Nigerijski student opisao horor na poljskoj granici: Rekli su nam da ne primaju Indijce, Afrikance i ljude sa Bliskog istoka (VIDEO)

06.03.2022

11:34

0

Autor: 24sedam

Strani studenti se suočili sa rasizmom ukrajinskih i poljskih službenika

Nigerijski student opisao horor na poljskoj granici: Rekli su nam da ne primaju Indijce, Afrikance i ljude sa Bliskog istoka (VIDEO)
Crnac - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu, Twitter/Sky News

Nigerijski student, Aleksander Somto Orah (25), kaže da je doživeo veliku neprijatnost na ukrajinsko-poljskoj granici zbog rasizma poljskih graničara.

Orah je odlučio da napusti Kijev, gde je studirao na Univerzitetu za telekomunikacije, kada je čuo da je pokrenuta ruska vojna operacija, a četiri dana je putovao ka granici sa Poljskom.

Sa stotinama drugih studenata je zaustavljen, kada su im poljski graničari rekli da "ne puštaju Indijce, Afrikance i ljude sa Bliskog istoka". Naložili su im da idu na neku drugu granicu.

 

 

- Sukob me je naterao da shvatim da, ako ima ljudskih bića, ima i onih na koje se gleda drugačije. Nikad nisam iskusio ovako nešto, gledao sam snimke raznih sukoba  i znam koliko to može biti suludo. Ne želim da budem kolateralna šteta. Temperatura se spustila na -3, nekad mi je bilo toliko hladno da nisam mogao ništa da radim. Prelazak iz Ukrajine u Poljsku je bio užasavajući zbog diskriminacije. Prva diskriminacija je bila na železničkoj stanici u Kijevu. Puštali su samo žene i decu, a ja sam rekao da je to u redu, ali nisam video da su puštali afričke ili bliskoistočne žene, bilo je i trudnica. Bili smo tamo tri dana, umirali smo od hladnoće - poručio je.

Kako je naveo Nigerijac, kada su studenti počeli da viču, graničari su pozvali pojačanje. Policija je stigla i takođe zauzela poziciju kao da će pucati.

- Pokušali smo da kažemo da ne treba da pucaju jer nismo počinili nikakvo krivično delo, nismo ilegalno živeli u zemlji - naveo je.

Kada su konačno stigli do poljske granice, rečeno im je da je zatvorena. Ponovo su morali da provedu noć na otvorenom.

 

 

Sutradan su im poručili da formiraju red, a onda su saznali da nisu dobrodošli jer su druge rase.

Ipak, Aleksander je na kraju uspeo da uđe u Poljsku. Nada se da će moći da nastavi školovanje.

Nije prvi put da su u javnosti osvanule optužbe stranih studenata na račun ukrajinskih vlasti.

Jedan od njih je rekao da su Afrikanci poslednji kojima je dozvoljeno da se ukrcaju u bilo koji voz. 

 

 

- Na železničkim stanicama ovde u Kijevu prednost prvo imaju deca, pa žene, onda belci, a šta ostane zauzimaju Afrikanci - napisao je.

Ukrajinske vlasti su negirale da je bilo diskriminacije i da podržavaju strane državljane.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike