Strogo čuvana državna tajna SSSR-a: Misterija Bunkera 42, moskovskog skloništa od nuklearne katastrofe (FOTO)

04.03.2022

15:45

0

Obični građani misli su da je ova zgrada vojna bibliotke u koju se ulazi sa propusnicom

Strogo čuvana državna tajna SSSR-a: Misterija Bunkera 42, moskovskog skloništa od nuklearne katastrofe (FOTO)
profimedia-0233249799 - Copyright Profimedia

Sovjetski Savez se u vreme hladnog rata detaljno pripremao za mogući nuklearni udar i treći svetski rat, pa je širom Rusije izgrađeno nekoliko hiljada protivatomskih bunkera. Oni su čuvani kao stroge državne tajne, ali je sa jednog od njih, moskovskog Bunkera 42, skinuta oznaka tajnosti i 2006. godine on je postao muzej.

Bunker 42 je dizajniran i izgrađen nakon prvih nuklearnih testiranja bivšeg Sovjetskog saveza kada je ustanovljeno da se sklonište mora napraviti na dubini od bar 50 metara ispod zemlje kako bi se izbjegle posljedice udara i radioaktivnog zračenja.

Pred inženjerima je bio ogroman zadatak, da izgrade gigantsku strukturu ispod gradskih ulica bez oštećenja postojeće infrastrukture i komunikacionih puteva Moskve. To bi upozorilo javnost i bezbroj špijuna o postojanju bunkera, čime bi cela stvar bila potpuno beskorisna.

Iz strateških razloga i blizine s Moskovskim kremljom, Bunker 42 je počeo da se gradi podno brda u okrugu Taganski. Građen je od 1951. do 1956. godine, ali, srećom, nikad nije iskorišćen u potpunosti za svoju primarnu funkciju.

Delimično je bio u funkciji 1954, a koristio se do 1986. Radio je neprestano i u njemu je u jednoj smeni bilo 300 ljudi, među kojima su bili telefonisti, vezisti, šifranti i drugi.

Zaposleni u zgradu nisu ulazili istovremeno, već je u grupama od po nekoliko ljudi, a isto tako su i odlazili sa posla.

Profimedia
 

Za to vreme obični građani misli su da je ova zgrada vojna bibliotke u koju se ulazi sa propusnicom.

U ovaj bunker moglo se ući i kroz tunele iz obližnjih stanica metroa, a kompleks se sastoji od četiri međusobno povezana bloka.

Prozori na ovoj zgradi u centru Moskve nemaju funkciju kao na ostalim zgradama. Njihova jedina svrha je kamuflaža, odnosno da zgrada izgleda kao bilo koja druga u okruženju.

Na prozorima su zavese, a iza njih zidovi – i to ne obični. To su zidovi bunkera koji je služio kao specijalni objekat u slučaju nuklearnog napada.

Samo odabrani i najvažniji

- Mesto za izgradnju bunkera u centru Moskve nije slučajno izabrano. Sama lokacija taganjskog uzvišenja, za razliku od ostalih delova grada, obiluje posebnom vrstom veoma čvrstog krečnjaka. Na taj način imamo prvi stepen zaštite, zahvaljujući prirodnom okruženju. Još jedna važna stvar jeste blizina Kremlja, koji je udaljen 3,5 kilometara - objašnjava vodič u Muzeju „Bunker 42”.

Profimedia
 

Kompleks je imao prvorazredni nacionalni značaj jer je bio predviđen i za smeštaj rukovodstva zemlje u slučaju nuklearnog napada.

Građen je tako da kroz specijalna vrata teška dve tone ne prodre nijedna radioaktivna čestica, a zaliha hrane i vode bilo je dovoljno za mesec dana samostalnog funkcionisanja na 65 metara ispod površine zemlje.

Muzej sa bogatim programom

Danas se ovaj prostor koristi kao istorijski spomenik i naziva se Muzej Bunker 42. On otkriva kako je izgledao život iza Gvozdene zavese, a posetiocima omogućava da urone u fascinantne događaje hladnog rata i otkriju jednu od najbolje čuvanih tajni SSSR-a.

Svaki posetilac se spušta 18 spratova ispod zemlje do prostora u kome je 30.000 ljudi moglo da preživi 90 dana bez izlaska na dnevno svetlo.

Profimedia
 

Prilikom ulaska u muzej prvo se odgleda kratki film "Hladna priča" o napetoj međunarodnoj situaciji u to vreme. Obaveza tačka programa je slušanje zvuka sirene i upozorenja o nuklearnom napadu, a zatim imitacija lansiranja rakete sa nuklearnom bojevom glavom kao odgovor na udar Amerikanaca.

Kada sve to preživite, obilazak se završava posetom velikoj sali koja je nekada služila za sastanke, a sada je restoran „Bunker 42”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike