Rusija uzvraća na sankcije: Odgovor će zaboleti Vašington!

23.02.2022

13:44

0

Ne treba sumnjati da će sankcije dobiti snažan odgovor

Rusija uzvraća na sankcije: Odgovor će zaboleti Vašington!
Copyright Pixabay/Peggy_Marco

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će oštro odgovoriti na američke sankcije.

Tekst saopštenja prenosimo u celosti:

- Paket sankcija koje je najavila američka administracija (već 101. po redu) koji pogađaju finansijski sektor proširenjem spiska osoba protiv kojih se uvode lična ograničenja, u skladu je sa stalnim pokušajima Vašingtona da promeni kurs Rusije.

Uprkos očiglednoj uzaludnosti napora koji su godinama ulagani da se ometa razvoj naše ekonomije, Sjedinjene Države ponovo se refleksno hvataju za restriktivne instrumente koji su neefikasni i kontraproduktivni sa stanovišta američkih interesa.

Rusija je dokazala da je, uz sve troškove sankcija, u stanju da minimizira štetu. Štaviše, pritisak sankcija nije u stanju da utiče na našu odlučnost da čvrsto branimo svoje interese.

Printscreen/Telegram/RIA
 

Navodimo da u arsenalu američke spoljne politike, koja je zatočenik stereotipa unipolarnog sveta sa lažnim uverenjem da SAD i dalje imaju pravo i da mogu da nameću svoja pravila svetskog poretka svakome, nema ostala sredstva osim ucena, zastrašivanja i pretnji. Što se tiče svetskih sila, pre svega Rusije i drugih ključnih međunarodnih igrača, to ne funkcioniše. Neka "povike“ iz SAD prate njihovi sateliti i klijenti koji su potpuno izgubili nezavisnost. I otvoreni smo za diplomatiju zasnovanu na principima međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uvažavanja interesa jednih drugih.

Ne treba da bude sumnje da će sankcije rezultirati oštrim odgovorom, koji možda neće biti nužno simetričan, ali biće dobro proračunat i bolan po američku stranu - navodi se.

Eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara. Ukrajinska vojska je počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Objavljena je evakuacija stanovništva na teritoriju Rusije i proglašena opšta mobilizacija. Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nezavisnost republika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike