Amerikanci ostavili Ukrajince na cedilu kao i Avganistance: Osoblje ambasade poručilo da ih je Vašington izdao

26.02.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Ukrajinsko osoblje poslalo je pismo zvaničnicima Stejt departmenta moleći za pomoć

Amerikanci ostavili Ukrajince na cedilu kao i Avganistance: Osoblje ambasade poručilo da ih je Vašington izdao
Ukrajina SAD profimedia-0665051552 (1) - Copyright Profimedia Pixabay

Ukrajinci zaposleni u američkoj ambasadi u Kijevu kažu da se osećaju napušteno od američke vlade i da nemaju ni podršku ni sredstva za bekstvo iz Ukrajine.

Ukrajinsko osoblje poslalo je pismo zvaničnicima Stejt departmenta moleći za pomoć, uključujući evakuaciju iz zona borbenih dejstava, preseljenje, vize za Sjedinjene Američke Države i jasne linije komunikacije sa Stejt departmentom u Vašingtonu, pošto se borbe intenziviraju širom Ukrajine.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

U pismu se izražava zabrinutost Ukrajinaca da ne prođu kao službenici koji su radili za američku vladu u Avganistanu, a kasnije su napušteni pošto su talibanske snage preuzele kontrolu nad zemljom usred povlačenja SAD krajem prošle godine.

Veliki broj lokalnog ukrajinskog osoblja, od kojih su neki decenijama služili u američkoj ambasadi, pozvali su Stejt department da pruži pomoć za takozvane specijalne imigrantske vize koje bi im omogućile da se bezbedno presele u Sjedinjene Države.

- Ranije nam je rečeno da Ukrajina nije Avganistan. Ne želimo da bude, ali ako je razlika u veličini bombi koje lete iznad naših glava, to nije fer - napisali su lokalni službenici u pismu, koje je u četvrtak privatno poslato grupi zvaničnika Stejt departmenta u Evropi i Vašingtonu.

- Dve decenije smo radili rame uz rame sa vama i uvek smo imali jaku veru u posao koji je radila američka vlada. Sada nam je potrebna vaša pomoć. Ovo nije vreme za čekanje i istraživanje. Vreme je za akciju. Vaši postupci mogu spasiti naše živote – dodaje se u pismu.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ukrajinski zaposleni koji su radili na projektima za demokratiju i ljudska prava koje finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) takođe su ostavljeni na cedilu, bez podrške Vašingtona, kaže bivši zvaničnik USAID-a i zvaničnik Stejt departmenta upoznat sa materija. U vreme pisanja ovog teksta, neki su bili zbijeni u skloništima za bombe sa svojim porodicama, mahnito šaljući poruke sadašnjim i bivšim zvaničnicima USAID-a tražeći bilo kakve smernice o tome kako da ostanu bezbedni, rekli su oni.

Podsetimo, ovo nije prvi put da SAD svoje sluge ostavljaju na cedilu. Amerika je nepozvana došla u Avganistan i izazvala rat koji je trajao gotovo 20 godina. Za to vreme poginulo je više stotina hiljada civila, a broj izbeglica je višestruko veći. Vašington je zatim dao privilegije Avganistancima koji su bili spremni da izdaju svoju zemlju i narod i sarađuju sa Amerikancima. Međutim, kada su konačno odlučili da se povuku, Amerikance više nije bilo briga za svoje sluge. Ostavili su ih na milost i nemilost novim vlastima na čelu sa Talibanima.

Srećom po Ukrajince koji su verno služili Amerikancima, Rusi nisu Talibani, pa ne moraju da se plaše torture i zverskih mučenja. Jedino što mogu da očekuju je prevično suđenje za izdaju nacionalnih interesa i saradnju sa stranim obaveštajnim službama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike