NATO se priprema da upozori Kinu: Tvrde da bi Peking mogao da pomogne Moskvi

22.03.2022

16:23

0

Autor: 24sedam

U video-pozivu u petak američki predsednik Džozef Bajden upozorio je kineskog lidera Sija Đinpinga da će se suočiti sa posledicama ako odluči da pomogne Rusiji

NATO se priprema da upozori Kinu: Tvrde da bi Peking mogao da pomogne Moskvi
nato - Copyright Profimedia

Članice NATO-a raspravljaju o tome kako da na najbolji način izraze zabrinutost zbog moguće saradnje Kine sa Rusijom u zajedničkoj izjavi nakon vanrednog samita u četvrtak, usred strahovanja da bi vojna i finansijska podrška Pekinga mogla da oživi vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Evropski diplomata sa saznanjima o nacrtu procesa rekao je da će u „zajedničkom saopštenju biti pomenuta zabrinutost oko potencijalne vojne podrške Kine Rusiji“. U toku su razgovori o tome da li će to uključivati i izjave u vezi sa posledicama takvih radnji, rekao je diplomata.

Ako Peking namerava da sarađuje sa Moskvom, „treba da pošaljemo veoma jasnu, ljubaznu poruku Kini da je to greška“ i da bi to „štetilo našim odnosima“, rekao je u ponedeljak za Nikei Deividas Matulionis, stalni predstavnik Litvanije pri NATO-u.

Očekuje se da će Alijansa ponovo potvrditi svoj jedinstveni stav protiv Rusije u vezi sa vojnom operacijom i dati dodatnu podršku Ukrajini. Lideri SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i Italije održali su poziv u ponedeljak uoči sastanka, potvrdivši planove za nastavak pružanja bezbednosne pomoći Kijevu.

Vašington je posebno uznemiren mogućnošću da Peking pruži vojnu podršku Moskvi i nastoji da izvrši pritisak na Kinu da drži distancu.

U video-pozivu u petak američki predsednik Džozef Bajden upozorio je kineskog lidera Sija Đinpinga da će se Peking suočiti sa posledicama ako odluči da pomogne Moskvi, nagoveštavajući mogućnost sankcija.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Poziv je usledio nakon vesti da je Bajdenova administracija saznala da je Kina signalizirala spremnost da pruži vojnu pomoć Rusiji na zahtev Moskve. Vašington je o tome obavestio saveznike diplomatskim depešama, verovatno u pokušaju da proveri Peking, a istovremeno je postavio temelje za bližu saradnju između SAD i Evrope.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon redovnog samita NATO-a u junu prošle godine sugeriše se da blok smatra Kinu dugoročnim rivalom, navodeći da njene „izjavljene ambicije i asertivno ponašanje predstavljaju sistemske izazove međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i oblastima relevantnim za bezbednost Alijanse“.

Produbljivanje partnerstva Pekinga sa Rusijom u pozadini vojne operacije u Ukrajini može ga učiniti i kratkoročnom pretnjom po bezbednost.

NATO alijansa je formirana 1949. da bi se suprotstavila tadašnjem Sovjetskom Savezu. Sada se testira ne samo njena sposobnost da se suoči sa pretnjom Rusije, već se testira i njena sposobnost da se suprotstavi Kini.

Sva dešavanja sa istoka Evrope i događaje u vezi sa njima možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike