Zapad laže, dokaz šokirao svet! Stari snimci eksplozije u Kini iskorišćeni kao "rusko granatiranje Ukrajine"! (VIDEO)

26.02.2022

18:27

0

Društvenim mrežama je počeo da kruži snimak velike eksplozije, uz tvrdnje da je iz zemlje u kojoj se sukobi

Zapad laže, dokaz šokirao svet! Stari snimci eksplozije u Kini iskorišćeni kao "rusko granatiranje Ukrajine"! (VIDEO)
profimedia-0664746866 - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju u četvrtak najavio vojnu operaciju u oblasti Donbas u Ukrajini. Ubrzo nakon toga društvenim mrežama je počeo da kruži snimak velike eksplozije, uz tvrdnje da je iz zemlje u kojoj se sukobi.

- Ukrajinski požari izazvani ruskim vazdušnim udarom izazvali su lančanu reakciju u elektrani u Lugansku - stajao je natpis na jednom takvom videu. Arhivirane verzije sličnih postova možete videti ovde, ovde i ovde. Ratna soba za borbu protiv lažnih vesti India Today (AFVA) utvrdila je da su tvrdnje uz video obmanjujuće. Ovaj video je snimak eksplozije hemikalija u fabrici u Kini iz 2015. godine.

AFWA sonda

Obrnutim pretraživanjem ključnih kadrova virusnog klipa, pronađen je isti video koji je postavilo više Jutjub kanala 2015. godine. Ovo potvrđuje da je video star i da nije povezan sa tekućom krizom nastalom između Ukrajine i Rusije.

Prema opisima Jutjub kanala, na snimku je eksplozija koja se dogodila u kineskom lučkom gradu Tjenđin. Uzimajući u obzir ovo, izvršena je pretraga ključnih reči na Guglu i pronađen je isti video koji je prenet Rojtersu u izveštaju "The Guardiana" iz avgusta 2015. godine. Prema ovom izveštaju, na snimku se mogu videti uzastopne eksplozije koje su se dogodile u hemijskoj fabrici u industrijskoj zoni Tjenđina.

 

 

Opis video snimka koji je dao "The Guardian" glasi: "Video snimak koji je snimio zapanjeni očevidac Dan Van Duren, hvata trenutak kada su uzastopne ogromne eksplozije odjeknule u industrijskoj zoni u kineskom lučkom gradu Tjenđin u sredu. Eksplozije su se dogodile u sredu gde su uskladištene otrovne hemikalije i gas i poginulo je najmanje 55 ljudi, uključujući vatrogasce. Eksplozije su bile toliko velike da su ih sateliti videli u svemiru."

 

 

Video je takođe podelio Bi-Bi-Si na svom Jutjub kanalu 14. avgusta 2015. godine. Prema izveštaju Bi-Bi-Sija objavljenom u novembru 2016. godine, u incidentu su poginule preko 173 osobe. Kineski sud je zatvorio oko 49 ljudi, uključujući zaposlene u fabrici i vladine zvaničnike, zbog njihove uloge u eksploziji izazvanoj nelegalnim skladištenjem 11.300 tona opasnih hemikalija.

Eksplozije u Ukrajini

U međuvremenu, prema izveštajima, nekoliko trenutaka nakon što je Putin objavio rat Ukrajini, u Kijevu i Harkovu čule su se velike eksplozije. Novinari koji su bili na terenu prijavili su da su čuli zvuk eksplozije u Kijevu i nekoliko gradova u blizini linije fronta i duž obale zemlje.

 

 


Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike