U Srbiji se prati nivo radioaktivnosti u vazduhu: Da li je Černobilj ponovo postao mesto opasnosti?

25.02.2022

17:08

0

Situacija se prati

U Srbiji se prati nivo radioaktivnosti u vazduhu: Da li je Černobilj ponovo postao mesto opasnosti?
Tan2022-2-24_201217528_5 - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije započeo je pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti u vazduhu povodom trenutnih dešavanja u Ukrajini.

- Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije prati situaciju i u stalnoj je komunikaciji sa službama Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju. Javnost će o svim promenama biti blagovremeno obaveštena - potvrdili su za Euronews Srbija iz ovog Direktorata.

  Pratite dešavanja u Ukrajini uživo čitajući naš BLOG  

Povod za ovakvu reakciju su ratna dejsta u regionu Černobilja, mestu gde se 1986. godine odigrala najteža nuklearna katastrofa u istoriji čovečanstva. Ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju, malo nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da će to biti "objava rata celoj Evropi".

Ruski padobranci obezbeđuju nuklearku

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad bivšom nuklearnom elektranom u Černobilju u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski padobranci biće uključeni u obezbeđenje nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju.

Uznemirujuću vest juče je saopštila ukrajinska agencija koja je navela da je "zabeležila pojačan nivo radijacije kod bivše nuklearke Černobilj".

- Stručnjaci državne nuklearne agencije nisu dali tačne nivoe radijacije, ali su rekli da je do promene došlo zbog kretanja teške vojne opreme u toj oblasti koja diže radioaktivnu prašinu u vazduh - prenosi Rojters.

Ukrajinski Inspektorat za nuklearno regulisanje objavio je mapu automatskog merenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj meri". Međutim, iz Inspektorata su naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju zbog vojnih akcija u zemlji.

AP Photo/Mykola Tymchenko
 

S druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni", nakon što je ruska vojska zauzela tu bivšu elektranu u Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici daju drugačije podatke.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak saopštio je juče da su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu u Černobilju "nakon žestoke bitke".

Rasipanje radioaktivnog otpada zbog sukoba?

Samanta Tarner iz Trumanovog Nacionalnog projekta za bezbednost rekla je za BBC da i ako niko ne živi u oblasti ugašene elektrane, "bilo kakve borbe bi mogle da dovedu do rasipanja radioaktivnog otpada".

- Rusi imaju neke od najiskusnijih ljudi za upravljanje nuklearnim elektranama na svetu - primećuje Kler Korkhil, profesorka Univerziteta u Šefildu za BBC.

AP Photo/Mykola Tymchenko
 

Ona je radila na međunarodnim projektima za čišćenje Černobilja poslednjih šest godina, čak je tri puta posetila lokaciju. Najznačajniji uspeh tih projekata, kaže, bila je nedavna izgradnja kupole od 32.000 tona oko radioaktivnog reaktora. Korkhil je zabrinuta da će invazija na Ukrajinu praktično stopirati ove operacije.

Zašto je osvajanje Černobilja bitna pobeda u ruskoj vojnoj akciji pročita OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike