Šolc naoružava Nemačku zbog Putina: Dodatnih 100 milijardi evra za vojsku, okreću se tečnom gasu (VIDEO)

27.02.2022

11:53

1

Kancelar se obratio Bundestagu

Šolc naoružava Nemačku zbog Putina: Dodatnih 100 milijardi evra za vojsku, okreću se tečnom gasu (VIDEO)
šolc - Copyright AP Photo/Michael Sohn

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je danas da vlada planira dodatnih 100 milijardi evra za vojsku.

U obraćanju Bundestagu, Šolc je kazao da će Nemačka ove godine 100 milijardi evra uložiti u vojsku i da će od sada investirati više od dva odsto BDP-a u odbranu.

Do 2024.Nemačka će, kaže, povećati značajno izdvajanja za odbranu.

Ta njegova najava pozdravljena od poslanika burnim aplauzom.

- Cilj mora biti delotvorna, moderna vojska - podvukao je kancelar, dodajući da tako nešto mora imati zemlja veličine Nemačke.

- Koje sposobnosti ima Putinova vojska ? Koje sposobnosti su nama potrebne da se suočimo sa tim pretnjama - upitao je on.

Istakao je da je Nemačka u potpunosti privržena NATO-u i da je neophodno sprečiti da se napad Putina proširi na druge zemlje.

Kazao je da nova generacija borbenih aviona mora biti proizvedena u Evropi, kao i da je neophodno da se prevaziđe zavisnost od pojedinih snadbevača energentima.

Šolc je naglasio da energetska politika sada ima najviši prioritet i da se planira hitna izgradnja terminala za prijem tečnog gasa.

On je ukazao da se Nemačka neće zatvoriti za razgovore sa Vladimirom Putinom, ali da neće ni mirovati dok se mir u Evropi ponovo ne uspostavi.

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Ako želimo da poslednje tri decenije ne budu izuzetak, onda moramo iskazati privrženost EU i NATO - poručio je Šolc uz poruku "odbranićemo Evropu".

Izrazio je uverenje da će "napad na Ukrajinu biti katastrofa za Rusiju", najavljujući dalje sankcije, i to bez ograničenja tema.

- Da se ne varamo. Putun neće menjati svoj kurs preko noći. Ali će rusko rukovodstvo veoma brzo osetiti koju cenu plaća za to - naglasio je nemački kancelar.

Šolc smatra da je sramno što je Rusija, samo zahvaljujući svom vetu, u Savetu bezbednosti UN sprečila osudu napada na Ukrajinu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike