Misterija polurazrešena: Otkriveno šta bi mogao da bude uzrok havanskog sindroma

03.02.2022

09:53

0

U najnovijem izveštaju se nije ulazilo u odgovornost i u to ko bi mogao da stoji iza takve aktivnosti

Misterija polurazrešena: Otkriveno šta bi mogao da bude uzrok havanskog sindroma
Copyright Profimedia

Oko 1.000 američkih diplomata i obaveštajnih službenika pogođenih misterioznom bolešću poznatom kao “havanski sindrom” možda su bili na meti impulsa elektromagnetne energije, zaključeno je u izveštaju naučnih stručnjaka koji rade za američke obaveštajne službe.

- Pulsna elektromagnetna energija, posebno u opsegu radiofrekvencija, uverljivo objašnjava bol u ušima, vrtoglavicu i druge simptome nekih od onih koji pate od bolesti o kojoj su prvi put izvestile američke diplomate u glavnom gradu Kube 2016. godine - saopštila je američka vlada.

Naime, već duže vreme postoji sporna debata o tome da li su simptomi koji pogađaju američko osoblje širom sveta uzrokovani nekom vrstom uređaja ili su psihološke prirode, navodi BBC.

Međutim, u najnovijem izveštaju ekspertske komisije američke obaveštajne zajednice navodi se da su simptomi “pravi i uverljivi” i da su možda uzrokovani spoljnim izvorom.

Najnovija studija je ispitala više od 1.000 poverljivih dokumenata i intervjuisala svedoke kako bi se fokusirala na grupu ljudi koji pate od određenog skupa simptoma.

Zaključeno je da se ovaj skup slučajeva ne može objasniti ekološkim ili medicinskim uslovima i da bi mogao biti uzrokovan nekom vrstom spoljnog izvora ili uređaja.

- Nekoliko aspekata ovog jedinstvenog neurosenzornog sindroma govori da je malo verovatno da je uzrokovan funkcionalnim neurološkim poremećajem - saopštila je ta komisija, dodajući da sve ukazuje na “spoljni stimulans” ili izvor.

Unsplash
 

Studija je otkrila da impulsna elektromagnetna energija, posebno u radiofrekvencijskom opsegu, “verovatno objašnjava” osnovne karakteristike, ali da i dalje postoje "praznine u informacijama".

Zaključeno je da bi nestandardne antene mogle da imaju efekta na ljudsko telo i da bi takav jedan izvor mogao biti skriven i zahtevati samo umerenu snagu, kao i da može da putuje kroz vazduh i kroz zidove zgrada.

U najnovijem izveštaju se, međutim, nije ulazilo u odgovornost i u to ko bi mogao da stoji iza takve aktivnosti.

Počev od Havane i 2016. godine, američki obaveštajci i diplomate počeli su da se žale na niz neobičnih simptoma.

Njihove tvrdnje su, međutim, u početku uglavnom bile odbačene unutar vlade, ali su poslednjih godina oni ozbiljnije shvaćeni i ohrabreni su da prijave slične simptome.

Sve to je dovelo do poplave ovih slučajeva, čiji je broj porastao na najmanje hiljadu u celom svetu.

Slučajevi su prijavljeni u Rusiji, Kini, Tadžikistanu i nekim afričkim zemljama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike