Na Zapadu dele lažni materijal: Objavljuju lažne snimke i fotografije „iz Ukrajine" (FOTO)

26.02.2022

15:11

0

Mnoge netačne informacije su počele da kruže internetom, ali je veliki broj njih i raskrinkan

Na Zapadu dele lažni materijal: Objavljuju lažne snimke i fotografije „iz Ukrajine" (FOTO)
lazni tvitovi ukrajina rusija sukob - Copyright Profimedia/Twitter/DanielFunken

Otkad je Rusija u četvrtak, 24. februara, pokrenula opsežnu oslobodilačku vojnu akciju u Ukrajini na internetu su se pojavili brojni snimci i fotografije koji ilustruju situaciju u zemlji.

Ipak, nije sav materijal koji kruži društvenim mrežama verodostojan. Neki od snimaka i fotografija nastali su u Ukrajini, ali ne u poslednja tri dana, nego su znatno stariji, dok su neki snimljeni u drugim državama.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije, koje je saopštilo da se povodom uspešne realizacije borbenih zadataka ruske vojske pojavljuje veliki broj „histeričnih lažnih informacija“.

- Usled uspešne realizacije svih borbenih zadataka ruske vojske konstatujemo porast histeričnih fejk informacija na društvenim mrežama koje kače korisnici društvenih mreža - navodi se u saopštenju.

U nastavku možete videti samo neke od lažnih snimaka i fotografija koje se šire internetom i predstavljaju kao ilustracije dešavanja u Ukrajini.

Jedna od popularnih fotografija na Fejsbuku koja je objavljena nedavno zapravo je nastala prilikom izraleskog napada na Pojas Gaze i nema nikakve veze sa Ukrajinom.

 

 

Snimak ruskih aviona koji „lete iznad Ukrajinskog grada" nastao je u Moskvi dok su vojne letelice nadletale grad pred nacionalni praznik 2020.

 

 

Snimak se vidi kako ukrajinska policija baca opremu usred protesta u Odesi nastao je 2014. godine, a ne nedavno.

 

Hiljade korisnika društvenih medija tvrdilo je da snimci iz video-igrice „Arma 3“ prikazuju skorašnja dešavanja u Ukrajini.

 

Naredni video objavljen je u januaru i ne prikazije nedavnu eksploziju u Ukrajini.

 

Fotografija na kojoj se vide Ukrajinci kako se mole nije lažna, ali nije nedavno nastala. Kružila je internetom još od 2019.

Fotografija ruskog aviona koji "pada" jer ga je „oborila ukrajinska vojska" zapravo je nastala u avgustu 2015. tokom aeromitinga povodom proslave Dana državne zastave Rusije.

 

Popularni snimak pada aviona nema nikakve veze sa invazijom na Ukrajinu. U njemu se može videti kako je libijski borbeni avion oboren iznad Bengazija 2011. godine.

 

Na društvenim mrežama popularan je i video koji zapravo prikazuje jednu u nizu eksplozija koje su se dogodile u Kini u avgustu 2015, a za koji mnogi kažu da je nastala u Ukrajini. 

 

Fotografija na kojoj je, kako tvrde korisnici društvenih mreža, ruski avion u plamenu u Ukrajini i na kojoj se vidi kako se pilot katapultira iz njega zapravo je nastala tokom aeromitinga 1993. u Ferfordu u Engleskoj.

Video sa Tiktoka koji na Fejsbuku ima više od 1,5 miliona pregleda ne prikazuje kako ruski vojnici padaju padobranom u Ukrajinu, kako se tvrdi u opisu, pošto na Instagramu kruži od 2015. godine.

 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike