Britanski ministar odbrane se pošteno izblamirao: U video-pozivu razgovarao sa lažnim premijerom Ukrajine? (VIDEO)

22.03.2022

20:41

0

London je optužio Kremlj da je pokušao da lažnim predstavljanjem prikupi poverljive informacije i kompromituje britansku vladu

Britanski ministar odbrane se pošteno izblamirao: U video-pozivu razgovarao sa lažnim premijerom Ukrajine? (VIDEO)
Tan2022-3-22_16398939_19 - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, File

Ministar odbrane Ben Volas napravio je navodno ozbiljan propust misleći da u video-razgovoru priča sa ukrajinskim premijerom, dok je zapravo pričao sa osobom koja se lažno predstavila kao on.

U objavljenom snimku razgovora deluje da se to zapravo odigralo, dok britanska politička javnost optužuje Ruse da stoje iza ovog skandala i da je reč o montaži.

London je optužio Kremlj da je pokušao da lažnim predstavljanjem prikupi poverljive informacije i kompromituje britansku vladu.

Britanske vlasti odmah su stupile u kontakt sa kompanijom Jutjub kako bi se uklonio sporni video ministra Volasa koji razgovara sa osobom koja se predstavila kao Denis Šmihalj.

I ministrarka unutrašnjih poslova Priti Patel priznala je da je razgovarala s lažnim ukrajinskim zvaničnicima, koji su nakon što je utvrđena prevara, pokušali da kontaktiraju i ministarku kulture Nadin Doris.

Kratki isečak Volasovog brzo se proširio internetom. U njemu se vidi Volas koji navodno razgovara iz Poljske, dok osoba sa druge linije tvrdi da Ukrajina želi da unapredi "nuklearni program", kako bi se tobože odbranili od Moskve.

Nakon što je poziv objavljen, Volas je kako bi se odbranio od skandala poručio da "invazija" na Ukrajinu "sigurno ide jako loše za Kremlj" kada su u stanju da "nameštaju" montirane snimke.

U nastojanju da se demantuje skandal i odbrani ministra, neimenovani zvaničnik britanskog ministarstva poručio je:

- Ono što ne čujete je da ministar obrane takođe kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može da ima nikakve veze sa navodnim ukrajinskim nuklearnim ambicijama jer smo potpisnici Ugovora o zabrani širenja atomskog oružja.

Volas ipak u toku razgovora nije izjavio ništa kompromitujuće i osetljivo, ali još uvek nije izašao sa zvaničnim saopštenjem. Iz njegovog kabineta poručeno je samo da će "ceo intervju" biti objavljen javnosti za nekoliko dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike