Ukrajina tužila Rusiju u Hagu!

27.02.2022

11:14

0

Zahtevaju da suđenja počnu već sledeće nedelje

Ukrajina tužila Rusiju u Hagu!
rat ukrajina Tan2022-2-26_215954308_0 - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajina je podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

- Ukrajina je podnela zahtev protiv Rusije MSP. Rusija se mora smatrati odgovornom za manipulisanje pojmom genocida da bi opravdala agresiju. Zahtevamo hitnu odluku kojom se Rusiji nalaže da sada prekine vojnu aktivnost i očekujemo da suđenja počnu sledeće nedelje - poručio je on.

Podsećamo, Putin je u ponedeljak prihvatio nezavisnot Donjecke i Luganske Narodne Republike, a u četvrtak je otpočeta oslobodilačka akcija.

U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

Ranije su iz kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštili da bi on mogao da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, uz paket garancija za njenu bezbednost.

Ruske diplomate došle su u Belorusiju, kako bi otpočeli pregovore, ali Zelenski je opet odbio da im se pridruži, ističući da bi najpravednije bilo da se nađu na nekoj drugoj lokaciji.

- Sada kažemo - ne Minsk. Drugi gradovi za sastanak mogu biti platforma, naravno, želimo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku... To je sve što smo predložili ruskoj strani. Da i bilo koji drugi grad nam odgovara. U zemlji sa čije teritorije ne lete projektili. Samo na taj način pregovori mogu biti pošteni i zaista može da se okonča rat - rekao je Zelenski u obraćanju koje je objavljeno na njegovom Telegram kanalu.

Najnovija dešavanja možete pratiti u našem blogu UŽIVO.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike