Lukašenko o Ukrajini: Ako SAD dopreme nuklearno oružje, i mi ćemo!

27.02.2022

10:11 >> 10:49

0

Beloruski lider o Zelenskom, pregovorima, sukobima...

Lukašenko o Ukrajini: Ako SAD dopreme nuklearno oružje, i mi ćemo!
lukašenko - Copyright Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Beloruski lider, Aleksandar Lukašenko, danas je pozvao Kijev da sedne za pregovarački sto sa Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost.

Takođe, napomenuo je da u Ukrajini nema nijednog beloruskog vojnika, ni jednog metka.

- Tamo nema nijednog našeg vojnika. Juče sam o tome rekao (predsedniku Francuske Emanuelu) Makronu. Rekao sam mu tamo nema nijednog vojnika... nijednog beloruskog metka. Rusiji to nije potrebno - naglasio je beloruski lider i dodao da Rusija ima dovoljno snage da ostvari svoje namere.

Kako je naveo, sukob koji je izbio u Ukrajini može se pogoršati, stoga se rat mora zaustaviti.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Sukob koji je izbio u Ukrajini nije ništa. Verujte mi, znam o čemu govorim. Ako se ovako nastavi, biće mnogo gore. I ni u jednom bunkeru – ni u američkom, ni u bilo kom drugom, on (Zelenski) se neće sakriti. Zato rat mora biti prekinut danas - istakao je Lukašenko.

- Ne bih to sada ni nazvao ratom, to je sukob. Za dan-dva – biće rat, a za tri dana – pokolj - dodao je on.

Predsednik je rekao da „nema rata sa teritorije Belorusije“.

Ako SAD dopreme nuklearno oružje, i mi ćemo

Belorusija će se obratiti Rusiji sa zahtevom da joj se vrati nuklearno oružje ukoliko SAD postave nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, kazao je predsednik Belorusije Lukašenko.

Lukašenko je pomenuo ovu mogućnost tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, preneo je TAS S.

- Ukoliko SAD ili Francuska premeste nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, dakle, na naše granice, apelovaću na ruskog kolegu Vladimira Putina da nam vrati oružje koje sam jednom predao bezuslovno - naveo je Lukašenko.

- Pomažemo li Rusima? Naravno da pomažemo! Ako dođu kod nas ozbiljno ranjeni, mi ih lečimo. I šta je loše u tome? - rekao je šef države.

Lukašenko je potvrdio da su rakete lansirane sa teritorije Belorusije lansirane na položaje u Ukrajini, ali da je to bio iznuđen korak.

AP Photo/Sergei Ilnitsky
 

Prema rečima beloruskog lidera, na ukrajinskoj strani, nekoliko kilometara od granice sa Belorusijom, bili su raspoređeni raketni bataljoni spremni da za nekoliko minuta izvedu napad na ruske položaje.

Komentarišući izjavu Zelenskog, Lukašenko je istakao da se Belorusija uvek ljudski odnosila prema Ukrajincima. On je dodao da je Belorusija uvek pomagala Ukrajincima.

- Šta smo dobili? I on danas izlazi tamo, ne znam, mamuran, u toj majici i počinje da se obraća beloruskom narodu. Beloruskom narodu ima ko da se obraća, on bolje neka se obrati ukrajinskom narodu i odgovara za ono što se danas dešava u Ukrajini - rekao je Lukašenko.

 

 

Predsednik Belorusije dodao je da Kijev još niko nije bombardovao.

- U 5.15 je počeo sukob. Zelenski neka ne laže, niko nije bombardovao Kijev - istakao je Lukašenko.

On je takođe pozvao Ukrajinu da bude kao Belorusija i ne pretenduje na posedovanje nuklearnog oružja, kako i da pristane na zahteve Rusije.

- Postanite zemlja kao Belorusija. Bez nuklearnog oružja - rekao je Lukašenko.

Predstavnici ukrajinske elite zatražili su da Lukašenko nazove Zelenskog i pozove ga na pregovore, rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, oni su ga kontaktirali u subotu, nakon čega je pokušao da inicira razgovor sa ukrajinskim kolegom, ali su uspeli da ga pronađu i prenesu informacije iz Minska tek u nedelju ujutru.

Predsednik Belorusije je dodao da je u razgovoru sa ukrajinskom stranom nabrojao sve uslove Moskve i da se Kijev složio sa svim tačkama, ali je potom odbio.

AP Photo
 

- Složili su se sa svim tačkama koje sam naveo, čak i više. Saglasili su se sa svim tačkama. Uveče ponovo zove predsednik Rusije - odbili su. Ja kažem – odbili su, to je njihov izbor - naglasio je Lukašenko.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinske vlasti treba da sednu za pregovarački sto ako žele da Ukrajina ne izgubi subjektivitet. Rusija neće odustati od svojih planova za Ukrajinu, zaključio je beloruski predsednik.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike