Bajdena i pohvalio muslimane

 

 

- Ponosan sam što sam musliman i gledam kako su se svi muslimani ujedinili sa nama i izrazili su svoj nedvosmislen stav protiv Zapada. Zato, ma koliko da Bajden i njegovi poslušnici budu pomagali kijevskom režimu, u Ukrajini nećemo ostaviti ni trag nacista, banderovaca i šejtana - poručio je Kadirov, okarakterisavši Bajdenovu politiku kao satanističku.

14.28 - Vojnici iz Južne Osetije pridružili se Rusima u Donbasu

Vojnici iz Južne Osetije otputovali su u Donbas da učestvuju u ruskoj specijalnoj operaciji, rekao je predsednik Republike Bibilov.

 

 

14.14 - Mina iz Ukrajine završila u Istanbulu?

Turske vlasti su upozorile brodove da izbegavaju plovidbu severno od Istanbula, pošto ronilački tim istražuje predmet sličan mini, nekoliko dana nakon što je Rusija upozorila da nekoliko mina pluta iz luka u Ukrajini.

12.37 - Rusija izvodi vojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti sa raketama S-400

Rusija izvodi vojne vežbe sa raketama zemlja-vazduh S-400 u Kalinjingradskoj oblasti na zapadu zemlje, saopštila je danas Baltička flota, prenosi Rojters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

Kako se navodi, u vežbama su angažovani i borbeni avioni Su-27.

Rusija takođe danas izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima, oko kojih se spori sa Japanom, nekoliko dana nakon što je Moskva prekinula mirovne pregovore, zbog toga što je Tokio uveo dodatne sankcije usled ruske vojne operacije u Ukrajini.

12.32 - Rusi Iskanderom uništili ukrajinski PVO Buk

Ruske oružane snage uništile su raketnim udarom raketama „Iskander" položaj ukrajinskog PVO sistema „Buk“ kod Кijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Objavljen je i snimak akcije u kom se vidi velika eksplozija koju je prouzrokovao ruski balistički raketni sistem.

12.16 - Medvedev: Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje u nekoliko slučajeva

Samo u nekoliko slučajeva Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje i svi su navedeni u ukazu predsednika – to govori o odlučnosti zemlje da zaštiti svoj suverenitet, ali u teškim situacijama pregovori su najbolji i najispravniji način, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev za Sputnjik.

- Ti slučajevi su naznačeni u dokumentu koji je odobren predsedničkim ukazom i to pokazuje našu odlučnost da štitimo nezavisnost, suverenitet naše zemlje, da nikome ne damo povoda čak ni za najmanju sumnju u to da smo spremni da pružimo dostojan odgovor na bilo kakve napade na našu zemlju, na njenu nezavisnost, na njen kurs - rekao je Medvedev, govoreći o dokumentu koji se tiče nuklearnog obuzdavanja.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

11.48 - Ministri SAD i Ukrajine održali prvi zajednički sastanak

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba održali u Poljskoj prvi zajednički sastanak sa svojim kolegama iz SAD.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci
 

- Razgovaramo o aktuelnim pitanjima i saradnji u političkim i odbrambenim pravcima između Ukrajine i SAD - saopštio je Reznikov na Tviteru.

On je i postavio fotografiju sastanka u Varšavi sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, prenosi Rojters.

11.10 - Produžen policijski čas u Kijevu

Produženi policijski čas u glavnom gradu Ukrajine biće uveden od 20 časova večeras do 8 sati ujutru u ponedeljak, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je u objavi na internetu rekao da je tu odluku donela ukrajinska vojska, ne navodeći više detalja, prenosi Rojters.

U Kijevu je bio na snazi "produženi policijski čas" od ponedeljka od 20 časova uveče do 7 časova u sredu ujutru, a Kličko je tada najavio da prodavnice, apoteke i benzinske pumpe neće biti otvorene, kao i da se očekuje da ruske snage nastave sa granatiranjem.

Pixabay
Kijev

10.33 - Ruske trupe preuzele kontrolu nad još jednim gradom

Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Slavutičem, gde žive radnici u nuklearnoj elektrani u Černobilju, izjavio je guverner Kijevske oblasti Aleksandar Pavljuk.

Kako prenosi Rojters, on je rekao da su ruske trupe zauzele bolnicu u Slavutiču i kidnapovale gradonačelnika. Britanska novinska agencija je saopštila da ne može nezavisno da proveri izveštaje.

Ukrajina je u petak saopštila da su njene trupe odbile prvi napad ruskih trupa koje su se približile gradu. Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič izjavio je juče da je ukrajinska vojska odbila prvi napad ruskih trupa na grad Slavutič, gde žive radnici ugašene nuklearke Černobilj.

10.10 - Dogovoreno 10 humanitarnih koridora

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da je za danas postignut dogovor o uspostavljanju 10 humanitarnih koridora za evakuaciju civila u nekoliko gradova u Ukrajini.

Ona je na televiziji rekla da će civili koji žele da napuste okupirani južni deo Mariupolja morati to da urade privatnim automobilima jer ruska vojska ne dozvoljava prelazak autobusa preko kontrolnih punktova oko ovog lučkog grada.

09.47 - Oglasio se Sergej Šojgu - stao pred kamere

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se duže vreme nije pojavljivao u javnosti, održao je radni sastanak sa rukovodstvom vojnog resora i izjavio da se državni odbrambeni nalog sprovodi po planu, uprkos poteškoćama, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

09.16 - Poljski general provocira, Zahrova oštro odgovara

Zaharova je prokomentarisala reči poljskog generala, koji smatra da Varšava treba da pokrene pitanje pripadnosti Kalinjingradskoj oblasti

- Kako je postavio pitanje, tako će ga i povući - rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

08.59 - Putin potpisao zakon: Vojnicima koji učestvuju u operaciji u Ukrajini status veterana

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon po kojim se obezbeđuje status veterana za sve učesnike u specijalnoj ruskoj operaciji u Ukrajini.

Zakon je objavljen na zvaničnom internet portalu o ruskom zakonodavstvu.

08.52 - Onesposobljeno još 117 vojnih objekata Ukrajine

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je za protekla 24 časa ruska avijacija gađala 117 vojnih objekata Ukrajine, uključujući i šest komandnih centara.

Prema rečima portparola ruskog vojnog resora Igora Konašenkova, krstarećom raketom „Oniks“ uništena je baza goriva u Nikolajevu odakle se snabdevala ukrajinska vojska sa južnog pravca.
Pored toga, raketama „Kalibar“ uništeno je skladište municije i naoružanja u Žitomirskoj oblasti.
Konašenkov je takođe rekao i da oružane snage Rusije trenutno vode borbe kako bi preuzele kontrolu nad mestima Novomihajlovka i Novobahmutovka severno od Donjecka.

08.45 - Šojgu doživeo Infarkt?

Profimedia
Sergej Šojgu

Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko naveo je na Fejsbuku da je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, odsutan sa javnih događaja od sredine marta jer je doživeo srčani udar.

Tvrdnja, koja nije nezavisno proverena, doprinosi misteriji oko Šojgua, koji nije viđen u javnosti poslednjih 12 dana sve dok se na televizijskim ekranima nije pojavio na samo nekoliko sekundi u četvrtak, na telefonskoj konferenciji sa Vladimirom Putinom.

08.34 - Ukrajinci ponovo granatirali DNR

Ukrajinska vojska je jutros ponovo granatirala Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, a prema navodima Zajedničkog centra za kontrolu primirja, na taj grad ispaljeno je šest granata kalibra 122 milimetra.

Napad je izveden oko osam sati po lokalnom vremenu, a trenutno nema informacija da li u napadu ima stradalih ili ranjenih.

08.17 - "Palo" još jedno ukrajinsko komandno mesto - isplivao snimak

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak razaranja komandnog mesta ukrajinskih trupa helikopterima Ka-52.

08.02 - Nemački ekonomista: Zapad će "zaobići sopstvene sankcije"

Odluka Vladimira Putina da konvertuje plaćanje gasa u rublje iznenadila je Zapad i zapravo primorava Evropu da zaobiđe sopstvene sankcije, kaže nemački ekonomista iz Dizeldorfa Jens Zudekum čije reči citira Špigl.

07.48 - Rusko Ministarstvo odbrane: Uništena ukrajinska skladišta municije

Rusko Ministarstvo odbrane saopštava da su rakete "Kalibr" 25. marta uništile skladište municije i oružja u Žitomirskoj oblasti Ukrajine.

 

 

Krstareća raketa "Oniks" uništila je skladište goriva u oblasti Nikolajev, iz koje se gorivom snabdevala grupa ukrajinskih vojnika na jugu zemlje.

07.36 - Prva faza vojne operacije u Ukrajini završena

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je prva faza vojne operacije u Ukrajini "generalno" završena i da će se ruske snage sada usredsrediti na "oslobađanje" ukrajinskog istočnog regiona Donbasa

07.20 - Medvedev izneo način da se reši sukob

Dmitrij Medvedev je za RIA Novosti rekao da sprovođenje budućih sporazuma između Moskve i Kijeva može biti garantovano, između ostalog, raznim međunarodnim mehanizmima.

- Naravno, neću ih precenjivati, jer ima dosta ugovora koji su potpisani, a ne realizovani. Ali ipak, ovo je mnogo bolje od pravne nesigurnosti ili beskrajnih pokušaja Ukrajine da se infiltrira u NATO kako bi stvorila direktnu pretnju na našim granicama. Stoga su zakonske garancije i postojanje samog ugovora mnogo bolje od njihovog odsustva. I to je način da se reši ovaj sukob - naveo je Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

07.18 - Makron odbija da gas plaća u rubljama

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ne postoji razlog za prihvatanje ruskog zahteva da se ruski gas plaća u rubljama.

"Svi tekstovi koji su potpisani su jasni. Ovo je zabranjeno", rekao je Makron u petak, na konferenciji za novinare nakon samita EU u Briselu.

07.11 - Bugarski general: Zelenski će uskoro objaviti predaju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uskoro će objaviti predaju zemlje, rekao je general Dimitar Šivikov u eteru Bugarskog nacionalnog radija.

- Približava se trenutak kada će predsednik Ukrajine objaviti predaju… Ne sumnjam da će Ruska Federacija pobediti u ovom sukobu - rekao je Šivikov, prenosi RIA Novosti.

07.07 - Zelenski: Zadali smo snažne udarce ruskoj armiji

U svom jučerašnjem video obraćanju ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je vojska ove države zadala "snažne udarce" armiji Rusije i zahvalio svima koji su pomogli u odbrani zemlje.

On je govorio o "značajnim gubicima" koje je, kako navodi, ukrajinska vojska zadala ruskim snagama.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

07.06 - SAD priprema sankcije ruskim kompanijama

Sjedinjene Američke Države nameravaju da uvedu sankcije ruskim kompanijama koje pružaju usluge i robu obaveštajnim službama i vojsci Ruske Federacije.

Ovo je u petak objavio Vol strit džurnal.

07.01 - Sirene za uzbunu širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost začule su se jutros u nekoliko gradova širom Ukrajine, prenose lokalni mediji.

Među tim gradovima su prestonica Kijev, Čerkasi i Kropjinjitski u centralnoj Ukrajini, Zaporožje i Dnjepar na jugoistoku, Žitomir na istoku i Harkov i Sumi na severoistoku Ukrajine, prenosi BBC.

06.45 - Žiteljima Marijupolja stigla humanitarna pomoć iz Rusije

 

 

U delovima Marijupolja koji su očišćeni od ukrajinskih ekstremista i koje kontrolišu ruske snage humanitarna pomoć se deli građanima bez prekida.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike