Putin se ponovo oglasio: Operacija je bila nužna, nismo imali izbora (VIDEO)

24.02.2022

16:41

0

Autor: 24sedam

Obraćanje predsednika Putina

Putin se ponovo oglasio: Operacija je bila nužna, nismo imali izbora (VIDEO)
putin - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo se oglasio povodom započinjanja specijalne operacije u Ukrajini rekavši da je to bila nužna mera.

- Nisu nam ostavili šansu da postupimo drugačije - dodao je.

Ruski partneri moraju razumeti situaciju i ne gurati Rusiju van sistema, poručio je Putin obraćajući se tamošnjoj polosvnoj zajednici.

Putin je istakao da Vlada treba da daje više slobode preduzetnicima, ali da nije mogao da predvidi geopolitičke rizike. 

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Uvažene kolege, prijatelji, dobar dan! Na žalost, naš susret se odvija, blago rečeno, u nestandardnim uslovima, iako je isplaniran ranije - rekao je Putin predstavnicima poslovnog sveta Rusije.

On je rekao da ekonomski partneri Rusije ne treba da je izbace iz međunarodnog finansijskog sistema, ali da će restrikcija biti.

- Rusija ostaje deo svetske ekonomije i nema nameru da tom sistemu nanosi štetu - rekao je.

On je napomenuo da se Rusija pripremala za aktuelnu situaciju i da je analizirala rizike.
Predstavnik Unije industrijalaca i preduzetnika rekao je na sastanku da sankcije protiv Rusije mogu da produže rokove realizacije projekata jer je potrebno proširiti i programe njihove podrške.

O sankcijama

SAD i EU su zapretile Moskvi oštrim sankcijama koje će, kako su naveli, "slomiti rusku ekonomiju".

Kako je napomenuto, zbog trenutne geopolitičke situacije ruska preduzeća će morati da rade u teškim uslovima.

- Međutim, želim da potvrdim da ne samo država, već je i čitava ekonomija naučila da preživi u kriznim vremenima... Još od krize 2014. godine, naučio sam da se adaptiram na krizu i naučio sam da rešavam razvojne probleme - poručio je Aleksandar Šokhin, predsedavajući Unije poslodavaca.

- Razumemo da će nove sankcije biti mnogo teže nego sve prethodne, pogodiće mnogo sektora. Ruske kompanije će morati da rade još energičnije i efikasnije, izbegavajući otkaze, rast cena... Biće potrebno uvesti strategiju zamene uvoza, potražiti nove partnere u zemljama koje su spremne da nastave saradnju, ali naravno, sve zavisi od uspeha vladinih aktivnosti - poručio je.

Podsetimo, Rusija je rano jutros pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Donbasu. Ukrajina je proglasila ratno stanje i prekinula diplomatske odnose sa Moskvom. Oglasio se i NATO koji najavio da će rasporediti dodatne odbrambene snage u istočnom pravcu. .

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike