Peskov: Želimo sadržajnije i brze odgovore ukrajinske strane - Nuklearno oružje samo u slučaju realne pretnje Rusiji

22.03.2022

20:05

0

Peskov nije želeo da komentariše izveštaje o gubicima Rusije u Ukrajini, koje je u ponedeljak objavila Komsomolskaja pravda

Peskov: Želimo sadržajnije i brze odgovore ukrajinske strane -  Nuklearno oružje samo u slučaju realne pretnje Rusiji
Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

Kremlj je danas saopštio da im je želja da tekući pregovori između Rusije i Ukrajine budu "aktivniji i sadržajniji," s obzirom na to da se borbe između ruskih i ukrajinskih snaga nastavljaju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da je pregovaračka pozicija Rusije u pregovorima sa Ukrajinom definisana u usmenoj i pisanoj formi, da je Kijev dobio relevantne dokumente, kao i da nema planova za njihovo objavljivanje, prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Peskov, Ukrajina je sasvim svesna zahteva Rusije.

- To je sve što mogu da kažem. Oni su razjašnjeni usmeno i jasno definisani u pisanoj formi. Neophodni nacrti dokumenata su prosleđeni Ukrajincima pre mnogo dana, rekao je on.


Dodao je da je Ukrajina odgovorila na neke od tih dokumenata.

- Međutim, svakako bismo želeli da svaki put dobijemo sadržajniji i brži odgovor, naglasio je Peskov.

Peskov nije želeo da saopšti datum sledeće runde pregovora dve zemlje.

- Proces je u toku, ali svakako bismo želeli da vidimo intenzivnije i sadržajnije razgovore, istakao je portparol Kremlja.

Takođe je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin neće obraćati parlamentima stranih zemalja u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Govoreći o mogućim merama zaštite ruskih državljana u inostranstvu usled rastuće rusofobije, ocenio je da međunarodno pravo praktično ne funkcioniše, kao i da ima malo izgleda da se odbrane interesi Rusa u inostranstvu.

- Histerija nadam se neće dalje eskalirati, ali ko zna. Histerija je takva da svakako ne dozvoljava Evropljanima da donose bilo kakve uravnotežene odluke, poručio je Peskov.

Nuklearno oružje samo u slučaju realne pretnje Rusiji

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo ako njeno postojanje bude realno ugroženo, rekao je Peskov.

On je rekao da ruska vojska ne izvodi napade na civilne mete u Ukrajini, i da svrha specijalne operacije nije "okupacija Ukrajine", prenosi agencija RIA Novosti.

"Ruska vojska ne gađa civilne mete...Okupacija nije jedan od ciljeva pomenute operacije", rekao je Peskov za CNN.

Portparol Kremlja rekao je da nema najnovije podatke o gubicima Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Mi nemamo takve informacije i nemamo pravo da ih iznosimo u javnost za vreme vojne operacije. To je u nadležnosti ministarstva odbrane, naglasio je on.

Peskov nije želeo da komentariše izveštaje o gubicima Rusije u Ukrajini, koje je u ponedeljak objavila Komsomolskaja pravda, a koji se razlikuju od podataka ruskog ministarstva odbrane.

- Ne, ne mogu to da komentarišem, bolje je da pitate Komsomolskaju pravdu, kazao je on.

Govoreći o podršci ruskih građana vojnoj operaciji u Ukrajini, Peskov je naglasio da nema mnogo ruskih građana koji je ne podržavaju.

- Nema mnogo takvih građana, velika većina naših građana, kako pokazuju i statistike i ankete, preko 75 odsto njih, podržava operaciju, podržava akcije predsednika Rusije, poručio je portparol Kremlja.

Dodao je da je u toku intenzivno objašnjenje ciljeva ove operacije, kao i da se nadaju da će oni koji se trenutno ne slažu razumeti šta se dešava.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike