Rusi tvrde da su došli u posed tajnih ukrajinskih dokumenata

09.03.2022

07:32

0

Rusi su se, navodno, dokopali plana Kijeva o napadu na Donbas u martu

Rusi tvrde da su došli u posed tajnih ukrajinskih dokumenata
Ukrajina - Copyright Printscreen/YouTube/Sky News

„Tokom sprovođenja specijalne vojne operacije ruski vojnici su došli do tajnih dokumenata komande Nacionalne garde Ukrajine. Ta dokumenta potvrđuju da je kijevski režim tajno pripremao ofanzivnu operaciju na Donbas u martu 2022. godine“, saopštio je Konašenkov.

Kako se navodi, bilo je planirano da se borbena koodinacija ukrajinskih nacionalista završi do 28. februara kako bi se obezbedila realizacija borbenih zadataka u sastavu ukrajinske „Operacije združenih snaga“ u Donbasu.

Ruski vojni resor objavio je dokument koji navodno potvrđuje da je kijevski režim u martu spremao ofanzivnu operaciju na Donbas.

„Ministarstvo odbrane Rusije objavljuje original tajnog naređenja komandanta Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana od 22. januara 2022. godine“, rekao je Konašenkov.

Kijev nudi 100.00 dolara za hvatanje Poklonske, a evo gde je ona i šta radi

Po njegovim rečima, naređeno je da se „organizuje priprema bataljonske taktičke grupe 4. brigade operativne namene Nacionalne garde Ukrajine za izvršavanje borbenih (specijalnih) zadataka u operaciji Združenih snaga u sastavu brigade oružanih snaga Ukrajine“.

Dokument je upućen šefovima severne kijevske, južne odeske i zapadne teritorijalne uprave Nacionalne garde Ukrajine.

„U naređenju koje je preneto komandi organa uprave Nacionalne garde Ukrajine detaljno je opisan plan pripreme jedne od udarnih grupa za ofanzivna dejstva u zoni takozvane 'operacije Združenih snaga' u Donbasu“, rekao je general.

Konašenkov je takođe saopštio da su jedinicu ukrajinskih desantno-jurišnih snaga, koja je planirana da se angažuje u Donbasu, od 2016. godine obučavali američki i britanski instruktori u Lavovu po programu obuke „NATO standarda“.

Takođe navodi da pitanje umešanosti SAD i NATO-a u planiranje operacije Ukrajine za juriš na Donbas zasad ostaje nejasno.

Desetine portala iz regiona, uključujući i portal 24sedam, su proteklih sedmica objavile vest o tome da je rusko ministarstvo odbrane objavilo dokumente koje su u Ukrajini navodno pronašli ruski vojnici, a za koje tvrde da “dokazuju” da je ukrajinska vlada planirala ofanzivu na Donbas neposredno pre nego je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. S tim u vezi, analizom portala raskinkavanje.ba naslov našeg teksta dobio ocenu manipulisanje činjenicama.

U prvobitnom naslovu ovog članaka tvrdnje ruskog ministarstva odbrane tretirali se kao proverene činjenice, prenoseći ih bez ikakvog otklona, koje zapravo nisu bile tačne.

Dokumenti koje su objavili ruski zvaničnici nisu “dokaz” da je Kijev planirao ofanzivu na Donbas u martu 2022. godine.

Portal 24sedam se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja dezinformacije koje su utvrđene u navedenoj analizi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike