Divovski paukovi će padati sa neba: Jedna država se sprema za neobičnu okupaciju ovog proleća

14.03.2022

09:52

0

Autor: 24sedam

Ipak, naučnici imaju i dobre vesti

Divovski paukovi će padati sa neba: Jedna država se sprema za neobičnu okupaciju ovog proleća
pauk - Copyright Profimedia

Invazivna vrsta paukova, koji dostižu veličinu dečje šake, napašće čitavu američku istočnu obalu ovog proleća tako što će se spuštati sa neba, najavili su istraživači Univerziteta u Džordžiji.

Veliki, tzv. Džoro paukovi, počeće da okupiraju istočnu obalu početkom maja, a radi se o milionima. Istraživači kažu da mogu da izdrže hladno vreme, ali su bezopasni po ljude jer su im očnjaci premali da bi probili ljudsku kožu.

Paukovi vrste Džoro potiču iz Japana, ali su počeli da se infiltriraju u SAD 2013. godine, koncentrišući se na jugoistok zemlje, posebno Džordžiju. Uz pomoć mreža koje ispletu, i vetra, proširili su se širom države.

Endi Dejvis, autor studije i istraživač na Školi ekologije u Džordžiji "Odum", kazao je da nije siguran koliko paukovi mogu putovati ka severu, ali se očekuje da mogu da stignu do Vašingtona ili Delavera.

Na svom telu imaju jarke žute i crvene boje, u kombinaciji sa plavom i crnom, a dužina im može dostići više od 7 centimetara. Pretpostavlja se da su svet obišli zahvaljujući brodskim kontejnerima.

Životni ciklus im počinje početkom proleća, a rastu u junu i često se viđaju u julu i avgustu.

Ime su dobili po stvorenju iz japanskog folklora, Džorogumu, koje menja oblik u ženu ili pauka pre nego što ubije žrtvu.

Prema rečima naučnika, ne može se ništa učiniti povodom njihove "invazije", ali tvrde da su bezopasni. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike