Na udaru i Moskovska patrijaršija: "Delovanje Ruske pravoslavne crkve je izdaja Hrista"

02.03.2022

21:23

0

"Svi znaju da je Ruska pravoslavna crkva, koja je povezana sa Moskvom , deo obaveštajne službe FSB"

Na udaru i Moskovska patrijaršija: "Delovanje Ruske pravoslavne crkve je izdaja Hrista"
Kremlj - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Organizacije širom sveta prekinule su veze sa grupama koje su povezane sa Rusijom kao reakcija na dešavanja u  Ukrajinu.

Na udaru nakon ruskih državnika i privrede našla se i Ruska pravoslavna crkva, koju optužuju ni manje ni više za „izdaju Hrista.

Pastor švedske protestantske crkve Lars Gunter odlučio je da pokrene pitanje članstva Ruske pravoslavne crkve, na sastanku odbora Hrišćanskog saveta Švedske.

Hrišćanski savet Švedske okuplja oko 30 crkava članica i posmatrača sa oko 6,5 miliona članova.

Prema Gunteru, to je razumna ambicija. 

- Mi smo u situaciji da je Ruska pravoslavna crkva uključena u uži krug Vladimira Putina barem onoliko koliko su neki evangelisti bili sa Donaldom Trampom, kaže Gunter švedskom dnevniku Dagen i dodaje

- I mi smo se ogradili od postupaka tih ljudi. Delovanje Ruske pravoslavne crkve je izdaja Hrista.

Stefan Svard, pastor koji je ranije bio predsedavajući Evangelističke slobodne crkve i Švedske evangelističke alijanse, takođe smatra da bi  Ruska crkva trebalo da bude isključena iz Saveta. 

Magnus Jakobson, poslanik švedskih demohrišćana, prokomentarisao je tu objavu na Fejsbuku, rekavši da bi uklanjanje RPC iz Saveta bilo „veoma mudar potez jer svi znaju da je Ruska pravoslavna crkva, koja je povezana sa Moskvom , deo obaveštajne službe FSB“.

Podsećamo, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se vernicima u vezi sa izvođenjem specijalne vojne operacije u Ukrajini, apelujući na sve strane u sukobu da učine sve da izbegnu civilne žrtve.

- Kao patrijarh cele Rusije i predstojnik Crkve, čija je pastva u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama, duboko saosećam sa svima koji su pogođeni katastrofom. Pozivam sve strane u sukobu da učine sve što je u njihovoj moći da izbegnu civilne žrtve - stoji u obraćanju, koje je objavio sajt Ruske pravoslavne crkve.

On je takođe pozvao Rusku pravoslavnu crkvu da uznese duboku, usrdnu molitvu za brzu obnovu mira, 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike