Novi detalji o dronu koji je pao u Rumuniji: Jedno pitanje ostaje bez odgovora (FOTO)

15.03.2022

13:25

0

Kontaktirana je ukrajinska strana

Novi detalji o dronu koji je pao u Rumuniji: Jedno pitanje ostaje bez odgovora (FOTO)
dron - Copyright Profimedia

Dron, koji je pao u rumunskom gradu Bistrica, lansiran je sa teritorije Ukrajine i u pitanju je istraživačka bespilotna letelica, izjavio je rumunski ministar odbrane Vasile Dinku.

- To nije veliki dron, širok je otprilike metar. Reč je o istraživačkoj bespilotnoj letelici u kojoj nije bilo eksploziva. Očigledno je da ne znamo odakle je, to je dron sovjetske proizvodnje, nije korišćen kao vojno oružje i povučen je iz upotrebe nakon 1989. godine - rekao je Dinku za televiziju „Digi 24“.

Prema njegovim rečima, kontaktirana je ukrajinska strana.

- Kontaktirali smo predstavnike Ukrajine, oni takođe pokušavaju da utvrde odakle je lansiran, jer je jasno da je reč o dronu koji je doleteo sa njihove teritorije, otprilike iz regiona Karpata, jer nema veliku autonomiju leta - dodao je ministar.

Jedan Rumun je pronašao u svom dvorištu neidentifikovani dron i obavestio policiju. Dron je pao oko 100 kilometara od ukrajinske granice. Slučaj je predat Tužilaštvu grada Kluž. U toku je istraga, a policija je u komentaru lista „Libertatea“ saopštila da ne može tačno da utvrdi da li je dron vojni ili ne i da na njemu nema identifikacionih oznaka.

Podsetimo, u četvrtak uveče je u polju u blizini Studentskog doma u Zagrebu pala bespilotna letelica sovjetske proizvodnje, nakon što je preletela Rumuniju i Mađarsku, a tom prilikom je oštećeno 40 automobila, ali nije bilo povređenih.

Bespilotna letelica uzbunila je i Mađarsku.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike