Rusija tvrdi: Ukrajina dobila plutonijum iz inostranstva, a veruje se da je u svemu učestvovala jedna velika sila

06.03.2022

09:29

0

Ključna uloga u pravljenju nuklearne eksplozivne naprave dodeljena je Nacionalnom naučnom centru u Harkovu

Rusija tvrdi: Ukrajina dobila plutonijum iz inostranstva, a veruje se da je u svemu učestvovala jedna velika sila
Nuklearna Elektrana - Copyright Profimedia

Ukrajina je svojevremeno iz inostranstva dobila plutonijum potrebnog kvaliteta za pravljenje nuklearnog oružja, a ima razloga da se veruje da to nije prošlo bez učešća Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je ruskim medijima predstavnik jednog od nadležnih resora Rusije.

- Da bi se ubrzali naučno-istraživački i razvojni radovi, u početnoj fazi je iz inostranstva dobijen plutonijum potrebnog kvaliteta. Prema raspoloživim informacijama, SAD su već isporučivale taj materijal svojim partnerima. Postoje razlozi da se veruje da ni u 'ukrajinskom slučaju' to nije bilo bez učešća Vašingtona - navodi izvor.

Prema njegovim rečima, ključna uloga u pravljenju nuklearne eksplozivne naprave dodeljena je Nacionalnom naučnom centru fizičko-tehničkog instituta u Harkovu.

- Eksperimentalna baza koja tamo postoji omogućava da se sprovodi širok spektar istraživanja o proučavanju nuklearnih materijala. Istovremeno, odeljenje za neutronsku fiziku pri Nacionalnom centru pravilo je proračune kritičnosti nuklearnih reaktora koji su primenjivi i u oblasti nuklearnog naoružanja - ocenjuje izvor.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

Kako dodaje, u razvoju metoda za odvajanje izotopa nuklearnih materijala Nacionalnom centru u Harkovu pomoć su pružale specijalizovane strukture Nacionalne akademije nauka Ukrajine, konkretno Institut za nuklearna istraživanja i Institut za organsku hemiju iz Kijeva.

Prema informacijama ruskih organa, u radovima su učestvovali i Institut za bezbednosne probleme nuklearne elektrane u Černobilju, Državni naučno-tehnički centar za nuklearnu bezbednost i radijaciju iz Kijeva i Institut za fiziku kondenzovanih sistema iz Lavova.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da postoji mogućnost da Kijev revidira obaveze iz Budimpeštanskog memoranduma koji predviđa odricanje od nuklearnog oružja u zamenu za bezbednosne garancije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike