Ruska raketa strah i trepet na Zemlji: Leti više od 6.000 kilometara na sat i ne postoji sistem koji može da je zaustavi

23.02.2022

20:43

0

Vladimir Putin je ranije upozorio da su hipersonične rakete njegove zemlje spremne za lansiranje

Ruska raketa strah i trepet na Zemlji: Leti više od 6.000 kilometara na sat i ne postoji sistem koji može da je zaustavi
putin - Copyright Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Alexander Zemlianichenko Jr

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je "oružje bez premca u svetu stavljeno na borbeno dežurstvo", nakon što je naredio vojnicima da uđu u istočnu Ukrajinu.

- Nastavićemo da razvijamo napredne sisteme naoružanja, uključujući hipersonične rakete, zasnovane na novim fizičkim principima i proširićemo upotrebu naprednih digitalnih tehnologija i elemenata veštačke inteligencije. Ovakvi kompleksi su zaista oružje budućnosti, što značajno povećava borbeni potencijal naših oružanih snaga.

Šta su hipersonične rakete?

Hipersonični projektil je projektil koji putuje brže od 5 maha, ili 6173 kilometara na sat.

To znači da se kreću pet puta brže od brzine zvuka, a trenutno ne postoji način da ih nešto zaustavi ili presretne.

Neki mogu da putuju i brže. Ruska balistička raketa sa vazdušnim lansiranjem Kh-47M2 Kinžal, na primer, može da dostigne brzinu od 10 maha, što je ekvivalentno brzini od više od 12.000 kilometara na sat.

Postoje dva glavna tipa hipersoničnih projektila; hipersonične krstareće rakete i hipersonična klizna vozila.

Hipersonične krstareće rakete pokreću se pomoću mlaznog motora velike brzine, a ne gravitacionih sila koje koriste tradicionalnije balističke rakete.

Hipersonična klizna vozila se lansiraju visoko i pokreću nazad kroz Zemljinu atmosferu. Klizno vozilo surfuje atmosferom na nadmorskoj visini između 40 i 100 km i stiže na odredište koristeći aerodinamičke sile.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike