Šta je u fokusu pregovora Rusije i Ukrajine: Oglasio se član ruske delegacije - da okončamo krvoproliće!

27.02.2022

11:24

0

Prema njegovim rečima, Rusiji nije jasan spisak gradova koje je Kijev predložio za pregovore

Šta je u fokusu pregovora Rusije i Ukrajine: Oglasio se član ruske delegacije - da okončamo krvoproliće!
profimedia-0664819084 - Copyright Profimedia

U središtu pregovora Moskve i Kijeva trebalo bi da bude denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, izjavio je član ruske delegacije na pregovorima u Kijevu i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.


-Nije pitanje mesta gde se okupiti, pitanje je sa čime ići. Spremni smo da razgovaramo o miru, spremni smo da razgovaramo o uslovima za okončanje krvoprolića, što će pomoći da se spasu životi ljudi -rekao je Rudenko novinarima.

On je naveo da Rusija neće spekulisati o razlozima zbog kojih ukrajinska delegacija još nije stigla na pregovore u Gomelj i da bi o tome trebalo detaljnije da kažu Ukrajinci, prenosi Sputnjik.

-Za nas je to pokazatelj prisustva ili odsustva političke volje ili želje da se ovaj sukob reši mirnim putem- konstatovao je Rudenko.

 

Prema njegovim rečima, Rusiji nije jasan spisak gradova koje je Kijev predložio za pregovore.

-Nije nam baš jasan spisak ovih gradova i zašto se upravo ti glavni gradovi predlažu. Bilo je i drugih egzotičnih predloga. Čini nam se da treba da izaberemo mesto koje je pogodnije za sve. Pogodnije i bliže logistički -objasnio je diplomata.

Rusija je planirala da pregovara sa Ukrajinom u formatu „diplomatija voli tišinu“, istakao je on.

Rudenko smatra i da je Kijev je pod ogromnim spoljnim pritiskom u donošenju odluka.

-Znamo da postoji kolosalni (spoljni) pritisak koji doživljava sadašnje ukrajinsko rukovodstvo, koji, nažalost, ne slabi. Ali hajde da ipak sačekamo realno motivisani odgovor Ukrajine - rekao je zamenik ministra.

Sekretar za štampu ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov izjavio je danas da ukrajinska delegacija neće doći u beloruski grad Gomelj da pregovara sa Rusijom i da Kijev pristaje na pregovore na neutralnom terenu.

- Upoznati smo i s izjavama da je ruska delegacija stigla u Gomelj na pregovore. Moram da kažem da neće biti predstavnika Ukrajine. O ovom formatu se zaista razgovaralo. Ali u poslednjem trenutku ruska strana je zahtevala da kijevske snage prvo polože oružje - naveo je Nikiforov na Fejsbuku, napominjući da je Ukrajina to odbila da uradi, prenosi agencija TAS S.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike